Nova vest
Fudbal 210

21.5.2024.

22:20

Zvezda uzela novi Kup i nastavila hegemoniju u srpskom fudbalu

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Vojvodinu 2:1 u finalu Kupa Srbije odigranom pred 8.000 navijača na stadionu Lagator u Loznici.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Starsport

Crveno-belima je ovo bio 28. Kup trofej u istoriji i četvrti uzastopni, kao i četvta uzastopna "dupla kruna".

Ne nazire se kraj Zvezdinoj hegemoniji u srpskom fudbalu...

Strelci u zaista sjajnoj utakmici, dopadljivoj, sadržajnoj, uzbudljivoj, bili su Mirko Ivanić i Uroš Spajić za pobednike, a Aleksa Vukanović za poraženu stranu duboko u nadoknadi vremena.

Finale Kupa

Crvena zvezda - Vojvodina 2:1 (1:0)
Stadion: Lagator (Loznica)
Sudija: Milan Ilić
Strelci: Ivanić 37, Spajić 65 - Vukanović 90+8

Utakmica koje je trajala 100 minuta obilovala je prekidima, što zbog VAR provera golova Zvezde - čak tri su poništena ekipi Vladana Milojevića, što zbog ispada navijača oba tima.

Tragičar meča bio je Šerif Endiaj koji je u obe situacije kod golova koji su mu poništeni, za nekoliko centimetara bio u nedozvoljenim pozicijama. Dao je dva gola, a zapravo nije nijedan.

Jedan gol poništen je i Bukariju, u drugom poluvremenu, i tada zbog toga što je Endiaj bio u ofsajdu (od njega se lopta odbila do nesuđenog strelca). Te situacije, ipak, nisu skupo koštale šampiona koji je sve vreme imao punu kontrolu igre, ređao šanse, dominirao i koristio prilike, za raziliku od Novosađana.

Imaće igrači "lala" za čim da žale, i te kako, četiri zicera su promašili igrači Božidara Bandovića (Vukanović, Ivanović, Radulović dva puta), a to se u ovakvim mečevima, u finalu, protiv ovakvog rivala skupo plaća.

Upravo je vodeći gol Zvezde i stigao nakon jednog takvog promašaja Vojvodine (Ivanović), odmah u narednoj akciji, i posle je, jasno, sve bilo mnogo teže po Novosađane. Ali zaslužuju igrači Voše sve čestitke za trud, borbu i energiju koju su prikazali protiv jačeg, daleko skupljeg i kvalitetnijeg rivala.

B92.sport

Zvezda je propustila niz šansi u prvom poluvremenu, tada je Bukari imao dve velike priliek i obrukao se u obe situacije, potom se ni Stamenić nije snašao. Bio je to udarni, najjači ofanzivni talas crveno-belih. Napadi su potom utihnuli, Vojvodina se tada oslobodila pritiska i uspostavila igru, kreirala bolje i opasnije po protivnika, ali je pogodak Ivanića slomio krila Novosađanima.

U nastavku bilo je svega - navijači su samo mogli da se zavale u ganc nova sedišta na stadionu i da uživaju u predstavi dva tima.

Bilo je prekida, dva duža zbog ispada navijača. Baklje, rolne i ko zna šta sve još letelo je sa obe strane tribine sa najvatrenijim pristalicama oba tima, no sve je ipak ostalo u granicama normalnog ovog puta. Bez većih incidenata, ako izuzmemo činjenicu da je golman Vojvodine Carević pogođen sa tribine u moemntu kada je iz zvezdaškog "kopa" aktivirana najveća bakljada. Pridigao se i nastavio meč.

Peđa Milosavljević/Starsport

Prekid nije ugasio vatru ni kod jednih ni ko drugih, igralo se sa mnogo žara, ali fer, pošteno, korektno, a Zvezda je jednostavno iskoristila činjenicu da je kvalitetniji tim, sa kvalitetnijim pojedincima.

Ivanić je plesao, kao i Hvang, a borbeni Spajić je nakon gotovo nokauta koji je primio od Carevića, rešio utakmicu, i to samo koji minut od opasnog sudara sa golmanom Novosađana. Bio je najbolje postavljen posle kornera Hvanga, namestio i telo i glavu, i Careviću nije bilo spasa.

Bio je to znak za opštu radost i euforiju beogradske crveno-bele strane u Loznici.

Zvezda je postigla i treći gol potom, igrao se 82. minut, no to je ipak bio i treći poništeni Beograđanima u utorak uveče - ponovo je Endiaj bio za pola kopačke ispred poslednjeg defanzivca Vojvodine. Zaista nije imao sreće sve bolji napadač crveno-belih, ali je iza njega još jedna partija kojom je definitivno skinuo sa sebe etiketu promašaja.

Tačku na sjajan meč stavio je Vukanović, reklo bi se pravo niotkuda, duboko u smiraj meča kada su svi na stadionu čekali poslednji zvižduk glavnog sudije - efektno je pogodio bivši igrač Zvezde mrežu gola Glazera. 

Bio je to prvi gol koji je Zvezda primila ove sezone u Kup takmičenju.

Uz gol razliku 16:1 crveno-beli su stavili tačku na još jednu uspešnu i trofejnu sezonu u drugom najvažnijem domaćem takmičenju.

Posle gola Vukanovića brzo je odsviran kraj i slavlje je moglo da počne - Zvezda je četvrti put zaredom osvajač Kupa.

B92.sport

Sve najvažnije momente sa meča u Loznici možete da pratite uz LIVE BLOG na B92.sport u nastavku.

Završeno

18:49

Ivanić 37, Spajić 66 - Vukanović 90+8
  CZV   VOJ  
  2 : 1  

22:35

Kraj - Zvezda je osvojila Kup!

Četvrti put uzastopno i 28. put u istoriji crveno-beli su osvajači Kupa, ujedno su i četvrtu godinu zaredom uneli oba domaća trofeja u vitrine.

Zvezda - Vojvodina 2:1.
 

22:15

97' Vukanović matirao Glazera

Da li imamo dramu sada, pravo niotkuda. Vukanović je iskroistio ležernost odbrane Zvezde, ali je i sjajno, efektno pogodio sa ivice kaznenog prostora - Glazer se nije ni pomakaoi.

Da li ima vremena da Vojvodina dođe do egala i produžetaka?
 

22:13

90'+5 Milojević uvodi klince

Hvang, Ivanić i Endiaj su završili za večeras, umesto njih Milojević u igru uvodi najmlađe prvotimce Šljivića, Kneževića i Mimovića.

22:09

90' Igraće se još devet minuta

Toliko je glavni sudija produžio drugo poluvreme, očekivano nakon tri duža prekida.

22:08

90' Zvezda ide ka pobedi

Vojvodina kao da je izgubila snagu, nisu Novosađani iskoristili šanse koje su im se ukazale, ni činjenicu da su crveno-belima poništena čak tri gola.

 

21:58

83' Šerifu poništen još jedan gol

Treći put VAR je poništio gol Zvezde večeras - drugi put Šerifu Endiaju koji baš nema sreće. Centimetri su bili u pitanju, za vrh kopačke je Zvezdin napadač bio u nedozvoljenoj poziciji na pas Ivanića.

Dugo se čekala ptvrda iz VAR sobe, gotovo pet minuta je trrajala neizvesnost.

21:57

79' Glazer interveniše

Novi udarac Novosađana, nova pretnja, ponovo Radulović, snažno je tukao vrlo raspoloženi rezervista Vojvodine ali direktno u Glazera pa je golman Zvezde uspeo da odbije loptu i spasi mrežu.

21:56

77' Izmena u Voši

Lazarević je izašao, istrošio se danas, umesto njega će Kembel da pokuša da napravi razliku.

21:55

Evo i drugog gola Zvezde

21:53

75' Dvostruka izmena kod Zvezde

Stamenić menja Kataija, a iz igre je izašao i Endiaj - umesto njega na terenu je Kanga.

21:49

70' Veliki promašaj Radulovića!

Andrija Radulović, koji je u međuvremenu ušao u igru, našao se u velikoj šansi da prepolovi vođstvo Zvezde - prebacio je čitav gol sa nekoliko metara.

Nije mogla da mu se namesti bolja pozicija. Neverica na licu nekadašnjeg igrača Zvezde.

21:43

66' Spajić - pogađa za 2:0!

Zvezda je povela 2:0, strelac je Spajić na asistenciju Hvanga iz kornera.

