"Gurao sam nos gde mu nije mesto, a za Srbina to ima posebnu konotaciju"

Novak Đoković naširoko je pričao na konferenciji za medije posle osvajanja Australijan opena, a između ostalog, upitan je i o slobodi govora i mišljenja.

Izvor: SS

Nedelja, 29.01.2023.

16:00

EPA-EFE/JOEL CARRETT

"Ova titula je još važnija zbog toga što sam doživeo prošle godine. Došao sam ove godine sa energijom pozitivnom, nisam uopšte tražio da u bilo kojem kontekstu imam konflikt sa bilo kim. Ostavio sam događaje iza sebe. Imao sam puno razloga da se drugačije ponašam. Prosto ne vidim gde bi me to odvelo. Osećam da je potrebno da se prašta, hrišćanski je praštati. Toliko se malo prašta danas. Jednostavno želim da podsećam i vidim to u svetu, da više razumeju, prihvataju, pokazuju više saosećanja, pre nego što nekada osude. Nisu baš svi mediji naklonjeni istraživačkom novinarstvu. Više je to klikbejt. Što pre da se napiše o nekome, nesvesno praveći štetu ljudima. To je upravo ovo što se dešava, što se dešavalo sa mojim ocem ovde, onda ono prošle godine. Toliko laži, informacija. Stvori se tolika lavina da ne možeš da reaguješ. Najmudrije je pustiti, desilo se šta se desilo, idemo dalje. Usmeriš pažnju na ono što je najbitnije. Igranje tunira, dokazivanje. S druge strane nadam se da služim kao inspiracija mladim ljudima. Tenis mi nudi platformu, volim sport. Eto, malo više te ljubaznosti. Jako je lepo od Cicipasa što mi je rekao na terenu. Najljući smo protivnici, ali mora da postoji poštovanje, razumevanje posle mečeva", rekao je Đoković. Srpski teniser je upitan da li sebe smatra šampionom zato što govori ono što misli.

"Za određene stvari nemam dlake na jeziku. To nema veze sa mojim rezultatima, već ličnošću. Ja sam pravdoljubiva osoba i kad osetim da nešto nije ispravno, ja ću to da verbalizujem. Jesam 'gurao nos tamo gde mi nije mesto'. Ali ako imam platformu, megafon da kažem nešto važno, ja ću to reći. Da li će da me neki ljudi osude? Da, uvek, posebno kad si iz Srbije i to ima dodatnu konotaciju", rekao je Đoković.

Tokom ovog meča, kao i nekih prethodnih, imao je izlive besa prema svom boksu i iznosio

"To u dubini jeste tako. Mi smo uvek sebi najveći saveznici i najveći neprijatelji. U našim glavama se odlučuje. Nije sve to tako lako i lepo kad izađeš na teren i moraš da se nosiš sa 1000 stvari. Najviše spoljašnjih koji utiču na unutrašnje stanje. Prihvatljivo mi je da izgubim situaciju. nekad se neprimereno ponašam, ali takvi trenuci su normalni. Kriza je sastavni deo meča", istakao je, između ostalog, Novak Đoković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: