Fetel ide u Ferari, menja ga Kvjat

Svetski šampion Formule 1 Sebastijan Fetel napušta ekipu Red Bula na kraju sezone i po svemu sudeći seli se u Ferari.

Izvor: B92 Svet
Podeli

Nemac je čelnicima svog tima u subotu ujutro, tokom vikenda posvećenog Velikoj nagradi Japana, rekao da želi da ode.

Izvesni odlazak Fernanda Alonsa, otvorio je prostor za njegov prelazak u Ferari, a čelnici tog tima saopštili su da su moslali atraktivnu ponudu. Red Bul je saopštio da će četvorostrukog prvaka sveta zameniti Danil Kvjat, koji trenutno vozi za Toro Roso, što Alonsa šalje u Meklaren.

Fetel je u Red Bulu od 2009, a osvojio je četiri uzastopne titule od 2010. do prošle godine. U ovom šampionatu još uvek nema nijednu pobedu.

"Želimo da se od srca zahvalimo Sebastijanu za fantastičnu ulogu koju je imao u uspesima Red Bula tokom ovih 6 godina", navodi se u saopštenju Red Bula.

"Želimo mu sve najbolje u nastavku karijere. Istovremeno, radujemo se budućnosti, jer nam prazno mesto otvara prostor za sledeću generaciju Red Bulovih vozača".

Ugovor nemačkog vozača sa austrijskom ekipom važio je do kraja 2015, ali se već ranije tokom ove godine spekulisalo da bi mogao da pređe u Ferari.

Oba trenutna Ferarijeva vozača imaju ugovore za 2015, ali je Fernando Alonso vrlo blizu odlaska iz tima, a posle Red Bulovog saopštenja jasno je da mu je jedina realna opcija Meklaren.

Fetel je u šest godina kao član Red Bulovog tima osvojio četiri titule i pomogao ekipi da 4 puta osvoji konstruktorsku titulu. Kao član Red Bula dobio je 38 trka i 44 puta izborio pol poziciju, a po jednu pobedu i pol izborio je i kao član Toro Rosa. Sa 39 pobeda na 134 trke on je četvrti u istoriji.

Posle godina dominacije u ovom šampionatu je bio nemoćan protiv Mercedesa, ali je teži udarac za njega predstavljao dobar početak timskog kolege Danijela Rikarda, koji je dobio 3 trke i sedam puta bio na podijumu (Fetel samo 3 podijuma, bez pobede).

Njegov zamenik Danil Kvjat ima 20 godina, ove sezone debitovao je u F1, kao zamenik za Danijela Rikarda, koji će mu biti timski kolega u Red Buzlu sledeće godine.

Na dosadašnjih 14 trka Kvjat je osvojio osam bodova. Osvojivši deveto mesto na VN Australije 41 dan pre dvadesetog rođendana, on je oborio Fetelov rekord kao najmlađi osvajač bodova u šampionatu F1. To mu je i dalje najbolji plasman, a ponovio ga je u Britaniji i Belgiji, dok je deseta mesta osvojio u Maleziji i Kini. Završio je 10 od dosadašnjih 14 trka.

Fetelu ostaje 20 rekorda u šampionatu F1, Mediji prenose da je njegov prelazak u Ferari gotova stvar, pošto je Kristijan Horner saopštio da je Nemcu poslata "vrlo atraktivna ponuda".

F1