21:41

62' Zvezdi ponovo poništen gol

Gledao se ponovo VAR zbog gola Zvezde - Bukari je bio strelac međutim ispostavilo se da se našao u ofsajd poziciji pre prijema lopte. Ili je zapravo Endiaj bio u nedozvoljenoj poziciji pre nego što se lopta od njega odbila do Bukarija.

Tek potom je Bukari sebi namestio poziciju i efektno matirao Carevića.

Zastavica je već bila podignuta.
 

21:35

55' Novi prekid!

Sada zbog zaista opasnog sudara Carevića i Spajića, odnosno intervencije golmana Vojvodine direktno u glavu defanzivca Zvezde.

Prethodno, Hvang je ubacio loptu pred gol Novosađana.

Dugo se ukazivala pomoć Spajiću, izašao je potom, ali se i vratio ubrzo. Ofsajd, na kraju, sviran.
 

21:32

Ovako je došlo do prekida meča

21:29

Na drugoj strani Glazer na udaru
B92.sport/MT

21:29

52' Meč je nastavljen

Pet minuta je sigurno potrajao prekid dok se nije očisto deo terena pred golom Carevića. Rolne su sklonjene, ponovo postoje uslovi da se igra nesmetano odvija.

Starsport

21:24

Krenulo je drugo poluvreme!

Nije bilo izmena u oba tima.

21:24

46' Prekid - pogođen golman Vojvodine

Bakljada navijača Zvezde koji se nalaze iza gola Vojvodine, poletelo je i hiljade rolni koje su završile na terenu.

Nešto je izgleda pogodilo golmana Novosađana, njemu se sada ukazuje pomoć. Pridigao se, ali prekdi i dalje traje.

21:11

45+5' Poluvreme - sjajan meč!

Fantastičan meč, dinamičan, uzbudljiv, pun ritma, tempa, borbe, pregršt šansi, videli smo jedan gol i jedan poništen gol.

Zvezda - Vojvodina 1:0 posle prvog poluvremena finala Kupa na Lagatoru.
 

21:10

Provokacija Endiaja za navijače Voše
Peđa Milosavljević/Starsport

21:06

45+2' Seri!

Kakav udarac, koliko je ovo bilo opasno po Glazera. Srećom po Izraelca lopta koju je uputio Seri sa 17-18 metara nije išla u okvir gola.

21:05

45' Pet minuta nadoknade

Dugo je trajao prekdi nakon provere gola Šerifa, pa će se igrati još u prvom delu ovog zaista uzbudljivog meča.

21:00

41' Ništa od gola Zvezde - ofsajd je!

Dugo je trajao prekid posle gola Endiaja, koji, je, na kraju, posle VAR provere, poništen, tako da ostaje minimalna prednost Beograđana golom Ivanića.

Asistent nesuđenog gola Rodić nije se nalazio u nedozvoljenoj poziciji kako je delovalo u prvi mah, već Endiaj, procena je VAR sobe.

Napadač Zvezde je bio najbliži golmanu Voše u momentu kada je Ivanić uposlio Rodića.

20:56

40' Endiaj - 2:0!

Zvezda je dala i drugi gol, strelac je Endiaj, Novosađani su nokautirani za dva minuta.

Rodić je asistent.
 

20:55

37' Ivanić za vođstvo Zvezde

Kaznili su ekspresno crveno-beli Novosađane za promašaj minut ranije - Endiaj je odigrao glavom u srce kaznenog prostora gde se Ivanić najbolje snašao, mirno se okrenuo i doneo prednost ekipi Vladana Milojevića.

20:51

35' Kakva šansa za Vojvodinu

Tropotezna, sjajna akcija Novosađana, Mihajlo Ivanović je izašao sam pred Glazera međutim promašio je čitav gol - ni sam ne zna kako?!

Definitivno najbolja šansa na utakmici.
 

20:49

33' Gužva pred golom Glazera

Vukanović se probio kao šilo, ušao u kazneni prostor, izblokiran mu je udarac. Lopta je potom pala Ivanoviću pred noge, i on je pokušao sa šutem, međutim i tada je odreagovala defanziva Zvezde. Nimalo prijatna situacija po crveno-bele.

20:46

30' Okršaj Crnomarkovića i Endiaja

Defanzivac Vojvodine je zaradio žuti karton zbog rvačkog poteza u duelu sa napadačem Zvezde. Sa obe ruke uhvatio je Crnomarković Endiaja za vrat, oborio ga, potom je došlo i do čarki ove dvojice. Zasluženo igrač Voše dobija javnu opomenu za ovaj start.

20:40

23' Carević brani, Vošina loša kontra

Udarac Hvanga zaustavio je Carević posle čega je usledila munjevita kontra Novosađana. Seri je dugo vukao loptu, imao je saigrača desno međutim oklevao je i zakasnio sa pasom pa je obećavajuća prilika Novosađana propala.

Visok ritam igre.

20:38

21' Žuti karton za Vukanovića

Borbeni Vukanović je prvi igrač sa javnom opomenom, jače je startovao na Stamenića i zaradio žuti karton.

20:37

B92.sport/MT

20:35

19' Zvezda kontroliše igru

Odmah nakon prilike Vukanovića sa samog početka Zvezda je preuzela sve konce igre i kontroliše utakmicu. Nekoliko šansi nisu iskoristili Beograđani, Voša se odbranila u kritičnim situacijama i čini se preživela najgore, za sada.

20:30

Koreogrfija navijača Zvezde sa početka meča
B92/MT

20:29

13' Najveća prilika za Zvezdu

Još jednom su Novosađani imali sreće, ovog puta posle proboja Bukarija, gotovo da je imao savršenu priliku nakon trka po desnoj strani - ali ponovo je Ganijac bio neprecizan.

Šutirao je u kontra stranu i sve promašio.

Veliki pritisak Zvezde.
 

20:28

12' Stamenić u šansi

Ređaju se napadi Zvezde - Stamenić sada nije bio precizan. Olajinka ga je uposlio savršeno sa krila, međutim defanzivni vezni Zvezde se nije proslavio.

20:27

10' Pritisak Beograđana

Nekoliko vrlo kritičnih situacija po Vošu sada. Zvezda je pretila preko Ivanića, Voša se tada odbranila no ubrzo je stigao novi talas napada Zvezde ali i niz defanzivnih reakcija Novosađana ispred gola Carevića.

20:25

7' Bukari se obrukao

Velika prilika za Zvezdu - upropastio je Bukari. Vrlo loše je šutirao ofanzivac Zvezde na pas Ivanića koji je probio po levoj strani i proigrao Bukarija.

Ganijac nije imao nikoga ispred sebe, ni pored sebe, ali je bio vrlo neprecizan. Lansirao je loptu preko gola.

20:22

Pozdrav trenera
Starsport

20:19

3' Prva šansa!

Vojvodina preti preko Serija i Vukanovića, potonji je izašao sam pred Glazera, iskosa je doduše bio, pa mu je Izraelac telom ušao u šut i spasio svoj tim.

20:17

2' Agresivan početak

Borba je na svakon pedlju terena od starta, Savićević i Petrović su snažno krenuli na Endiaja. Centarfor Zvezde iznudio je prekršaj.

20:14

Meč je počeo

Zvezda je krenula sa centra.

20:13

Stadion gotovo pun - lep ambijent

Prelep ambijent na Lagatoru, koreografije obe navijačke grupe, igrači su na terenu, tribine gotovo pune...

Intonira se himna Srbije.


 

19:58

Vojvodina bez pobede nad Zvezdom 22 uzastopne utakmice

Poslednji put su Novosađani su pobedili Zvezdu pre osam godina, u maju 2016, kada su sa stadiona Rajko Mitić trijumfovali 3:1 (dva gola Nikole Trujića).

Ove sezone Zvezda i Vojvodina igrali su tri puta uz dve pobede Beograđana i remi nedavno na "Karađorđu".

19:57

Vošin put do finala

Prvi rival Vojvodine bio je RFK Novi Sad (2:0), potom još jedan novosadski klub Mladost (3:0), posle čega su došli teži izazovi.  Usledila je pobeda nad Čukaričkim (2:1) i Radničkom iz Kragujevca (1:0), za prolaz u veliko finale, prvo za "lale" posle četiri godine.

19:55

Zvezda bez primljenog gola do finala

Branilac trofeja je krenuo pobedom nad Trajalom (6:0), usledila je još jedna ubedljiva pobeda, protiv niškog Radničkog (5:0), potom je eliminisan i OFK Vršac u četvrtfinalu (3:0), a zatim je savladan i Partizan 2:0.

Crveno-beli su se plasirali u finale sa gol-razlikom 16:0.

19:53

Atmosfera na Lagatoru

19:37

Navijači Zvezde polako popunjavaju tribinu
B92.sport/MT

19:19

Kiša kvari finale

19:12

Poznati su i sastavi timova

Crvena zvezda: Glazer - Mijailović, Spajić, Dragović, Rodić - Stamenić, Hvan - Bukari, Ivanić, Olajinka - Šerif.

Vojvodina: Carević - Lazarević, Crnomarković, Korać, Đorđević - Zukić, Petrović, Savićević - Vukanović, Ivanović, Seri.

19:10

Spremna je koreografija navijača Vojvodine

19:09

Milan Ilić deli pravdu

Ilićevi pomoćnici biće Aleksandar Marjanović i Marko Đuričić, dok je za četvrtog sudiju određen Marko Ivković.
 

Delegat na finalu Kupa Srbije biće Radenko Stevović, posmatrač Dragan Radulović, a u VAR sobi sedeće Lazar Lukić i Pavle Tomić.

Ilić je ove sezone već vodio jedan duel između ove dve ekipe odigran 25. novembra prošle godine u Novom Sadu koji su gosti iz Beograda dobili 2:1.

19:04

Bandović: Šansa da uđemo u istoriju

"Svesni smo da možemo da budemo upisani u istoriju, to je neka vrsta pritiska, ali moramo da budemo fokusirani na teren, a ne rezultat, verujem u igrače i tu sam da ih podržim kad naprave greške. Moramo da budemo fokusirani na to šta ćemo da radimo. Trofej bi bio značajan za klub. Zvezda je jedna vrsta favorita, veliki klub sa puno trofeja, ali daćemo sve od sebe", rekao je trener Vojvodine Božidar Bandović.

18:58

Vladan Milojević pred finale

Trener Zvezde Vladan Milojević u daniam pre meča ovorio je o kvalitetu rivala i nekadašnjim igračima Beograđana koji sada čine okosnicu igre Novosađana.

"Radi se o igračima koji su ostavili trag u Crvenoj zvezdi, svako na svoj način. Oni će sigurno igrati za svoj klub. Vojvodina ima odlične pojedince, u poslednje vreme igraju zaista dobro, u odličnom su momentumu. Moramo da obratimo pažnju na Vojvodinu kao celinu, a ne samo na pojedince. „Igraju dobro, kompaktno, imaju svoje mehanizme. Vojvodina ne može nikad da se gleda kroz pojedince, uvek mora da se posmatra kao tim. Obratićemo pažnju na ekipu, a određeni igrač se uvek istaknu. Pred nama je finale Kupa, bićemo pripremljeni za sve situacije, pa i jedanaesterce".

18:56

Na licu mesta i B92

U Loznici se nalazi i naš novinar Milan Tomić koji će iz prve ruke da donosi najsvežije informacije o dešavanjima pre, za vreme i posle utakmice.

18:55

Prvi veliki meč na novom stadionu u Loznici

18:51

Vojvodina cilja treći trofej

Oba dosadašnja pehara Kupa Novosađani su uneli u vitrine u takmičenju pod okriljem FS Srbije. Finalisti su bili jednom u staroj državi, potom od osamostaljenja Srbije čak četiri puta su igrali finale. 

18:50

Zvezda igra za 27. trofej u Kupu

U doba samostalne Srbije crveno-beli su šest puta dizali Kup trofej i mogu se izjednačiti sa Partizanom ukoliko večeras slave.

Zvezda je tri godine uzastopno osvajala Kup.

Zbirno, beogradski klub je kroz svoju istoriju 26. puta bio osvajač Kupa.
 

Podeli:

Komentari 210

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 210

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

I AMD "konja za trku" ima

Kalifornijska kompanija AMD (Advanced Micro Devices) predstavila je danas na konferenciji Kompjuteks (Computex) u Tajpeju nove AI čipove, što znači da će firme Intel i Nvidia uskoro dobiti novu konkurenciju na tržištu.

Tanjug

11:27

4 h

Novo Sport Video Menu