Nova vest
Fudbal

Subota, 24.05.2014.

12:00

Jaguar – mačka koja voli vodu

Svetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu sve je bliže, svakoga dana odbrojavamo uz različite tekstove, a sada je red došao na jaguara. Snažan, spretan, brz, a uz to i veoma dobar plivač, jaguar je jedan od najboljih lovaca, čiji plen može biti i nekoliko puta veći od njega samog. Kao simbol moći i snage, mnoge srednjeameričke civilizacije verovale su da je jaguar njihov zaštitnik, pa su tokom arheoloških istraživanja pronađeni ostaci glinenih skulptura jaguara. Jedna je od životinja iz porodica mačaka čiji opstanak je ugrožen pre svega zbog ljudskog faktora. Iako su nekada nastanjivali celu Ameriku, staništa jaguara sada obuhvataju samo raznolike predele Južne Amerike.

Izvor: Maja Nikolić

Autor: Maja Nikolić

Default images

Jaguar (Panthera onca) je krupan mesožder. Dugačak je metar i po, bez repa koji je oko 60 santimetara. Visok je oko metar, a težak od 100 do 200 kilograma.

Zbog žute ili riđe dlake "poprskane“ crnim mrljama teško ga je primetiti u prirodi. Zahvaljujući osetljivim brkovima odlično se snalazi i po mrklom mraku. Veoma je snažna životinja i bez problema može da odvuče plen mnogo teži od sebe. Lovi tako što se polako prikrada, osluškuje i gleda plen. Jedna je od retkih životnja iz porodice mačaka koja ne izbegava vodu. U stvari oni su jako dobri plivači.

Dok lavovi, tigrovi, leopardi plen savladavaju ujedom, odnosno davljenjem za vrat, jaguar svojim snažnim čeljustima, ugrizom za potiljačnu kost, iza ušiju, lomi lobanju i oštećuje mozak plena.

Na prvi pogled jaguar podseća na leoparda, boja krzna je skoro ista kod obe životinje, ali se prilično razlikuju u građi. Jaguar ima veoma kratke noge u odnosu na trup, pa deluje pomalo zdepasto. Leopard ima duže noge i vitkije telo. Jaguarova njuška je četvrtasta, sa snažno istaknutom gornjom čeljusti, a leopardova je manja i šiljata.

Razlikuju se i po šarama. Lepoard po glavi i vratu ima "razbacane“ crne mrlje, a na leđima i bokovima su šare u obliku nepotpunih prstenova složenih od nekoliko mrljica crne boje. Kod jaguara su mrlje na glavi, vratu i nogama gotovo iste, dok su prstenaste šare na leđima i bokovima šire nego kod leoparda i često se u sredini prstena nalaze sitne mrlje.

Ženke mogu okotiti od jednog do četiri mladunca koji su slepi i bespomoćni pri rođenju. Majka ostaje sa njima u jami i brani ih žestoko od bilo koje opasnosti. Kada prođe nekoliko nedelja mladunci polako izlaze sa roditeljima koji ih uče kako da postanu dobri lovci. Posle pet meseci mogu sami da brinu o sebi, postaju hrabri i spremni da se suoče sa izazovima koji ih čekaju u prirodi.

Jaguar je nekada bio nastanjen od Argentine do Velikog kanjona u Arizoni. Njihov broj je u poslednjih sto godina veoma opao, najviše zbog ljudskog fakrota. Danas, jaguari su skoro u potpunosti nestali iz SAD, a ugrožena su vrsta i u Južnoj Americi. Njegova staništa su različita, od listopadnih šuma, prašuma, preko močvara, pašnjaka i planina. Lov i gubitak staništa zbog seče šuma i dalje ugrožavaju opstanak jaguara. Vlada Brazila za sada uspeva da štiti velike blokove ugroženih Amazonskih šuma gde i dalje ima jaguara. Ljudi ih love da bi prodali krzno. Krivolov i dalje predstavlja veliki problem, ali ni približno kao ranije. Tokom šezdeseth i sedamdesetih godina svake godine je ubijano oko 18.000 jaguara, samo zbog krzna! Mnoge države su pokušale da reše problem tako što su zabranile njihov uvoz.

Jaguar i njegovo ime se široko koristi u savremenoj kulturi. Jaguar je nacionalna životnja Gvajane i nalazi se na grbu ove države. Nalazi se i na novčanici brazilskog Reala, široko se primenjuje i kao ime brojnih proizvoda, a svakako je najpozantiji luksuzni automobil britanskog prozvođača. Mnogi sportski klubovi zovu se po ovoj životinji, a zvanična maskota Olimpijskih igara u Meksiku 1968 bila je upravo jaguar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve