Trankilo Barneta - Švajcarska

Najbolji igrač Švajcarske na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj, 23-godišnji Barneta je već sada lider na klupskom i reprezentativnom nivou. Vezni fudbaler Bajera imao je odličnu sezonu na „Baj Areni”. Još 2002. na kadetskom Prvenstvu Evrope privukao je pažnju kao odličan dribler, brz i svestran igrač koji se odlično snalazi na više pozicija u veznom redu, sa navikom da postiže golove, što je Švajcarcima do sada naročito nedostajalo.

Izvor: B92

Subota, 07.06.2008.

12:41

Default images

Sezona: Uprkos odličnom početku sezone, Bajer je na kraju ostao bez glavnog cilja, novog plasmana u Kup UEFA, a pad u finišu Bundeslige delimično je i posledica iscrpljenosti švajcarskog plejmejkera, nosioca igre nemačkog tima. Barneta je propustio samo dve utakmice u Bundesligi i jednu od ukupno dvanaest u Kupu UEFA. Imao je produktivnu sezonu, sa 6 golova i 5 asistencija u Bundesligi i predvodio je klub do četvrtfinala Kupa UEFA. Bajer je izgubio 7 od poslednjih 10 ligaških utakmica, završio na sedmom mestu i ostao bez Evrope, ali je svu odgovornost i bes navijača na sebe preuzeo trener Mihael Skibe, a Barneta ostaje ključna figura u svim planovima Bajera za narednu sezonu.

Karijeru: Ponikao je u Sent Galenu i već sa 17 godina redovno igrao prvoligaški fudbal u Švajcarskoj. Posle dve godine, 60 nastupa i 12 golova, 2004. prelazi u Bajer iz Leverkuzena, ali je brzo pozajmljen Hanoveru. Veći deo druge sezone u Bundesligi proveo je van terena zbog teške povrede kolena. Vratio se sredinom 2005. od kada je redovan prvotimac Bajera. U Bundesligi je zabeležio 15 golova i 14 asistencija.

Reprezentacija: Pun potencijal otkrio je već 2002. godine, kada je predvodio Švajcarce do titule na Evropskom prvenstvu za kadete. Uvršten je u sastav za EURO 2004, ali u Portugalu nije igrao, pa je na debi za “A” tim čekao do septembra te godine i meč sa Republikom Irskom. Zabeležio je ukupno 32 nastupa i 6 golova, od kojih je prvi postigao na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj, u pobedi nad selekcijom Togoa. Švajcarci su prošli u osminu finala, a Barneta bio među neuspešnim izvođačima penala u porazu od Ukrajine. Ipak, na Mundijalu je pružio četiri impresivne partije, pa je uvršten u uži izbor za najboljeg mladog igrača. Igrao je na svim prijateljskim mečevima na zagrevanju za EURO 2008, a da će biti ključni igrač suorganizatora Evropskog šampionata potvrdio je u meču sa Holandijom, kada je postigao oba gola u pobedi od 2-1. Deli optimizam selektora Kobija Kuna i tvrdi da Švajcarci ovog leta mogu čak do polufinala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: