Veća podrška Špancima u Beču

Izvor: B92

Subota, 28.06.2008.

20:43

Default images

Navijači su počeli da stižu u Beč i prema prvim procenama Nemačka će imati veću podršku u finalu Evropskog prvenstva od Španije. Nekoliko stotina nemačkih navijača pevalo je predviđajući pobedu, dok se osobe u španskim dresovima tek naziru. Ipak, dolazak španskih navijača očekuje se na dan utakmice, ali pretpostavlja se da će i oni "neutralni" podržati špansku reprezentaciju.

"Mi ćemo navijati za Španiju, jer nikada ne navijamo za Nemačku. Takođe, mislim da je Španija igrala bolje za vreme Evropskog prvenstva", rekao je austrijski student Kler Dam.

Austrijski vatrogasac Franc Midler istakao je da će navijati za Španiju isključivo iz sportskih razloga.

"Navijaću za Špance zbog načina na koji igraju. Mislim da su zaslužili da osvoje titulu", rekao je on.

Dok mnogi Austrijanci kažu da će podržavati Španiju zbog njihovog načina igre, nekoliko Nemaca u "fan zonama" sumnja da to rade zbog "istorijskih razloga između njihove dve države".

Za austrijsko dugogodišnje rivalstvo sa svojim velikim severnim susedom, čija je osnova u politici, ima mnogo razloga, pa i to što ih je nacistička Nemačka pripojila 1938. godine.

Za takav stav ima mnogo razloga i u sportskim porazima. Nemačka je pobedila Austriju na EP sa 1:0 i tako srušila sve nade da će proći takmičenje po grupama.

"Verujem da oni nisu toliko za Španiju, koliko su protiv Nemačke. Nikada nisu oprostili Nemačkoj. Ne želim da diskutujem o tom problemu, ali izgleda da niko neće biti srećan ukoliko Nemačka pobedi", rekao je nemački student Mihael Heker.

Navijači koji dolaze iz drugih država takođe će navijati za Španiju, osim grupe turista iz SAD.

"Ja ću navijati za svoju domovinu", objasnio je 35-godišnji Maks fon Cimerman iz Sijetla, koji je poreklom Nemac.

"Ovo je sjajno vreme za posetu Evropi, jer jedino sada ne mrze Amerikance. Svi su zauzeti mržnjom prema Nemcima", rekao je Kris Viler iz Kalifornije. Neki kažu da će navijati za Nemačku iz finansijskih razloga.

"Lično, baš me briga ko će da pobedi, ali Nemci su dobri kupci i njihova pobeda svakako bi bila bolja za posao", rekao je Nikol Mala koji radi na jednom od štandova za osveženje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: