Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 31.03.2019.

16:45

Srećni Hamilton, očajni Ferari, baksuzni Reno i drama u Bahreinu

Luis Hamilton je posle velike drame došao do trijumfa u trci za Veliku nagradu Bahreina, dok je na drugoj poziciji bio njegov timski kolega, Valteri Botas.

Izvor: SN

Autor: SN

Srećni Hamilton, očajni Ferari, baksuzni Reno i drama u Bahreinu
Photo by Mark Thompson/Getty Images

Bahrein je staza koja odgovara Ferariju, primera radi prošle sezone je pol poziciju imao Sebastijan Fetel, a na kraju je i pobedio ispred Botasa i Hamiltona, a Botas je imao najbrži krug trke.

Ferari ima najviše pobeda na ovoj stazi, čak šest, a najviše pobeda od vozača ima nemački vozač u redovima Ferarija – Sebastijan Fetel. Tokom kvalifikacija, Fetel je imao drugo najbrže vreme, pošto je njegov timski kolega Šarl Lekler imao krugove kao iz snova i postao drugi najmlađi "vlasnik" pol pozicije u istoriji Formule 1.

Delovalo je na 30 krugova pre kraja da će Ferari ubedljivo slaviti sa duplom pobedom, baš kao i Mercedes u protekloj trci u Australiji, a onda se desila neverovatna greška Sebastijana Fetela, koji je pogrešio na dodavanju gasa i okrenuo se na sred staze. Potom je došlo do kontakta sa Džordžom Raselom iz Vilijamsa, pa je ponovo morao u boks.

Hamilton, Botas i Ferstapen obišli su Fetela i približili se Šarlu Lekleru. Ono što je bilo neverovatno je da se Ferariju desio veliki peh, pošto je Šarl Lekler prijavio kvar na bolidu. Bolid je bio izuzetno spor pa su ga bez većih problema obišli Luis Hamilton i Valteri Botas. Treće mesto neće biti velika uteha, ali je bolje od četvrtog.

Sjajne vožnje smo videli od iskusnog Kimija Raikonena, kao i od mladog i talentovanog Landa Norisa. Noris je završio na šestom mestu dok je Raikonen bio na poziciji iza njega.

Pred sam kraj trke, u istoj krivini u istom krugu trku su završili Niko Hulkenberg i Danijel Rikardo, pa je Reno nakon odličnog dana ostao bez ijednog jedinog boda. Ferariju definitivno nije bilo najteže, ali smo gledali zaista veliku dramu u Bahreinu.

Sjajna trka, nažalost imali smo čak četiri odustajanja, nekoliko incidenata, videli smo žute zastavice, ali i sejfti kar kojim se trka za Veliku nagradu Bahreina završila pobedom Luisa Hamiltona, vozača Mercedesa, koji je po okončanju trke prišao Lekleru i pružio mu reči podrške.

Dve dvostruke pobede Mercedesa na prve trke u sezoni, ali je godina tek počela i ima još mnogo da se vozi. Trku za Veliku nagradu Barheina mogli ste da pratite UŽIVO na našem sajtu. Hvala što nas čitate!

Šarl Lekler je 99. vozač u istoriji Formule 1 koji je osvojio pol poziciju, a to je uradio na 999. trci u istoriji ovog takmičenja.

Pet crvenih svetala... START:

57. Krug: Odavno nismo imali situaciju da sejfti kar završi trku. Ferari se spasio totalne katastrofe, sjajan dan za Mercedes, Meklaren i Zauber.

56. Krug: Imamo i "sejfti kar" što će ipak pomoći Lekleru. Hamilton prvi, Botas drugi, treći Lekler, četvrti Ferstapen, peti Fetel, a šesti Lando Noris.

54. Krug: Botas obilazi Leklera, Mercedesova dominacija. Lekleru ostaje najbrži krug trke i nada se tom dodatnom bodu. Danijel Rikardo i Hulkenberg odustaju od trke. Bolid se samo ugasio obojici i to u istom krugu i na istom mestu.

53. Krug: Noris se dobro brani od iskusnijeg kolege Raikonena, ostaje na sedmoj poziciji.

53. Krug: Mercedes poručio Botasu da ne rizikuje, sigurno stiže do drugog mesta.

52. Krug: I Botas i Ferstapen smanjuju razliku nad Leklerom, postoji šansa da Šarl ostane bez pobedničkog postolja. Kako tužan dan za Ferari.

51. Krug: Lekler ne prestaje da prijavljuje probleme, Ferari i dalje bez odgovora.

50. Krug: Valteri Botas smanjuje razliku za pet sekundi u samo tri kruga u odnosu na Šarla Leklera, pozicija broj dva ugrožena

49. Krug: Problemi sa agregatom ozbiljni, Hamilton prelako obilazi Leklera i sada se stvara razlika

48. Krug: Još devet krugova do kraja, prava drama u Bahreinu. Lekler faktički ostaje bez agregata, Hamilton diše za vratom Ferariju

47. Krug: Hamilton drastično smanjuje razliku, da li će praktično in iz čega doći do trijumfa?

47. Krug: Smanjuje se razlika između Leklera i Hamiltona, Lekler je prijavio problem sa agregatom, u Ferariju proveravju problem

46. Krug: Kimi Raikonen na jednoj od svojih omiljenih staza obilazi Rikarda

45. Krug: Raikonen pritiska Rikarda, Australijanac uz pomoć DRS-a brani poziciju, ali je daleko od bezbednog mesta broj osam.

43. Krug: Ponovo žute zastave u sektoru broj dva, Fetel ponovo peti, obilazi sunarodnika u krivini broj 1.

42. Krug: Fetel lako izlazi na kraj sa Rikardom, sledi napad na Hulkenberga.

40. Krug: Žuta zastavica u drugom sektoru, Fetel je na osmom mestu i napašće prvo Norisa pa zatim i dva Renoa.

39. Krug: Fetel greši na dodavanju gasa i okreće se na stazi, ostao je bez prednjeg krila nešto posle toga zbog kontakta sa jednim od vozača Vilijamsa i odlazi u boks.

38. Krug: Fetel obilazi Botasa, Finac ide u boks.

37. Krug: Najbolje vreme na stazi postavlja Hamilton. Napao je Fetela, išli su točak uz točak, ali je Nemac bio uspešniji.

36.Krug: Ferstapen preuzima svoju poziciju, Hamilton 4 sekunde kasni za Botasom.Fetel u boksu, zadržao se 2,3 sekunde tamo.

33. Krug: Ferstapen u boksu, Noris to koristi i penje se na petu poziciju, dok Ferari ide ka dvostrukoj pobedi.

31. Krug: Borba Gaslija i Pereza, francuz izlazi kao pobednik.

29. Krug: Rikardo pokušava da se vrati među deset najbržih, odmah napada Magnusena, koji se dobro brani.

27. Krug: Džordž Rasel, ruki iz Vilijamsa nalazi se na pozicji 16. Ovo je najbolji plasman Vilijamsa ove sezone za aktuelnog šampiona sveta u Formuli 2.

26. Krug: Lando Noris obilazi Kimija Raikonena u krivini broj 1. Kimi želi da se vrati, ali Noris održava poziciju.

25. Krug: Rikardo u Boksu.

24. Krug: Greška Fetela na kočenju, Hamilton u šansi da povrati poziciju

23. Krug: Fetel lako obilazi Hamiltona, Ferari dominira na prvom i drugom mestu.

22. Krug: Fetel na "sporijim" gumama pravi pritisak Hamiltonu, koji je na timskom radiju prijavio nekakav problem.

21. Krug: Agresivan Kimi napada Hulkenberga, koji se za sada dobro brani.

19. Krug: Has je javio Magnusenu da će imati jedno stajanje zbog prethodnog odustajanja Grožana kako bi uzeli bar neki bod, a Fetel je sve bliži Luisu Hamiltonu.

18. Krug: Duva sve snažniji vetar i nanosi pesak na stazu, Danijel Rikardo jedini vozač koji nije otišao na zamenu pneumatika, a lako ga obilazi i Botas. Trku je završio Roman Grožan i za sada je jedini vozač koji je odustao.

16. Krug: Hamilton na novom setu guma obilazi Rikarda na startnom ciljnom pravcu i vraća poziciju broj 2.

15. Krug: Niko Hulkenberg postavlja najbrži krug trke, a pod istragom su Đovinaci i Rikardo.

13. Krug: Kvijat se okreće na stazi, žuta zastavica u tom sektoru, Botas prvi put u boksu.

10. Krug: Noris u bodovima, osmi je trenutno, a Gasli Raikonen i Albon odlaze u boks. Pod istragom je incident Strola i Grožana.

9. Krug: Sjajna trka, mnogo uzbuđenja, borba za pozicije na svakoj krivini kao što smo i očekivali.

8. Krug: Lekler i Fetel se polako odvajaju od ostatka, razlika u odnosu na Hamiltona je 3, a u odnosu na Botasa 7 sekundi.

7. Krug: Raikonen obilazi Hulkenberga, a Noris Gaslija. Ferstapen se polako odvaja od bivšeg kolege Danijela Rikarda.

6. Krug: Lekler sjajnom vožnjom obilazi Fetela!

5. Krug: Lekler za sada brži od Fetela, ali je može da ga obiđe. Velike bitke se vode za mesto između pozicija 6 i 11, a Lando Noris je obišao Aleksandera Albona.

4. Krug: Žuta zastavica, Karlos Sajnc je završio pored staze iako je imao odličan start i nažalost završiće trku pre vremena kako stoje stvari.

1. Krug: Odličan start Ferarija, Fetel odmah pretiče neiskusnog Leklera koji je izgubio poziciju i od Valterija Botasa. Botas je odmah pretekao timskog kolegu Hamiltona koji je zamalo izgubio poziciju i od mladog Ferstapena. Serhio Perez je morao posle incidenta u prvom krugu da ode na zamenu pneumatika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu