Nova vest
Fudbal

Petak, 30.05.2014.

17:40

Francuska – mogu li da ponove '98?

“Švajcarska, Ekvador i Honduras, pa Francuska ne može lakšu grupu da ima“.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

To će mnogi konstatovati i verovatno će biti u pravu, ali bliža prošlost uči nas da su ’Trikolori’ sami sebi najveći neprijatelj.

Na SP pre četiri godine tim je razoren lošim međuljudskim odnosima i u grupi sa Urugvajem, Meksikom i Južnom Afrikom uzet je samo jedan bod.

Dobra/loša atmosfera jeste jedno ključno pitanje, a drugo je hoće li neko na pravi način preuzeti ulogu lideraposle povrede Franka Riberija. Ako se te dve stavke ’štikliraju’, Dešamova četa može mnogo.

Snovi su ipak srušeni u petak, kada je objavljeno da fudbaler Bajerna neće moći da zaigra na Mundijalu.

Kako su došli do Brazila?

Francuzi ne mogu bez drame do završnice Svetskog prvenstva. Drugi put uzastopno morali su kroz baraž da dolaze do vize, a i ovoga puta bilo je kontroverze. Na put za Južnu Afriku odvela ih je ‘odbojkaška’ reakcija Tijerija Anrija protiv Iraca, dok je ovoga puta u pitanju bio gol iz čistog ofsajda protiv odličnih Ukrajinaca. Prvi meč u Kijevu domaćin je rešio u svoju korist rezultatom 2:0, ali su Sako, Benzema (otprilike za metar i po najbliži golmanu) i autogol Guseva uspeli da kvalifikuju Francuze na peti Mundijal u nizu. U grupnoj fazi takođe nisu blistali, ali nisu imali ni previše posla. Španija je očekivano zauzela čelnu poziciju grupe I, dok Finska, Gruzija i Belorusija i nisu imali previše šansi. Ekipa Didijea Dešama krenula je sa dve pobede, da bi Olivije Žiru doneo veliki remi u 94. minutu meča na Visente Kalderonu sa prvacima sveta. Ipak, ‘Furija’ je uzvratila u meču odluke na Sen Deniju i zauzela mesto koje direktno vodi u Brazil.

Evropa, učinak u grupi I:
Finska – Francuska 0:1
Francuska – Belorusija 3:1
Španija – Francuska 1:1
Francuska – Gruzija 3:1
Francuska – Španija 0:1
Gruzija – Francuska 0:0
Belorusija – Francuska 2:4
Francuska – Finska 3:0

Tabela:
1. Španija 6 2 0 14:3 20
2. Francuska 5 2 1 15:6 17
3. Finska 2 3 3 5:9 9
4. Gruzija 1 2 5 3:10 5
5. Belorusija 1 1 6 7:16 4

Lista strelaca:
1. Frank Riberi 5 golova
2. Olivije Žiru 2
3. Karim Benzema 2

baraž:
Ukrajina – Francuska 2:0
Francuska – Ukrajina 3:0

Ključni igrači

Kada pogledate imena francuskih fudbalera, naići ćete na veliki broj veoma dobrih igrača. Pa ipak, ponovo se stvara utisak da nešto nedostaje ’Trikolorima’ kako bi isprali gorak ukus sa tri poslednja velika takmičenja. Karim Benzema jeste izvrstan igrač, ali mu je ponekad potrebno previše šansi da bi dao gol. Žiru je ove sezone u Arsenalu bio mnogo bolji nego prošle, ali i dalje nije konstantan. Na golu Francuska ima odličnog Iga Lorisa, ali on na SP dolazi posle slabe sezone svog Totenhema. Mnogo će zavisiti od svežine i učinka Franka Riberija, ali i ostatak ekipe nije za potcenjivanje – Matuidi, Kabaj, Pogba, Sanja...

Zvezda

Francuzi možda nisu ono što su nekad bili, ali i dalje u nacionalnom timu imaju nekoliko majstora. Kao prva zvezda ekipe ističe se fantastični Frank Riberi (u trenutku pisanja teksta trebalo je da ide na SP), prvi strelac ekipe na putu za Brazil. Krilni napadač Bajerna je odigrao sjajno u kvalifikacijama, a sve se poklopilo sezonom u Bajernu gde je osvojio – sve. Kada je u formi, Francuska je totalno drugačiji tim jer nema baš puno bekova na svetu koji mogu da ga sačuvaju. Od njega se očekuje da bude vođa ekipe u pohodu na novo finale Mundijala i šansu za drugu Boginju.

Budući heroji

Već sada može se zaključiti da je Mančester Junajted napravio ogromnu grešku olakim puštanjem Pola Pogbe. Momak koji je nedavno napunio 21 godinu blista u dresu Juventusa, ima razoran šut, dobru tehniku i veoma je snažan, pokriva celu sredinu terena. Uz ispravan stav prema karijeri, ima potencijal da u godinama koji dolaze bude među najboljim igračima na svetu. Od Pogbe se već u Brazilu očekuje značajan doprinos.



Uz njega, najveći dragulj francuskog fudbala jeste Rafael Varan, 21-godišnji štoper Real Madrida. Murinjo ga je više voleo nego sada Ančeloti, ali očekuje se da će sledeće sezone 190 cm visoki Varan postati još važniji za igru ’kraljevskog’ kluba, mada je i ove sezone bio vrlo dobar.

Selektor

Bio je kapiten reprezentacije Francuske koja je postala svetski šampion 1998. i evropski prvak 2000. godine. Sada je Didije Dešam u drukčijoj ulozi, ali sa istim ciljem. Direktno iz kopački ušao je u odelo, a pre ’Trikolora’ vodio je Monako, Juventus i Olimpik Marsej. Na klupi Francuske nasledio je bivšeg saigrača iz reprezentacije Lorana Blana, koji je podneo ostavku posle EP 2012. godine. Pred Dešamom je nekoliko izazova, a najveći je kako da očuva dobru atmosferu u ekipi, pošto su Francuze na prethodnim takmičenjima pratili brojni skandali. Prvi korak u tom smeru bilo je nepozivanje Samira Nasrija, što je sa druge strane izazvalo nove kontroverze. Uz to, Dešam mora da pronađe pravog vođu u timu i da izabre dobitnu formaciju koja bi Francuze uz malo sreće odvela do završnice turnira.

Taktički ugao

Za Francuze je jedan minus i dalje bolno očigledan – nedostatak igrača dostojnog da zameni ’doktora’ kakav je Zinedin Zidan. Iako imaju odličan vezni red, nedostaje im kreativac koji bi spojio opasna krila i vrhunskog centarfora. Vole da imaju loptu u nogama, ali im nije strano da dugim loptama potraže centarfora, koji bi kreirao šansu za krila. Strpljivi su u građenju akcija, a dodatna prednost su im razorni šutevi Pogbe i Kabaja. Dešan pokušava da im usadi mentalitet i ‘natera’ ih da igraju kao tim koji je on predvodio pre 16 godina, ali je pitanje da li ovaj, doduše nesporno kvalitetan, tim ima kapacitet za tako nešto.

Istorija

Francuska je zemlja sa dugom fudbalskom tradicijom. Prvi zvanični meč odigrali su pre 110 godina, a najviše uspeha postigli su osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka.

Glavni grad je Pariz, a trenutni šampion je PSŽ. Tim sa najviše osvojenih titula u Ligi 1 jeste Sent Etjen.

Najbolji strelac u istoriji reprezentacije je Tjeri Anri sa 51 postignutih golom, dok je najviše nastupa ostvario Lilijan Tiram zvani Filozof (142). Sadašnji selektor je Didije Dešam, koji je igrao sa obojicom prethodno spomenutih.

Glavni stadion za potrebe ove reprezentacije jeste Stadion Francuska u Parizu, izgrađen Svetsko prvenstvo 1998.

Prvi pravi fudbalski uspeh ova zemlja je doživela 1984. godine na Evropskom prvenstvu, kada je predvođena Platinijem osvojila svoj prvi veliki međunarodni trofej.

Poznati su po svom nadimku ’Trikolori’, koji označava tri boje na zastavi Francuske.

Najubdeljivija pobeda koju su ostvarili došla je 1995. protiv Azerbejdžana rezultatom 10:0, a zanimljivo je da je najveći poraz u istoriji ove ekipe doživljen od Danske u Londonu davne 1908. Rezultatom 17:1. Ko bi tada rekao da će Francuzi osvojiti Mundijal 90 godina kasnije.

Francuska reprezentacija je trenutno poznata po tome što za nju igra najmanje Francuza, a većina njihovog nacionalnog tima su potomci imigranata iz francuskih kolonija (Zidan, Riberi, Viera, Tigana, Lima, Fonten, Makelele, Benzema).

Slavni dani

Jeste da su u Platinijevo vreme postali šampioni Evrope i treći na svetu, ali su u Anrijevo vreme bili prvi i na kugli zemaljskoj i u Evropi.

Četvrtfinale SP 1998.
Italija – Francuska 0:0 (posle penala 3:4)
Sen Deni, 3. jul

U četvrtfinalu Mundijala 1998. stradali su “Azuri“ posle izvođenja jedanaesteraca. Jedini penal za Francuze je promašio Lizarazu, dok su precizni bili Zidan, Trezege, Anri i Blan.



Polufinale SP 1998.
Francuska – Hrvatska 2:1
Sen Deni, 8. jul

U polufinalu sastali su se sa iznenađenjem ovog turnira Hrvatima. Šuker je u 46. minutu savladao nemoćnog Barteza, da bi samo minut kasnije Tiram postigao svoj prvi gol za reprezentaciju. Da stvar po Hrvate bude još gora, upravo im je Tiram presudio svojim drugim golom 22 minuta kasnije.



Finale SP 1998.
Brazil – Francuska 0:3
Sen Deni, 12. jul

U finalu sastali su se sa Brazilcima. Ono što je umnogome olakšalo posao „trikolorima“ jeste to što je Ronaldo dobio visoku temperaturu. Mnogi tvrde da su ga Francuzi i namerno otrovali, ali to ostaje u domenu teorije zavere. Na terenu su „galski petlovi“ pokazali nadmoć. Zidan je u prvom poluvremenu postigao dva gola, da bi Emanuel Peti u nadoknadi vremena pred kraj meča postavio legendarnih 3:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Grizman prekida rekordni niz

Francuski fudbaler Antoan Grizman propustiće prijateljske utakmice reprezentacije sa Nemačkom i Čileom, zbog uganuća desnog skočnog zgloba.

Beta

23:45

12 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

7 d