Nova vest
Fudbal 0

26.3.2024.

11:10

Još malo pa nestalo – ko uzima poslednje tri karte za EURO

Ostala su još samo tri slobodna mesta na predstojećem Evropskom prvenstvu koje će se od 14. juna do 14. jula odigrati u Nemačkoj.

Srđan Novaković
EPA-EFE/FILIP SINGER

Sve učesnike prvenstva starog kontitenta ćemo saznati posle finala baraža koji će igrati u Gruziji, Poljskoj i Velsu. 

Na stadionu Boris Paičadze u Tbilisiju može biti ispisana istorija gruzijskog fudbala. 

Reprezentacija koju sa klupe pred nekadašnji evropski šampion sa Francuskom, Vili Sanjol ima šansu da se po prvi put plasira na neko veliko takmičenjel. Nikada Gruzija nije se radovala nekom velikom rezultatu, ali sada imaju istorijsku šansu. 

Gruzini su lagano u polufinalu baraža preslišali Luksemburg na svom terenu sa 2:0 i prepuni samopouzdanja ulaze u ovaj istorijski meč koji sadašnju generaciju fudbalera Gruzije može biti upisana zlatnim slovima u istoriju tamošnjeg fudbala. 

Sofascore

Ali put do Nemačke i ta poslednja prepreka neće biti nimalo laka, jer im na putu do EURO stoji reprezentacija Grčke.

Prvak Evrope iz 2004. godine je znatno podigao nivo igre i posle tavorenja i nekih očajnih rezultata, deluje da su ponovo uspostavili kurs koji ih vodi ka velikim rezultatima. 

Lutali su Grci sa izborom selektora, ali deluje da su sa Urugvajcem Gustavo Pojetom pogodili. 

Lepo je Grčka igrala i u kvalifikacijamal, gde je bila konkurenta pa maltene do poslednjeg kola, ali ipak nijem mogla da se nađe između fudbalskih velesila kao što su Francuska i Holandija. Srećom, ostala je još jedna šansa, koju Grcu ne smeju da propuste . 

Na velikom takmičenju ih nije bilo od 2012. godine i sada je velika prilika da se u nemačku vrata na velika vrata. Rutinski su na stadionu AEK eliminisali Kazakstan sa 5:0, a sada je ostao poslednji korak. 

Pobednik ovog dvomeča će se na EURO naći u grupi sa Turskom, Portugalom i Češkom. 

Ukrajina posle neuspeha u baražu za Mundijal u Kataru, gde su poraženi od Velsa nemaju nameru da opet tuguju i da propuste još jedno veliko takmičenje. 

Izabranici Sergeja Rebrova su napravili veliki preokret i došli do neverovatne pobede u Zenici protiv Bosne i Hercegovine u polufinalu baraža, koji su rešili u svoju korist rezultatom 2:1. 

Bila je Ukrajina blizu i da preko kvalifikacija se nađe na EURO, ali je na kraju presudila bolji međusobni skor, tako da su Italijani našli svoje mesto iako su imali isti broj bodova kao Ukrajinci. 

Ova utakmica se iz dobro poznatih razloga igra u Poljskoj na Taržinski areni u Vroclavu. 

Sofascore

Rival Ukrajincima će biti tim Islanda. 

Ova reprezentacija se izgubila sa radara posle neverovatnih rezultata koji su imali na EURO 2016. kada su eliminisali Engleze i došli do četvrtfinala i posle toga i plasman na Mundijal u Rusiji 2018. godine. Posle toga je usledio pad, koji može da se zaustavi pobedom protiv Ukrajine i plasmanom na novo veliko takmičenje, na kojem nisu bili ako se samo pogleda Evropsko prvenstvo punih osam godina godina.

Ko bude bolji u ovom susretu smestiće se u grupu E, gde se nalaze Belgija, Rumunija i Slovačka. 

Na stadionu u Kardifu reprezentacija Velsa ima šansu da nastavi kontinuitet odlaska na velika takmičenja.

Era posle Gereta Bejla bi mogla da počne bolje nego što su očekivali, jer bi plasmanom na EURO 2024. Velšani dokazali da se i dalje nalaze u vrhu evropskog fudbala. 

Vels je lakše od očekivanog savladao Finsku (4:1) u polufinalu baraža pred više od 32. hiljade navijača, a nema sumnje da će ih i na odlučujućem meču za plasman na EURO biti možda i više.

Dva puta je Vels igrao na prvenstvu Evrope i oba puta je prolazio grupu. U Francuskoj 2016. godine su došli do istorijskog uspeha kada su igrali polufinale. 

Nije Vels preko kvalifikacija mogao do EURA, jer je u konkurenciji Turske i Hrvatske završio na trećem mestu. 

Sofascore

Na poslednjoj prepreci na putu do Nemačke im stoju reprezentacija Poljske.

Poljaci blago rečeno nisu dominirali u ovim kvalifikacijama. Mnogo su očekivalo od Fernanda Santoša, ali Portugalac koji je 2016. postao prvak Evrope nije napravio nikakav pomak, pa je i pre kraja kvalifikacijama smenjen, a na njegovo mesto je stigao Mihal Probierž.

U jednom relativno laganoj grupi Poljaci su bili tek treći dok su se ispred njih našli Albanija i Češka, što kada se sve sabere, jeste neuspeh za tim koji u svom sastavu ima jednog Roberta Levandovskog.

Srećom po njih, priliku da se poprave imaju u Velsu, do kojeg su došli posle pobede nad reprezentacijom Estonije i to vrlo ubedljivo (5:1). Deluje da je novi selektor doneo smirenost ekipi i da Poljska deluje sada dosta bolje. A to može da potvrdi pobedom u Kardifu i plasmanom na prvenstvo Evrope.

Ko bude bolji na duelu u Velsu igraće u grupi D, gde se nalaze Francuska, Holandija i Austrija.  

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu