Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 10.05.2009.

15:42

Baton nastavio dominaciju u Španiji

Vozač ekipe Bron GP Dženson Baton nastavio je dominaciju u Formuli 1 trijumfom na trci za Veliku nagradu Španije, na stazi "Katalunja".

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Baton je na petoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, prvoj u Evropi, do četvrte pobede u sezoni došao u vremenu od 1:37:19.202 sata, ispred klupskog kolege Rubensa Barikela, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo vozač Red Bula Mark Veber.

Četvrti kroz cilj prošao je jedini vozač koji se pored Batona ove sezone popeo na najviši stepenik pobedničkog postolja Sebastijan Fetel u red Bulu, a do bodova su u Španiji došli i dvostruki svetski šampion Fernando Alonso u Renou, vozač Ferarija Felipe Masa, Nik Hajdfeld u BMW Zauber i vozač Vilijamsa Niko Rozberg.

Baton je startovao sa pol pozicije ali je vođstvo izgubio već u prvoj krivini kada ga je Barikelo pretekao, ali je uspeo da iza sebe zadrži Masu, koji je na startu uspeo da obiđe Fetela. I dok su vodeći bez problema uspeli da prođu kroz prvu krivinu da sve ne bude kako treba pobrinuo se Jarno Truli u Tojoti.

Vozač Tojote je posle kontakta sa Rozbergom izleteo na staze i po povratku izazvao incident pošto je pod uglom od 90 stepeni hteo da se vrati na stazu dok su ostali vozači išli svojom putanjom. U isto vreme kao i Truli sa druge strane je izleteo Adrian Zutil, vozač Fors Indije i upravo je na njega Italijan naleteo, a potom je u pokušaju da izbegne njih dvojicu Sebastijan Buemi sa staze izbacio svog klupskog kolegu iz ekipe Toro Roso Sebastijana Burdea, pa je već u drugom krugu na stazu izašao "sejfti kar". Odustajanjm na trci za Veliku nagradu Španije Truli je postao prvi vozač u istoriji Formule 1 koji je čak 13 trka u karijeri završio u prvom krugu

Na stazi se "sejfti kar" zadržao do kraja petog kruga i po odlasku u boks poredak je bio: Barikelo, Baton, Masa, Fetel, Veber, Alonso, a već u sedmom krugu viđeno je odustajanje drugog vozača Meklaren Mercedesa Heikija Kovalainena. U to vreme Barikelo i Baton su se iz kruga u krug smenjivali kao vlasnici najbržih krugova, a daleko iza njih su Hajdfeld, Kimi Raikonen u Ferariju, Robert Kubica u BMW Zauberu i vozač Meklarena Luis Hamilton napravili vozić u borbi od devetog do 12. mesta.

U 18. krugu usledili su odlasci u boks, a prvi je na zamenu pneumatika i dolivanje goriva otišao Timo Glok u Tojoti, a potom su u naredna tri kruga redom krenuli Baton, Alonso, Barikelo, Veber, Masa i Fetel, dok je Raikonen odustao zbog problema sa hidraulikom.

Već u 32. krugu, do tada vodeći, Barikelo je po drugi put otišao u boks što je značilo da je njegova taktika bila tri zaustavljanja, što je iskoristio Baton, koji je prvobitno imao istu strategiju, ali ju je potom tim promenio. Tada su i najteži vozači na startu Hajdfeld i Hamilton prvi put otišli na dolivanje goriva, a na sredini trke poredak je bio: Baton, Masa, Fetel, Barikelo, Veber, Alonso, Rozberg, Hajdfeld, Kazuki Nakađima u Vilijamsu i Hamilton.

Posle desetak krugova bez ikakve akcije došlo je vreme za druge odlaske u boks i prvi u redu su bili Masa i Fetel u 44. krugu, dok je vodeći Baton to učinio pet krugova kasnije i bezbedno se vratio na čelo po povratku na stazu. Posle dva kruga i Barikelo, po treći put, i Veber, po drugi, su otišli u boks i vratili se na stazu kao drugi i treći i te pozicije su čuvali do cilja. Veber je najviše profitirao tokom trke pošto je njegov klupski kolega tokom cele kruge bio zaglavljen iza Mase i nikako nije uspevao da ga pretekne.

Da poslednjih deset krugova ne protekne bez neizvesnosti pobrinula se ekipa Ferarija koja je Masi, koji je u tom trenutku bio četvrti, sa malom prednošću u odnosu na Fetela, javila da mora da prištedi gorivo jer postoji mogućnost da neće izdržati do kraja trke. Brazilac u početku nije poslušao savete ekipe, ali je četiri kruga pre kraja bio primoran da propusti mladog Nemca, a potom ga je pretekao i Alonso, pa je ipak malo sporijom vožnjom u poslednja tri kruga uspeo da prođe kroz cilj kao šesti. Da su u Ferariju opravdano bili zabrinuti pokazuje i činjenica da je Masa upravo posle prolaska kroz cilj ostao bez goriva, ali govori i o problematičnoj strategiji aktuelnog šampiona u poretku konstruktora.

U Španiji se Baton istakao kao sigurno najveći favorit za osvajanje titule, dok je Barikelo pokazao da će, ukoliko bude imao pravu strategiju, konkurisati i za pobede do kraja sezone, a isto važi i za Vebera. Nemogućnost da pretekne Masu tokom većeg dela trke koštala je Fetela mesta na podijumu, ali će sigurno već za dve nedelje biti, uz Batona, veliki favorit za pobedu na najglamuroznijoj trci sezone, Velikoj nagradi Monaka.

Ferari je na stazi "Katalunja" pokazao da ima rupe u strategiji, što je, ne prvi put ove sezone, moglo mnogo da ih košta, dok je iza Meklarena još jedan vikend bez bodova koji je pokazao da sve zavisi od izdanja u kvalifikacijama, dok Tojoti takođe nije prijao povratak na "stari kontinent". Primetan je napredak ekipe BMW Zauber, ali je nemački tim još uvek daleko od rezultata koji se od njega očekuju. Solidna je bila ekipa Vilijamsa, kao i Reno i to su dve ekipe, kojima samo malo fali da bi se priključile borbi za još bolji plasman, ali to, za sada ne uključuje borbu za prvi stepenik pobedničkog postolja.

Pobedom u Španiji Baton je uvećao prednost u generalnom plasmanu, sada ima 41 bod, 14 više od Barikela, a 18 više of Fetela. U generalnom plasmanu konstruktora Bron GP ima 68 bodova, dok su vozači Red Bula sakupili 38,5, a Tojote 26,5.

Sledeća na programu je trka za Veliku Monaka na ulicama Monte Karla 24. maja.

Rezultati trke za Veliku nagradu Španije:
1. Dženson Baton (Velika Britanija) Bron GP 1:37:19.202
2. Rubens Barikelo (Brazil) Bron GP + 13.056
3. Mark Veber (Australija) Red Bul + 13.924
4. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 18.941
5. Fernando Alonso (Španija) Reno + 43.166
6. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 50.827
7. Nik Hajdfeld (Nemačka) BMW Zauber + 52.312
8. Niko Rozberg (Nemačka) Vilijams + 1:05.211
9. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren Mercedes + jedan krug
10. Timo Glok (Nemačka) Tojota + jedan krug
11. Robert Kubica (Poljska) BMW Zauber + jedan krug
12. Nelson Pike junior (Brazil) Reno + jedan krug
13. Kazuki Nakađima (Japan) Vilijams + jedan krug
14. Đankarlo Fizikela (Italija) Fors Indija + jedan krug
odustali:
Kimi Raikonen (Finska) Ferari
Heiki Kovalainen (Finska) Meklaren Mercedes
Jarno Truli (Italija) Tojota
Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso
Sebastijan Burde (Francuska) Toro Roso
Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija

Generalni plasman vozača:
1. Dženson Baton 41
2. Rubens Barikelo 27
3. Sebastijan Fetel 23
4. Mark Veber 15,5
5. Jarno Truli 14,5
6. Timo Glok 12

Generalni plasman konstruktora:
1. Bron GP 68
2. Red Bul 38,5
3. Tojota 26,5
4. Meklaren Mercedes 13
5. Reno 9
6. BMW Zauber 6

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve