Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 11.05.2006.

10:55

40 godina od Partizanovog finala

Izvor: Miloš Šaranović

Autor:Miloš Šaranović

Default images

Na današnji dan (11. maja) pre 40 godina fudbaleri beogradskog Partizana igrali su finale Kupa evropskih šampiona sa ekipom Reala. Partizan je izgubio od Madriđana sa 2:1 i tako ostao bez trofeja.

Finalna utakmica igrana je na briselskom stadionu Hejsel. Partizan je poveo golom Velibora Vasovića u 55. minutu, a Španci su do preokreta došli golovima Amansija, u 70. minutu, i Serene, u 75. minutu igre. Utakmica u Briselu odigrana je pred 60.000 gledalaca.

Partizan je te sezone do finala došao na impresivan način. U prvom kolu, u jesen 1965, crno-beli su savladali šampiona Francuske, ekipu Nanta. U Beogradu je 22. septembra bilo 2:0 (Galić, Hasanagić) za tadašnjeg prvaka tadašnje SFRJ, a u Nantu, 13. oktobra, 2:2 (Kovačević, Galić).

U osmini finala, 9. novembra, u Beogradu je pobeđen prvak Nemačke, Verder, sa 3:0 (Jusufi, Pirmajer i Hasanagić). U revanšu, 19. novembra, Partizan je primio jedan gol i plasirao se u četvrtfinale.

Sledeći rival bila je praška Sparta. Partizan je ušao u dvomeč kao favorit, poveo u Pragu, ali je utakmica, igrana 2. marta 1966, završena pobedom domaćih od 4:1. U revanšu, sedam dana kasnije, crno-beli su pred 50.000 navijača pobedili sa 5:0 (Kovačević 2, Hasanagić 2, Vasović).

Rival u polufinalu bio je prvak Engleske, Mančester junajted. U Beogradu, 13. aprila, Partizan je pobedio sa 2:0 (Hasanagić, Bečejac). Revanš na Old Trafordu odigran je sledeće nedelje, a zahvaljujući sjajnom Šoškiću Partizan je izgubio sa 1:0 i plasirao se u finale KEŠ.

U Briselu, 11. maja 1966, odigrano je finale, a Partizan je nastupio u sastavu: Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović, Bajić, Kovačević, Hasanagić, Galić, Pirmajer (Ćurković, Damjanović, Davidović, Miladinović, Vukelić). Trener je bio Abdulah Gegić, a “tehniko” Stanislav Virgilije Popesku.

Veći deo te ekipe napustio je klub nekoliko meseci kasnije, a Partizan do danas nije uspeo da ponovi uspeh iz 1966. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve