Preminuo Niki Lauda

Niki Lauda, trostruki šampion Formule 1, preminuo je u 70. godini, saopštila je njegova porodica.

Izvor: B92
Podeli
Photo by Dan Mullan/Getty Images
Photo by Dan Mullan/Getty Images

Lauda, kojem su pre nekoliko meseci transplantirana pluća, hospitalizovan je u januaru zbog upale pluća, podseća agencija Rojters.

"S dubokom tugom objavljujemo da je naš voljeni Niki mirno preminuo okružen porodicom", navodi se u saopštenju koje su preneli austrijski mediji.

"Njegova jedinstvena ostvarenja kao sportiste i biznismena ostaće nezaboravna kao i njegova žeđ za akcijom, njegova direktnost i hrabrost. On je uzor za sve nas, bio je dobar i brižan suprug, otac i deka i nedostajaće nam", dodaje se u saopštenju.

Niki Lauda je titule svetskog prvaka u Formuli 1 osvajao 1975, 1977 i 1984, a vozio je na 171 trci za Marč, BRM, Ferari, Brabam i Meklaren.

Austrijanac je probleme sa zdravljem još od 1976. godine kada je imao udes na Nirburgringu.

Tada je skoro čitav minut bio zarobljen u bolidu koji se zapalio i dobio je velike opekotine na licu, a udisao je i toksične materije. To je uzrokovalo dalje zdravstvene probleme i dve transplantacije bubrega, 1997. i 2005. godine, a 2018. je imao transplantaciju pluća.

Photo by Tony Duffy/Getty Images
Photo by Tony Duffy/Getty Images

I dalje se priča o njegovom čudesnom oporavku posle incidenta i povratku na stazu samo 42 dana kasnije, kada je trku završio na četvrtom mestu.

"Silina udara bila je takva da mi je kaciga spala sa glave", pričao je kasnije slavni vozač Formule 1.

Legenda kaže da mu je kasnije u bolnici, sveštenik davao poslednju pričest.

"Ali ja nisam želeo da umrem. Želeo sam i dalje da živim", pričao je Niki.

Lauda je 1977. osvojio drugu titulu, da bi se povukao 1979. godine. Ipak, pet godina kasnije, vratio se svojoj najvećoj ljubavi, postavši član tima Meklarena. Te 1984. uspeo je da odvoji svoju poslednju titulu i uđe u istoriju sporta kao prvi vozač svetski šampion koji se vratio na stazu posle prvobitne odluke da se povuče.

Pre šest godina napravljen je film o njemu u kojem ga je glumio Danijel Bril, dok je njegovog rivala Džejmsa Hanta igrao Kris Hemsvort.

Posle povlačenja 1985. godine, Lauda je zarađivao kao privatni preduzetnik. Osnovao je sopstvenu avio kompaniju, koju je kasnije prodao Rajaneru.

Takođe, radio je i kao TV komentator i bio je jedan od direktora u timu Mercedesa, u kojem je bio i vlasnik dela akcija.