Grupa C, Severna Makedonija – srušili su Nemce, ko je sledeći?

Za naše južne susede nema lošeg rezultata na predstojećem Evropskom prvenstvu. Oni su istoriju već ispisali.

Izvor: Stefan Smuða

Petak, 04.06.2021.

09:00

Grupa C, Severna Makedonija – srušili su Nemce, ko je sledeći?
Foto: Profimedia

Severna Makedonija je po prvi put u istoriji učesnik završnog turnira, i to u doba kada joj kao državi ne ide baš najbolje.

Pobedama nad tzv. Kosovom (2:1) i Gruzijom (1:0) kroz Ligu nacija su došli do ogromnog uspeha, a on nije produkt sreće u žrebu,već kvaliteta koji je okupio selektor Igor Angelovski.

Samo mesec dana pre početka EP, ostali su bez Ilije Nestoroskog, što je možda dobra stvar, ako se da verovati navodnim pričama da je baš on narušavao atmosferu u selekciji.

Najveći adut biće upravo jedinstvo koje je i dovelo Severne Makedonce do istorijskog uspeha.

Sada mogu samo da uživaju u plodovima toga. U kvalifikacijama su bili sasvim solidni i imali su 14 bodova u grupi iz koje su dalje otišli Poljska i Austrija, prvi rival na EP.

Pošto je sve usmereno ka toj utakmici koja će se igrati u Bukureštu, kao reper će poslužiti upravo dva poraza od Austrijanaca u kvalifikacijama (1:2, 1:4).

Od te utakmice sve će zavisiti – poraz ih verovatno ostavlja bez ikakve šanse, a pobeda donosi nadu u novo čudo.
Foto: Profimedia
Selektor

Igor Angelovski je selektor Severne Makedonije od 2015. godine, nakon dve provedene sezone na klupi Rabotničkog i osvojene "duple krune".

Deluje da naši južni susedi dugo nisu imali ovakvog selektora. Sve je kupio svojom harizmom i energijom koju prenosi na igrače na terenu.

Sve je isplivalo na videlo u baražu Lige nacija u kom je Severna Makedonija savladala najpre tzv. Kosovo, a potom i Gruziju u gostima rezultatom 1:0 i tako se plasirala na prvi u istoriji šampionat Evrope.

Ipak, to ispisivanje istorije nije bilo dovoljno, već je sve kulminiralo trijumfom nad Nemačkom u Duizburgu (2.1) na početku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Ko posle toga može da se kladi protiv hrabrih Makedonaca?
Najveće zvezde

Iako je u poznim igračkim godinama, bez ikakve dileme je Goran Pandev prva zvezda i ove generacije Severne Makedonije.

Upravo je završio svoju 20. sezonu u Italiji, ali moć kreacije i vizije dodavanja nije izbledela. Naprotiv! Sada kada oko sebe konačno ima prave saigrače deluje možda i najbolje u svojoj karijeri.

Ti momci oko njega su Eljif Eljmas, fudbaler Napolija koji donosi novu dimenziju igri Makedonaca i svi ga smatraju za naslednika Pandeva.

Takođe, pažnju treba obratiti i na Ezdžana Alijoskog koji je sve oduševio u Premijer ligi sezonom u dresu Lidsa.
Sastav Severne Makedonije

Golmani:
Stole Dimitrievski (Rajo Valjekano), Damjan Šiškovski (Doksa), Riste Jankov (Rabotnički);

Odbrana: Bisar Musliu (Fehervar), Egzon Bejtulai (Škendija), Kire Ristevski (Ujpešt), Stefan Ristovski (Zagreb), Darko Velkovski (Rijeka), Goko Zajkov (Šarlroa), Ezdžan Alioski (Lids);

Vezni red: Enis Bardi (Levante), Arijan Ademi (Dinamo Zagreb), Boban Nikolov (Leće), Stefan Spirovski (AEK), Elif Elmas (Napoli), Tihomir Kostadinov (Ružomberok), Daniel Avramovski (Kajzeri), Marjan Radeski (Akademija Pandev), Ferhan Hasani (Partizani), Darko Čurlinov (Štutgart);

Napad: Goran Pandev (Đenova), Ivan Tričkovski (AEK), Milan Ristovski (Spartak Trnava), Aleksandar Trajkovski (Majorka), Krste Belkoski (Sarajevo), Vlatko Stojanovski (Šambli).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: