Portugalci srušili i drugu prepreku

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Sreda, 11.06.2008.

19:55

Default images

Fudbaleri Portugala pobedili su Češku 3:1, u prvom meču drugog kola na prvenstvu Evrope u Austriji i Švajcarskoj. Strelci za Portugalce, koji su ovom pobedom praktično obezbedili četvrtfinale, bili su Deko u osmom, Ronaldo u 64. i Kvarežma u poslednjem minutu utakmice, dok jedini gol za Čehe dao Sionko u 17. minutu. U drugom meču grupe A od 20 časova i 45 minuta u Bazelu igraju Švajcarska i Turska.

Tim Luiza Felipea Skolarija ponovo je pokazao da je jedan od glavnih kandidata za titulu na ovom šampionatu. Portugalci su bili bolji tim tokom celog meča, i ukoliko se duel Švajcarske i Turske završi bez pobednika oni će već posle drugog kola biti prvi četvrfinalisti. Sa druge strane Česi su odigrali znatno bolje nego u prvoj utakmici protiv Švajcarske, ali to je bilo nedovoljno protiv Ronalda i drugova, pa će ekipa Karela Briknera u poslednjem kolu protiv Turske pokušati da se plasira među osam najboljih.

Statistiku sa meča pogledajte ovde.

Utakmica je počela odlično po ljubitelje fudbala, pošto je Portugal poveo već u osmom minutu. Ronaldo je odigrao lep dupli pas sa Nunjom Gomešom, ali je ipred krila Mančester junajteda istrčao Peter Čeh i sprečio ga da poentira. Ipak, lopta se posle te intervencije odbila do Deka koji je samo ubacio u mrežu za 1:0.

Rani gol naterao je Čehe da igraju otvoreno u nastavku, a pošto Portugalci na taj način igraju uvek, viđen je zenimljiv meč.

Česi nisu pali posle gola Deka, i nakon poluprilike Baroša izjednačili su već u 17. minutu. Gol je postigao Libor Sionko koji je sjajno utrčao posle kornera sa desne strane i glavom savladao Rikarda za 1:1.

Ekipa Karela Briknera je u 30. minutu lako mogla i da povede. Ponovo je opasnost po Portugal stigla posle kornera, i ponovo su defanzivci Portugala zaboravili Sionka u šesnaestercu, ali je ovoga puta volej fudbalera Kobenhavna završio preko gola.

Do kraja poluvremena viđen je još jedan odličan pokušaj Ronalda, ali je Čeh bio na nivou i poluvreme je završeno rezultatom 1:1.
Reuters
Početkom drugog dela viđena je slična igra kao iz prvog – Portugalci su imali znatno veći posed lopte, dok su Česi svoje prilike čekali posle centaršuteva. U 58. minutu Simao Sabrosa našao se u odličnoj prilici, ali je golman Čelsija i ovoga puta pokazao svoj kvalitet.

To je ipak bila samo najava novog vođstva Portugala koje je stiglo u 64. minutu. Deko je sa desne strane odličnom loptom po zemlji pronašao Ronalda na ivici kaznenog prostora, a sjajni Portugalac savladao je Čeha odličnim udarcem na prvu u donji levi ugao.

Tada Brikner u potrazi za bodom umesto Galaseka ubacuje Kolera, ali, ispostaviće se, to je ipak bilo nedovoljno. U preostalom delu utakmice Portugalci su se svesno zatvorili, i čekali su priliku iz kontre.

Pre odlučujućeg gola, u 83. minutu Česi su imali odličnu priliku da izjednače kada je udarac Sionka glavom posle centaršuta sa desne strane Rikardo krajnjim naporom uspeo da odbrani. Konačan rezultat postavljen je u poslednjem minutu.

Ronaldo je posle neuspešne ofsajd zamke Čeha izbio sam ispred Čeha, ali je umesto egzekucije nesebično odložio loptu na levu stranu do Kvarežme kome nije bilo teško da postavi konačnih 3:1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: