SS

"Nećemo klečati, Hrvati to ne rade"

Evropsko prvenstvo počinje u petak i sve veća tema je hoće li biti klečanja protiv rasizma koje je ove sezone bilo redovno pred početak Premijer lige.

Komentari 53
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Englezi će, naravno, to činiti, a prvi meč igraju u nedelju protiv Hrvatske, odakle stižu signali da igrači "vatrenih" neće klečati.

Oglasio se Hrvatski fudbalski savez koji je obrazložio zbog čega njeni igrači neće to činiti.

"HNS uvek i svugde osuđuje sve oblike rasizma i diskriminacije, ali smatramo da svaki igrač ima pravo na odabir kako će se postaviti prema tom problemu. Pre utakmice s Belgijom igrači su odlučili da će poštovanje prema borbi protiv rasizma iskazati držanjem u stavu mirno te tako ispoštovati i klečanje svojih belgijskih kolega. Hrvatskom narodu klečanje nije imanentno kao način iskazivanja poštovanja i što je najvažnije, hrvatski reprezentativci svojim djelima i ponašanjem u karijerama pokazuju da im boja nečije kože ili rasa nipošto nije bitna", stoji u objavi HNS-a.

Hrvatska reprezentacija nije jedina koja je najavila da neće klečati, već su isto učinili i Rusija, Češka, Slovačka i Mađarska.

Turska, Italija, Švajcarska, Severna Makedonija, Španija, Švedska i Nemačka se nisu zvanično izjasnile, ali u poslednjim prijateljskim utakmicama nisu klečale.

Vesti

prethodna strana 1 / 9 sledeca idi na stranu