Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 15.11.2020.

10:45

Dominacija jednog čoveka i drama u poslednjim sekundama u Turskoj

Vozač Mercedesa Luis Hamilton osvojio je Veliku nagradu Turske.

Izvor: LN

Autor: LN

Dominacija jednog čoveka i drama u poslednjim sekundama u Turskoj
Photo by Clive Mason/Getty Images

On je bio najbrži na trci u Istanbul parku, koja mu je donela novi šampionski trofej Formule 1.

To je ujedno bila i deseta pobeda ove sezone za Britanca, a njegov Mercedes je ranije već obezbedio titulu u poretku konstruktora.

Iza njega bio je vozač Rejsing pointa Serhio Peres, a na postolje je uspeo da se popne i Sebastijan Fetel iz Ferarija.

Iza njega su se poređali Lekler, Sainc, Ferstapen, Albon, Noris, Strol, Rikardo...

Ferstapen je imao sve u svojim rukama i vrlo lako je mogao u jednom trenutku da napadne prvo mesto, ali je napravio veliku grešku, okrenuo se i potpuno stao, što ga je koštalo.

Peres i Strol, vozači Rejsing pointa, dugo su bili na prvom i drugom mestu, ali je Strol na kraju bio tek deveti.

Kimi Raiknen je bio 15, a Valteri Botas je odvezao sramnu trku i dopustio Hamiltonu da ga prestigne za ceo krug, te završio na 14. mestu.

Trku ste mogli da pratite uživo uz naš LIVE BLOG.

Velika konfuzija viđena je na startu – uz manji sudar, loš start Ferstapena i mučenje Hamiltona.

Botas je na samom početku bio žrtva jednog manjeg sudara pa je pao na lošu poziciju, a "roze Mercedes" Rejsing pointa je ubrzo izbio na prva dva mesta.

Već posle osam krugova reagovao je Ferari koji je promenio gume na srednje meke, a odmah potom i Mercedes i svi ostali su uradili isto.

U 16. krugu Hamilton je opet pogrešio i pao na šesto mesto, iza Albona i Fetela, ali nedugo zatim njegova greška pala je u senku Ferstapenove.

Mladi vozač Red Bula se okrenuo za 180 stepeni i zaustavio u mestu, iako je do tog trenutka imao izuzetnu trku iza sebe.

Ključna situacija desila se u 37. krugu kada je Luis izbio na prvo mesto, nakon što je Strol otišao u pit-lejn, a Britanac kao od šale obišao Peresa.

Strol je nastavio da pada, a Lekler, koji je iz zadnjih redova startovao trku, je nastavio da napreduje i munjevito se penje na "tabeli".

Hamilton je ušao u svoj dobro poznati ritam i sada, kada nije imao nikoga ispred sebe, konstantno popravljao svoje najbolje vreme.

Sve do poslednjeg kruga, odnosno poslednjih metara poslednjeg kruga, nije viđena drama, a onda je Lekler niotkuda obišao Peresa i došao na drugo mesto.

Međutim, Šarlu se desila katastrofal, pa je posle velike greške izgubio drugo, ali i treće mesto koje mu je uzeo njegov kolega Sebastijan Fetel.

Sledeća trka vozi se 29. novembra u Bahreinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

1 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu