Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 29.11.2021.

12:15

Kome Džeda više odgovara – Mercedesu ili Red Bulu? VIDEO

Sezona Formule 1 doživljava vrhunac. Preostale su još dve trke, a pretposlednja vozi se u Saudijskoj Arabiji.

Izvor: B92

Autor:B92

Kome Džeda više odgovara – Mercedesu ili Red Bulu? VIDEO
Foto: Profimedia

Na stazi u Džedi očekuje se žestoka borba lidera šampionata Maksa Ferstapena u Red Bulu i aktuelnog šampiona Luisa Hamiltona u Mercedesu.

Pred poslednje dve trke razlika je samo osam bodova u korist Ferstapena.

A uoči Saudijske Arabije, iz oba tima poručuju da 6,1 kilometara duga staza u Džedi više odgovara Mercedesu nego Red Bulu.

Konfiguracija staze omogućava brze krugove sa prosečnom brzinom od oko 250 km/h, uz maksimalnu brzinu od 322 km/h.

A Mercedes novu trku čeka sa dve uzastopne pobede, uz bolje rezultate na brzim stazama ove sezone.

"Sledeća staza verovatno više odgovara Mercedesu. Ali biće tesno. Vozače deli samo osam bodova, a konstruktore pet. Što je fantastično jer ulazimo u klimaks šampionata", rekao je direktor Red Bula Kristijan Horner.

Mercedes je u Brazilu ubacio svež motor u Hamiltonov bolid. A nakon što je prešao na stariji model, u Džedi će koristiti noviju jedinicu kojoj odgovaraju dugačke zone ubrzanja na stazi koja je nepoznata F1 karavanu.

"Još jedna nepoznata staza, a videli smo ogromne oscilacije performansi na prethodnim trkama. Ako pogledamo stazu u Arabiji, mislim da će nam odgovarati. Moramo spremiti moćniji motor za Luisa, što će mu dati korisno pojačanje",
kaže direktor inženjera Mercedesovog F1 tima Endru Šavlin.

Ali, zbog dešavanja u Ostinu, u Mercedesu su oprezni uoči Džede.

"Staza verovatno odgovara bolidu, ali je to trebalo da bude i u Ostinu. Osećali smo da smo u stanju da sastavimo pristojno podešavanje i dobijemo borbu sa Red Bulom, ali su oni imali malu prednost tamo. Tako da smo uvek oprezni u razmišljanju da će uvek sve funkcionisati kako nama odgovara", dodao je Šavlin.

Velika nagrada Saudijske Arabije na programu je u nedelju od 18.30 časova, a dešavanja sa trke možete pratiti u tekstualnom prenosi u BLOGU B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve