Nova vest
Košarka

Četvrtak, 04.05.2023.

22:34

Serija "brejkova" nastavljena u Beogradu – Partizan i Real igraju "majstoricu"

Košarkaši Reala slavili su u četvrtom meču plej-of serije Evrolige protiv Partizana u Beogradu rezultatom 85:78.

Izvor: B92

Autor:B92

Serija
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Time su Madriđani u srpskoj prestonici stigli i do drugog trijumfa i izjednačenja u četvrtfinalu Top 8 faze (2:2), pa se tako serija vraća na Pirinejsko poluostrvo.

Real je do pobede još jednom predvodio fenomenalni Edi Tavares sa 15 poena i sedam skokova, a identičan poenterski učinak je imao i Adam Hanga koji je sve svoje ubacio u prvom poluvremenu.

Dvocifreni su bili još Gabrijel Dek i Džanan Musa sa po 14 poena (8 skokova). Argentinac se teško povredio na kraju meča, pa ostaje da se vidi da li ćemo ga gledati u odlučujućoj utakmici.

Kod Partizana je najbolji bio Zek Ledej sa 25 poena iz čak 12 pogođenih dvojki na 14 pokušaja. Sjajan meč je odigrao i Janis Papapetru koji ga je završio sa 18 poena, a dvocifren je bio i Matijas Lesor sa 11 poena čemu je dodao sedam skokova.

Velika tragedija je pogodila Srbiju između treće i četvrte utakmice večerašnjih rivala, te su tako pripreme pred ovaj meč prošle u znaku žrtava iz OŠ „Vladislav Ribnikar“.

"Grobari“ su za 18 časova najavili okupljanje ispred „Arene“ i terena Partizana na Kalemegdanu, a mnogi su došli i dobrano pre toga kako bi odali poslednju počast.

Nije bilo himne koja se uvek peva pred početak meča, Danilo Anđušić i Najdžel Vilijams-Gos su održali govore, održan je i minut ćutanja, a naročito je bilo emotivno kada je ka terenu poletelo cveće koje su okupljeni poneli na meč.

Teško je reći da sve to nije uticalo na igrače Partizana koji su daleko sporije otvorili meč od protivnika.

Mučili su se crno-beli da dođu do poena o čemu svedoči podatak da su do prvih stigli nakon čak tri i po minuta igre.

Na drugoj strani se raspucao Adam Hanga, krajnje neočekivana glavna opcija u napadu Madriđana. Sporo su se vraćali i formirali igru u odbrani košarkaši Partizana zbog čega je najviše ispaštao levi ugao odakle su „sevale“ trojke mađarskog reprezentativca, kasnije i Džanana Muse i Serhija Rodrigesa.

Real je u ranoj fazi stigao do dvocifrene prednosti, tačnije u četvrtom minutu, a do kraja uvodne deonice je bilo i +14.

Mnogo bolje su igrači Željka Obradovića zaigrali u drugoj deonici gde su predvođeni Papapetruom i Zekom Ledejom stigli do serije 11:2 i potpunog povratak u meč.

Ono što je izostalo jeste da crno-beli do kraja iskoriste svoj nalet. Nekoliko napada su imali za izjednačenje ili čak prelazak u vođstvo, ali niti jedan nisu iskoristili.

Najbliže tome su prišli u samom finišu prvog poluvremena kada je Danilo Anđušić pogodio trojku za 42:42. Ostalo je nekoliko sekundi do kraja i umesto da se na pauzu ode sa neutralnim rezultatom, Jam Madar je napravio nespretan faul nad Serhijom Ljuljom na šutu za tri što ovaj kažnjava sa sva tri pogođena penala.

Pogodio je Anđušić još jednu trojku, ali je naknadno utvrđeno da je prekasno izbacio loptu pa su tako gosti otišli na pauzu sa tri poena prednosti.

Po povratku na parket smo gledali sličan scenario, barem u prvom delu treće deonice. Partizan je sve vreme bio blizu, ali ne i dovoljno. Nije išlo Dantea Egzuma koji je čak tri puta šutirao za tri u situacijama kada bi, da je pogodio, njegov tim prešao u vođstvo, a još jednom nije uspeo da zakuca.

Uticalo je to na Australijanca koji je burno reagovao i za to zaradio tehnički. Musa je realizovao slobodno bacanje, ali na sreću domaće ekipe Realu su falili poeni iz igre koje nisu imali gotovo puna četiri minuta u nastavku.

To i jeste bila osnova za prvu prednost Partizana. Vezao je Ledej četiri poena, a potom Anđušić pogađa za dva i prvu prednost domaćeg tima na meču (51:49).

Održavali su crno-beli neko vreme tu prednost, pre svega jer je išao i šut Papaetrua, ali je ubrzo usledio novi nalet Reala predvođenog Gabrijelom Dekom kojim se vraća prednost na njihovu stranu.

Gosti su u poslednjih 10 minuta ušli sa šest poena prednosti i iako je nisu ispuštali, nije kao da je završnica bila iole mirna. Zek Ledej je bio fenomenalan tokom čitave večeri, pa tako i u četvtroj četvrtini u kojoj je vratio svoj tim na poen zaostatka.

U tim trenucima je došlo i do povrede Deka koja kao da je dala dodatni vetar u leđa igračima Reala koji su se još jednom odvojili. Svedočili smo i bizarnoj završnici tokom koje Hanga nije šutirao iz otvorene pozicije za tri, a potom i sjajnoj sekvenci Jama Madara.

Izraelski košarkaš je najpre ukrao loptu i položio u protivnički koš, a potom odmah izblokirao ubacivanje lopte nazad u igru i stigao do novih poena za -2. Ipak, na kraju je ponestalo koncentracije pa je Tavares preko koša uz faul stavio tačku na meč.

Ostaje pitanje šta bi bilo da je Partizan bolje šutirao slobodna bacanja od 10/19, ali to će zauvek ostati samo to – pitanje.

Partizan se sada okreće petoj utakmici koja će se igrati 10. maja u Madridu i doneti odgovor na to ko će na Barselonu na Fajnal-foru.

Ono što su sjajne vesti za crno-bele jeste to što će tamo biti jači za Kevina Pantera koji je odradio dva meča suspenzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu