Nova vest
Košarka

Petak, 16.09.2022.

08:45

Imaju li Francuzi rešenje za Ponitku, da li je Nemačka dorasla Skariolu?

Ostala su još četiri tima na Evrobasketu – Nemačka, Španija, Francuska i Poljska bore za za plasman u finale.

Izvor: B92

Autor:B92

Imaju li Francuzi rešenje za Ponitku, da li je Nemačka dorasla Skariolu?
Foto: FIBA.com

Polufinalni dueli na programu su ovog petka, a sastaju se Poljska – Francuska od 17.15 i Nemačka – Španija od 20.30.

Poljska je najveće iznenađenje šampionata, a u četvrtfinalu je eliminisala sada već bivšeg šampiona Sloveniju.

Ovo je prvi put u poslednjih 50 godina da su Poljaci stigli do polufinala, dok su Francuzi na putu do ove runde "preživeli" nekoliko trilera.

S obzirom na ono što smo gledali u prethodnih 16 dana na EP, ključni duel ovog meča biće između Mateuša Ponitke i Terija Tarpija.

Ponitka igra turnir karijere sa prosekom od 15 poena, 6,9 asistencija i 6,4 skokova, a Slovence je srušio tripl-dablom, tek trećim u istoriji šampionata.

Iako će igru Francuske nositi NBA zvezde Evan Furnije i Rudi Gober, "iks-faktor" za "trikolore" bi zbog Ponitke trebalo da bude neopevani heroj dosadašnjeg dela šampionata.

U pitanju je specijalista za odbranu Teri Tarpi, čiji se doprinos pobedama Francuske ne vidi u statističkim kolonama. U četvrtinalu je odradio veliki posao nad Simoneom Fontekiom, pa će sličnu ulogu imati i sada.

Biće zanimljivo i u reketu gde će Aleksander Balcerovski morati da odigra utakmicu života kako bi neutralisao jednog od najboljih NBA centara Gobera.

A u večernjem terminu nas čeka poslastica, duel dva tima koja su pokazala najviše u dosadašnjem delu takmičenja.

Iako ih niko nije očekivao u borbi za medalju, Nemačka i Španija su se u međuvremenu istakli kao glavni pretendenti na zlato.

Nemci su nošeni domaćim terenom podizali formu od prve utakmice i sada predstavljaju jednu od najkompaktnijih ekipa na turniru.

Vrhunac je bila impresivna pobeda nad favorizovanom Grčkom u četvrtfinalu sa ubedljivih 107:96.

S druge strane, Španci su na EP stigli sa timom koji je na papiru verovatno njihov najslabiji sastav u ovom veku.

Međutim, Serđo Skariolo je još jednom pokazao da je košarkaški velemajstor jer su Španci zahvaljujući njegovim veštinama redom dobijali Turke, Litvance i Fince.

Što se tiče ključnih duela, sve oči biće uprte u sjajnog nemačkog šutera Franca Vagnera (51,5 odsto za tri) i čoveka koji će pokušati da ga zaustavi Ćabija Lopes-Arosteguija.

Igru Nemačke će, naravno, vrlo motivisani lider tima Denis Šruder, koji je bio nezaustavljiv protiv Grčke sa 26 poena i 8 asistencija.

Naravno, Španci će se najviše oslanjati na svoj centarski tandem, braću Ernangomes koji zajedno prosečno beleže 28,6 poena i 12,4 skokova po utakmici.

Oni će biti veliki izazov za Danijela Tajsa koji će morati da obrati pažnju na faulove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve