Švajcarci titlovali himnu Nemačke

Izvor: B92

Sreda, 18.06.2008.

20:25

Default images

Švajcarski teletekst servis morao je da se izvini pošto je greškom ispisao zastareli tekst nemačke himne, koji se ne koristi zbog veze sa nacistima. "Svis tekst" (SWIŠ TXT) je obezbedjivao titlove za himnu Nemačke na fudbalskoj utakmici Grupe B protiv Austrije na Evropskom prvenstvu, koja se prenosila na kanalu sa nacionalnom frekvencijom.

Gledaoci koji su uključili mogućnost titlova videli bi strofu koju je napisao August Hajnrih Hofman fon Falersleben i koja glasi: "Nemačka, Nemačka iznad svega, iznad svega na svetu" ("Deutschland, Deutschland ueber alles, ueber alles in der Welt").

Tokom nacističke ere, prvi stih se koristio u službenoj himni, ali je izbačen posle Drgugo svetskog rata, dok je treću strofu usvojila Savezna republika Nemačka.

"Svis tekst" izdao je potpuno izvinjenje na svom sajtu, ali i u servisu koji obezbedjuje gledaocima. Nacionalni koordinator Gion Linder rekao je da je to bila "sramna greška".

"Jedna od naših mladjih radnica je napravila grešku zbog nedostatka znanja", rekao je Linder i dodao da ta žena ima 25 godina.

On je kazao da je utakmicu gledalo oko pola miliona ljudi u Švajcarskoj, a da je titl uključilo 2.500.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: