Simultanka Bogdanovića za prvu pobedu Srbije!

Reprezentacija Srbije trijumfom nad Letonijom u Istanbulu započela je učešće na Evropskom prvenstvu – 92:82 (21:24, 24:23, 20:13, 27:22)

Izvor:

Petak, 01.09.2017.

15:00

Simultanka Bogdanovića za prvu pobedu Srbije!
StarSport

Momci Aleksandra Đorđevića ušli su nešto nervoznije u meč, nisu birali prava rešenja u napadu, pa su Letonci – predvođeni Dairisom Bertansom i Kristapsom Porzingisom – prvi stigli do dvocifrene prednosti.

Međutim, 'Orlovi' su se probudili na vreme, vratili su se već do odlaska na odmor, ali je ipak Letonija bila ta koja je vodila posle dvadeset minuta košarke.

Dugo su se borili Letonci, nisu naši momci uspeli da prelome susret u nekoliko navrata, pošto su svaki put bili nadomak dvocifrene prednosti, ali rival ipak nije imao rešenja za Bogdana Bogdanovića i sjajnu odbranu Srbije.

Novi bek Sakramento Kingsa, koji je duel završio sa 30 poena, zajedno sa Milanom Mačvanom i Markom Gudurićem je sredinom poslednje deonice preuzeo kontrolu i doneo ključnu prednost, na kraju – vrednu prvog slavlja na šampionatu Starog kontinenta.

Bogdan je pogodio devet od svojih 17 šuteva (6/8 za dva, 3/9 za tri), a imao je i četiri asistencije, tri skoka i po jednu ukradenu i izgubljenu loptu.
StarSport
Najbolje ga je pratio Mačvan sa dabl-dablom – 14 poena (5/10 za dva, 0/4 za tri), deset uhvaćenih lopti i tri asistencije, dok je Boban Marjanović imao 13 poena i šest skokova.

Važnu rolu imao je i Gudurić sa devet poena, uz samo jedan promašaj iz igre, kao i četiri skoka i dve krađe, dok je Vladimir Lučić, koji je morao ranije sa parketa zbog pet faulova, dodao dva poena manje, ali i dva skoka više.

Na drugoj strani, najbolju partiju pružio je Dairis Bertans sa 23 poena (4/10 za dva, 3/5 za tri), šest asistencija i četiri skoka, dok je njegov brat Davis ubacio 16, uz šest skokova, ali i pet faulova. Kristaps Porzingis takođe je bio među najboljima sa 18 poena (4/10 za dva, 3/6 za tri) i po četiri uhvaćene lopte i blokade.

Prvo kolo u grupi D zatvaraju domaćin Turska i Rusija od 20 časova, dok Srbija naredni meč igra u subotu, takođe od 16.00, protiv Rusa.

Na tribinama se nalazio i povređeni Kalinić, kao i predsednik košarkaškog saveza Turske Hidaet Turkolu, dok je letonskih navijača bilo nešto više, pa je njihova reprezentacija imala nešto glasniju podršku. KRAJ – Na ulasku u poslednjih 120 sekundi igre Lazić pravi faul, Dairis Bertans stiže do svog 20 i 21 poena, ali Kuzmić uvraća na drugoj strani, posle čega Milosavljević pogađa jedan penal. Tačno kada je trebalo – 'Orlovi' su pritegli odbranu, Davis Bertans zaradio je peti faul, a naši momci posle dva rutinski izvedena bacanja Bogdana rutinski priveli meč kraju za trijumfalan početak Evropskog prvenstva – 92:82.

8' – Marjanović nije uspeo da zakuca posle ofanzivnog skoka i promašaja Lazića, a Porzingis na drugoj strani pogađa trojku sa kapice za novi preokret i vođstvo Letonije. Međutim, nije to dugo potrajalo pošto Bogdanović faul pretvara u dva poena, a Jović u sledećem napadu pogađa uz faul, pa iz penala. Seriju Srbije na 7-0 odvodi Gudurić polaganjem na drugi obruč, a selektor Letonije opet reaguje – 80:75.

6' – Olako smo prodali još jednu loptu posle tajm-auta, Micić je prerano dodao loptu do Marjanovića koji se nije baš najbolje pozicionirao, a kazna stiže preko Strelnijeksa. Sada je naša selekcija ušla u lošiji period igre, a sjajni Bertans beleži još jednu trojku za dodatnu dramu – 73:72.

4' – Đorđević vidno iznerviran burno reaguje, a to kao da daje novu energiju našem timu – Mačvan zakucava, a Bogdanović lagano polaže za novih +8. Posle dva promašaja ispod koša Lučić postaje prvi igrač sa pet faulova, da bi naš selektor zatražio novi minut odmora posle dvojke Davisa Bertansa, koji je sa 16 poena postao najefikasniji pojedinac u svom timu – 73:67.

2' – Bobi još jednom pogađa na početku poslednjih deset minuta igre, ali onda opet splet čudnih okolnosti prekida nalet našeg tima. Skele pogađa za dva, a onda Jović u poslednjoj sekundi pravi faul nad Davisom Bertansom pri šutu za tri, što ovaj koristi da primakne svoj tim – 69:65.
StarSport
10' – Nije Letonija imala rešenja za našu postavku u defanzivi, ali ni mi nismo mogli do poena na drugoj strani. Kraći post našeg tima prekida Štimac sa jednim pogođenim penalom, na drugoj strani Peiners vezuje dva pogotka, a posle faula Stefana Birćevića pri skoku – protivnik još jednom prilazi na posed razlike. Srbija je imala poslednjih napad, tačnije poslednjih 18 sekundi – sasvim dovoljno za solo akciju i pogodak Bogdanovića – 65:60.

8' – Ušli su Letonci još jednom u minus fazu, nisu uspevali da pogode ni otvorene šuteve, pa je usledio novi tajm-aut njihove klupe. Ipak, osim dvojke Milosavljevića, nije Srbija uspela da stigne do dvocifrene razlike, ali je, isto tako dozvolila samo jedan koš za gotovo četiri minuta – 62:56.

6' – Jesu se naši momci bunili, ali se nisu previše obazirali, a nije im ni selektor dozvoljavao da ih to izbaci iz ritma. Nove poene za Srbiju beleži Mačvan, da bi posle, nove dobre odbrane, divnog pâsa Bogdanovića Kuzmić pogodio uz faul, a zatim i bio siguran sa crte – 60:54.

4' – Ni Kuzmić ne uspeva oba puta da bude precizan iz penala, ali naši još jednom hvataju loptu u ofanzivi, a Mačvan to pretvara u poene. Novi centar Real Madrida potom beleži divnu rampu, da bi onda Bertans i Bogdanović 'razmenili' druge dvojke. Arbitri su zadržali 'čudan' kriterijum suđenja, pa Bertans iz situacije 2+1 održava Letonce – 55:54.

2' – Letonci su se prvi upisali u nastavku, ali je onda naša selekcija ponovo pojačala pritisak u odbrani i preuzela kontrolu. Marko Gudurić pogađa dva bacanja, pa i prvu trojku, posle čega Jović još jednom grade loptu, ovoga puta Porzingisu koji pravi nesportsku. Iako Jović ne pogađa nijedno bacanje, Porzingis već u sledećem napadu pravi svoj četvrti faul – 50:49.
Getty Images
POLUVREME – Nisu naši momci uspeli da steknu dvocifrenu prednost pred veliki odmor, sa nekoliko vezanih promašaja, a Braća Bertans kombinovano prave seriju 7:0 za novi preokret. Nešto lošiji period igre Srbije prekida Marko Gudurić prvim pogotkom na meču, da bi se novi, veliki problem javio u vidu četvrtog faula Vladimira Lučića. Štimac pogađa samo jedno bacanje, a tačku na dvadeset minuta košarke stavlja Peiners uz zvuk sirene – 45:47.

8' – Posle nekoliko ofanzivnih skokova, Stefan Jović krade dve lopte u nizu, Bobi polaže i kuca, a Jovke drugu ukradenu pretvara u lagano polaganje. Nalet našeg tima na kratko prekida Rolanc Smic trojkom, ali je daleko veći problem za selektora Đorđevića bio treći faul za Marjanovića, ponovo pod čudnim kriterijumom, ne priznavši pritom pogodak Bogdanovića – 42:35.

6' – Prvu prednost Srbiji donosi Mačvan sa linije bacanja, a Bogdanović baca loptu u ruke protivniku i propuštamo priliku da se odlepimo. Arbitri su nastavili sa zanimljivim kritererijumu, što sada koristi Tima za novo izjednačenje. Usledio je promašaj Dragana Milosavljevića za tri, pa Marjanovića za dva, posle čega Gagi pogađa samo jedno bacanje – 33:32.

3' – Odlučili su naši da pojačaju 'saobračaj' kroz reket rivala,, što je donelo dodatnu energiju, ali arbitri nekoliko čistih situacija nisu sankcionisali, dok su na drugoj strani doneli barem dve diskutabilne odluke. Bogdanović pogađa nova dva penala, Bobi prvi put iz okreta, da bi posle trojke Lučića izjednačenja selektor Letonije prvi put morao da reaguje – 30:30.

1' – Iako je Bogdan nastavio svoju seriju, polaganjem od tablu na samom startu druge deonice, ali neverovatni Pozingis nije dozvoljavao Saletovoj ekipi da preuzme vođstvo. Najpre se istakao sjajnim rolama u odbrani, u duelima sa Štimcem i Mačvanom, sakupivši već četiri blokade, pre nego što je na drugoj strani vezao dva pogotka – 23:29.
B92/AK
10' – Pojačali su naši momci pritisak u odbrani, pa su ekspresno smanjili u jednom trenutku i dvocifreni minus. Priliku da dodatno približi naš tim, posle još jedne dobre timske odbrane, propušta Vladimir Štimac, Porzingis pogađa za prekid serije, ali samo na kratko – pošto Bogdan po drugi put cepa mrežicu van linije 6,75, uz zvuk sirene – 21:24.

9' – Međutim, ponovnim ulaskom Bobana Marjanovića, odnosno izlaskom Porzingisa, Srbija je preuzela kontrolu na parketu. Upravo je centar Detroit Pistonsa pokrenuo seriju od 8:0 sa četiri pogotka iz penala, dok je Vladimir Lučić pogodio novu trojku za 'Orlove' – 18:22.

7' – Ipak, Letonci nisu ispuštali ritam, iako je posle serije 4:0 rivala Aleksandar Đorđević zatražio tajm-aut, a prednjačio je neverovatni Dairis Bertans koji je već stigao do 11 poena, pogodišvi i trojku uz faul. U međuvremenu je prvu trojku za Srbiju ubacio Bogdan, ali su se 'Orlovi' i dalje mučili u organizaciji napada, što su Letonci nastavili da kažnjavaju – 10:18.

4' – Prve poene za naše iz igre postiže Milan Mačvan posle lepe finte i pogotka od tablu, odgovara Janis Tima, a potom i Bogdanović prvi put pogađa iz igre – 5:10.

2' – Srbija je nešto slabije ušla u meč, pošto je posle nešto više od dva i po minuta igre ubacila tek jedan poen, posle polovičnog učinka Bogdana Bogdanovića sa lininije za slobodna bacanja, dok je pozitivna stvar bio dobar skok Ognjena Kuzmića u fazi napada. S druge strane, Letonci su se razigrali od starta – seriju je otvorio Kirstaps Porzingis, a prvu trojku pogađa Dairis Bertans – 3:7.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

587 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: