Vilja u 92' za pobedu Španije

Izvor: MT

Subota, 14.06.2008.

20:02

Default images

U prvoj utakmici drugog kola Grupe D, Španija je došla do trijumfa nad Švedskom rezultatom 2:1 zahvaljujući golu Davida Vilje u drugom minutu nadoknade vremena. ’Crvena furija’ je povela golom Fernanda Toresa u 15. minutu, ali je Zlatan Ibrahimović izjednačio nepunih dvadeset minuta kasnije. Španci su ovom pobedom došli na korak od plasmana u četvrtfinale Prvenstva Evrope. Da li je Španija i definitivno obezbedila prolaz dalje, znaće se posle drugog meča ove grupe, kada se od 20:45 sastaju Grčka i Rusija.

Aragones je izveo na teren identičan sastav onom koji je pre nekoliko dana deklasirao Rusiju sa 4:1, dok je njegov kolega Lagerbek u startnih jedanaest ubacio Stura i Elmandera, umesto Aleksandersona i Vilhelmsona.

Na samom početku utakmice Švedska je dobila slobodan udarac u polovini koja pripada Špancim. Lopta je ubačena u kazneni prostor gde je Ibrahimović prilično lako došao do prilike da uputi udarac, ali se nije najbolje snašao, pa je Pujol na vreme otklonio opasnost.

Španija je odmah uzvratila preko Toresa koji je zamalo ukrao loptu u kaznenom prostoru Švedske, a samo minut kasnije Inijesta je pokušao šutem iz daljine.

Uprkos nesigurnosti u odbrani, Španci su prvi došli do gola u 14. minutu. Prvo je Kapdevila iznudio korner, a kratko izvedenu loptu Silva je centrirao dijagonalno ka centru peterca. Fernando Tores je tamo bio najsnalažljiviji, pružio je nogu i poslavši loptu u donji levi ugao gola.

Šveđani su umalo uzvratili već u sledećem napadu, ali je Elmander sa devet metara pogodio spoljni desni deo mreže.

U 24. minutu povređenog Pujola menja Raul Albiol.
Tokom prvog poluvremena stekao se utisak da Španija praktično igra bez odbrane, pošto su Šveđani imali više poluprilika do kojih su više nego olako došli. Sredinom poluvremena, Ibrahimović je na jednostavan način došao do jedne, naizgled napamet upućene lopte, ali je Serhio Ramos uspeo u poslednjem momentu da izblokira udarac.

Slaba igra u defanzivi se konačno osvetila Špancima u 34. minutu. Stur je sa desne strane centrirao ka petercu Španije gde je Ibrahimović, okrenut leđima ka golu, primio loptu, prevario Ramosa i iz okreta šutirao iza nemoćnog Kasiljasa.

Dva minuta kasnije, Vilja sjajno šutira sa 18 metara iz voleja ali Isakson uspeva da umiri loptu.

Finiš poluvremena je pripao Šveđanima, pošto je u tim momentima delovalo kao da je samo pitanje vremena kada će Švedska doći u vođstvo. Ibrahimović je ponovo lako došao do lopte, poslao je na levu stranu ka Ljungbergu koji je bio u naletu, ali na kraju nije uspeo da uputi udarac.

U poslednjem minutu prvog poluvremena, Ramos je sa desne strane centirao na glavu Silvi koga je Elmander nespretnim udarcem ramenom oborio na zemlju, ali Holanđanin Vink nije dosudio nešto što je delovalo kao očigledan prekršaj za penal.

Na poluvremenu, Ibrahimović je zbog povrede kolena zamenjen i u igru je ušao Markos Rozenberg.

Španci su se na početku poluvremena trgli, kada je Vilja pronašao usamljeog Silvu u kaznenom prostoru, ali je krilni igrač Valensije bez vidnog razloga vratio loptu ka svom saigraču iz kluba i reprezentacije koji je u tom momentu bio okružen sa nekoliko Šveđana, pa je tako odlična prilika propala.

Manjak kreativnosti u igri Španije Aragones je pokušao da promeni dvostrukom izmenom u 58. minutu, kada Ćavija menja Fabregas, a Kazorla ulazi umesto Inijeste.
AP
U 63. minutu usledilo je veliko uzbuđenje u kaznenom prostoru Švedske. Vilja se probio sa leve strane i dodao usamljenom Silvi koji je šutirao sa 9 metara. Isakson je odlično reagovao i lopta se odbila do Vilje koji čiji je šut švedski golman ponovo odbranio, primivši pri tome jak udarac u glavu. Isakson je ostao da leži na zemlji, dok je Vilja poslao loptu desno ka Toresu čiji udarac Melberg izbacuje u korner. Par minuta kasnije, posle ukazane pomoći, Isakson se vratio u igru.

Pet minuta posle sjajne prilike za Španiju, usledila je nova kada je Sena uputio odličan udarac sa 23 metra iskosa sa desne strane, a Isakson uspeva da je odbije u korner.

Desetak minuta pre kraja, Hanson je dugom loptom prebacio odbrambenu liniju Španije, ali je manjaj brzine, najverovatnije zbog godina, sprečio Henrika Larsona da donese preokret na ovom meču.

Minut pre isteka regularnog vremena, Tores je odlično šutirao u donji levi ugao gola, ali je Isakson još bolje reagovao.

Kada je delovalo da će utakmica biti završena nerešenim rezultatom, Španija je došla do pobede. Kapdevila je poslao loptu duboko iz polovine Španije, koju je Vilja primio na par metara od kaznenog prostora. Napadač Španije je proturio loptu Hansenu kroz noge i poslao je u mrežu ispod istrčalog Isaksona, donevši pobedu koja njegovoj reprezentaciji najverovatnije obezbeđuje plasman u četvrtfinale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: