Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 27.01.2005.

15:53

Hojcer priznao nameštanje utakmica

Izvor: B92, AFP

Autor:B92, AFP

Default images

Nemački fudbalski sudija Robert Hojcer priznao je u četvrtak da je nameštao ishode utakmica i ponudio da sarađuje u istrazi o najvećem skandalu u fudbalu te zemlje u poslednjih 30 godina.

"Optužbe na moj račun, koje su se pojavile u javnosti, u suštini su tačne", rekao je Hojcer u izjavi koju su medijima dostavili njegovi advokati. "Duboko žalim zbog svog ponašanja i izvinjavam se Nemačkom fudbalskom savezu", dodao je on.

Hojcer je u izjavi naveo da je u potpunosti dokumentovao svoje postupke, i da je spreman da kaže tužiocima i Nemačkom fudbalskom savezu sve što zna o činjenicama i svim ljudima koji su umešani u skandal.

Savez je u subotu saopštio da sumnja da je 25-togodišnji Hojcer namestio poraz Hamburga u Kupu, u avgustu prošle godine, nakon što se kladio na rezultat tog meča.

Nakon toga, Savez je proširio istragu na još pet utakmica, od kojih je četiri Hojcer lično sudio. Tužilaštvo u Berlinu takođe je saopštilo da razmatra taj slučaj.

Ranije ove nedelje Hojcer je odbacio optužbe da se kladio na ishod bilo kog susreta koji je sudio, dok su njegovi advokati oštro kritikovali način na koji Fudbalski savez Nemačke vodi slučaj. Advokati su navodili da se od njihovog klijenta traži da podnese ostavku.

Ovo je drugi skandal u nemačkom fudbalu u vezi sa namaštanjem ishoda utakmica. Prvi je izbio 1971. godine, kada su kažnjena 53 igrača, dva trenera, šest sudija i klubovi Arminija Bilefeld i Kikers Ofenbah.

Hrvatska mafija umešana u skandal

Magazin Štern u ovonedeljnom broju (izlazi u četvrtak) piše da je Hojcer najverovatnije radio u saradnji sa hrvatskom mafijom. Ova saznanja magazina potvrdio je i portparol Nemačkog fudbalskog saveza Harald Štenger rekavši da i "DFB ima ista saznanja".

Postoje dokazi da je Hojcer bio u kontaktu sa hrvatskom kriminalnom scenom u Berlinu”, rekao je Štenger. Oni su pretili Hojcerovom pomoćniku u meču Rotvajs Esen – Keln (odigranom u oktobru) Feliksu Cvajeru, kaže potpredsednik DFB-a Rolf Hoke.

Cvajeru su Hrvati pretili preko telefona”, rekao je Hoke i dodao da su sudiju na gostovanja pratili ljudi hrvatskog porekla. “Nije potrebno mnogo mudrosti da se shvati zašto je imao pratnju”.

Jedna osoba hrvatskog porekla zaradila je pola miliona evra pogodivši da će utakmica između Paderborna i Hamburgera biti završena rezultatom 4:2 za nižerazredni tim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve