Nova vest
Fudbal

Petak, 20.12.2002.

14:37

Medicinski dokazano: Od penala zastaje srce

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Britanski naučnici pronašli su medicinske dokaze za nešto što svaki navijač već zna - serije penala u fudbalu bukvalno zaustavljaju rad srca.

"Britiš Medikal Džurnal" (British Medical Journal) piše da su istraživači koji su proučavali fudbalske utakmice Engleske na Svetskom prvenstvu 1998. godine ustanovili da se broj srčanih napada uvećao za 25 odsto kada je Engelska izgubila od Argentine u osmini finala, nakon izvodjenja jedanesteraca.

"Ovi nalazi potvrdjuju gledište da srčani udari mogu biti podstaknuti emotivnim uzbudjenjem, kakvo može da predstavlja posmatranje kako vaš fudbalski tim gubi važnu utakmicu - posebno onu koja se odlučuje penalima", navodi časopis.

Istraživači sa Univerziteta Bristola i Univerziteta Birmingema ustanovili su da su navijači bili podjednako pod tenzijom pre kao i tokom meča Engleska - Argentina, i zbog toga što su utakmice izmedju te dve reprezentacije vlada veliki rivalitet, kao i zbog toga što je pobednik odlučen penalima.

U istraživanju su korišćeni medicinski kartoni osoba koje su lečene u bolnici zbog srčanih napada, moždanih udara, samopovredjivanja ili povreda u saobraćajnim nesrećama na sam dan i još pet dana nakon utakmica Engleske. Ti podaci uporedjeni su sa istim periodom u godini ranije i u godinama posle, kao i sa podacima mesec dana pre Svetskog prvenstva.

Prema rezultatima istraživanja, rizik za srčani napad povećao se za 25 odsto 30. juna, kada je igran meč protiv Argentine, kao i tokom dva naredna dana. Takodje, rizik je veći za muškarce, nego za žene.

Što se tiče ostalih uzroka lečenja u bolnici, koje su istraživači uzeli u obzir, nije primećeno da je doslo do promena zbog utakmice.

Naučnici koji su došli do tih nalaza predložili su, u interesu zdravlja ljudi, zabranu izvodjenja penala koji odlučuju pobednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve