Grupa F, Nemačka – sistem "baguje"

Najtrofejnija reprezentacija se nalazi u krizi, zbog čega će uostalom selektor Joakim Lev napustiti kormilo odmah nakon takmičenja, bez obzira na rezultat.

Izvor: Milan Tomiæ

Utorak, 01.06.2021.

14:15

Grupa F, Nemačka – sistem
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Uprkos postojanju sistema, u kojem se tačno zna ko i šta radi, Nemačka prvi put posle duže vremena na jedan veliki završni turnir ne dolazi sa optimizmom, kao jedan od favorita.

Početak pada, mora se priznati ne baš toliko velikog, bio je na Mundijalu u Rusiji, kada kao branioci titule nisu prošli ni grupu. Do Evropskog prvenstva su, ipak, došli relativno lako, a jedini poraz imali su od Holandije, kojoj su na kraju pobegli dva, a Severnoj Irskoj osam bodova.

Dakle, kontinuitet igranja na velikim takmičenjima je i dalje prisutan. Poslednji izostanak sa EURO-a imali su 1968. i od tada imaju impresivan učinak. Od 11 učešća na čak devet su stizali bar do polufinala, a tri puta su bili i evropski šampioni, baš kao i Španci.

Upravo su nedavni katastrofalni porazi, od "crvene furije" rezultatom 6:0 u Ligi nacija, ali i od Severne Makedonije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo (1:2), glavni razlozi zašto sumnjamo u ovu generaciju selekcije Nemačke.

Iako Nemačka i dalje proizvodi mnogo talentovanih igrača, smena generacija nije prošla baš najbolje, a u prilog tome govori činjenica da su za EURO u ekipu vraćeni iz reprezentativne penzije Tomas Miler i Mats Humels.

Uprkos tome što nam deluje da je Nemačka u krizi, ali i što se nalazi u grupi smrti, ona je, ipak, bar prema kladionicama četvrti kandidat za titulu. Verovatno je glavni razlog što se "pancerima" daju tolike šanse zapravo dobro odigrane kvalifikacije
Selektor

Joakim Lev, sada već legendarni selektor Nemačke, stao je rame uz rame Sepu Herbergeru, Helmutu Šenu i Francu Bekenbaueru. Na klupi ove reprezentacije je od 2006, kada je zamenio Jirgena Klinsmana; i od tada je napravio velike rezultate, čija je kruna bilo osvajanje Mundijala 2014. u Brazilu. Pored toga ima i tri polufinala na evropskim prvenstvima, ali i ono ispadanje sa Svetskog kupa u Rusiji 2018, kad je zapravo po prvi put bio uzdrman. Kvalifikacije za EURO nisu trpele zbog toga, ali izgleda da je vreme da odstupi. On je taj momenat prepoznao i odlučio je da napusti kormilo Nemačke nakon ove planetarne smotre.

Najveće zvezde

Nemačka gotovo nikad, bar u periodima uspeha, nije imala pojedince koji su se isticali i izbijali u prvi plan. Dakle, timska igra je oduvek bila nešto što ih krasi. Standardno, osnovu tima čine fudbaleri Bajerna – Manuel Nojer, Džošua Kimih, Tomas Miler, uz internacionalce Tonija Krosa, Antonija Ridigera, Ilkaja Gindoana, Tima Vernera. Ako bismo baš morali da izdvojimo jednog, bio bi to Tomas Miler, sada već iskusni 31-godišnjak, koji je obično bio najbolji kada je najpotrebnije ili kada niko to od njega ne očekuje. Koliko je potreban ovom timu vidimo po tome što je pozvan u nacionalni tim prvi put od 2019, kada je odlučio da okonča svoju reprezentativnu karijeru. Penzija će morati da sačeka, domovina zove.
Golmani: Bernd Leno, Manuel Nojer, Kevin Trap.

Odbrana: Matijas Ginter, Robin Gosens, Kristijan Ginter, Marsel Halstenberger, Mats Humels, Luksa Klosterman, Robin Koh, Antonio Ridiger, Niklas Zile.

Vezni red: Emre Džan, Leon Gorecka, Ilkaj Gundogan, Kai Haverc, Jonas Hofman, Josua Kimih, Toni Kros, Džamal Musijala, Florijan Nojhaus.

Napad: Serž Gnabri, Tomas Miler, Liroj Sane, Kevin Foland, Timo Verner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: