Nova vest
Fudbal

Subota, 10.12.2005.

18:06

Malim fudbalom protiv rasizma

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

U Smederevu je u subotu, uz podršku Fudbalskog saveza SCG i UEFA, počeo medjunarodni turnir u malom fudbalu FARE (Football Against Racism in Europe) za decu rodjenu 1993. i mlađu.

Od domaćih klubova nastupaju Partizan, Crvena zvezda i škola fudbala Olimpik iz Novog Sada, kao i domaćin turnira Smederevo, a od stranih Sarajevo iz tog grada, Vardar iz Skoplja, zatim Fav AC iz Beča i Haladaš iz Mađarske.

Utakmice se igraju dva puta po 15 minuta sa odmorom od pet minuta.

Fav AC je jedan od najstarijih austrijskih fudbalskih klubova, osnovan 1910. Taj klub ima još 14 ekipa mlađih kategorija.

Škola fudbala Olimpik, čija ekipa učestvuje u Smederevu, osnovana je 2000. u Novom Sadu.

Pozvani su predstavnici pravoslavne, katoličke i islamske verske zajednice da prate turnir i podrže borbu protiv rasizma, nacionalizma, verske i svake druge netolerancije.

Povod za organizaciju bila je kazna, koju je Smederevo dobilo zbog rasističkih uvreda na račun igrača Ipsvič Tauna, tokom meča Kupa UEFA pre tri godine.

Da se slične situacije ne bi ponovile, u Smederevu je osnovana FARE, nevladina organizacija za borbu protiv rasizma i nasilja na sportskim manifestacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve