Nova vest
Tenis

Utorak, 16.02.2021.

09:00

"Da je pokidao mišić ne bi mogao da igra"

U Melburnu se proteklih dana dosta pričalo o povredi abdomena kod Novaka Đokovića.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Ono što je za sve ostala nepoznatica jeste tačna dijagnoza i stepen složenosti povrede svetskog broja jedan, ali da je do nje došlo, u to nema nikakve sumnje.

Analitičari ESPN su rešili da se detaljnije pozabave situacijom i pobliže objasne o čemu bi tu moglo da se radi.

Stefanija Bel, jedan od stručnjaka za povrede u tenisu, objašnjava da su tokom teniskog meča, mišići abdomena, koji vode od rebra ka karlici, pod ogromnim stresom, jer ovaj sport zahteva veliku rotaciju.

Ono što Novak Đoković nije otkrio jeste da li se radi o naprsnuću ili istegnuću mišića, ali s obzirom da mu je u roku od 48 sati, između mečeva sa Fricom i Raonićem bilo bolje, ukazuje da se verovatnije radi o ovom drugom.

Medicinske knjige kažu se je čoveku prosečno potrebno od osam do deset nedelja da se oporavi od naprsnuća mišića.

"Termin pokidan mišić obično pali alarm kod svih, ali oni se gradiraju u različitim stepenima, od jedan do tri. Stepen jedan sugeriše na malo, strukturalno oštećenje i dok je istovremeno bolno, ne mora na funkciju mišića da utiče toliko ozbiljno. Ponekad sportista oseti istezanje i pomisli da je to kidanje", kaže Belova,

Ona kaže da se rupturom mišića je gotovo nemoguće igrati.

"Potpuno kidanje bi ga verovatno sprečilo da igra, s obzirom na količinu bola i funkcionalnost. Zahtevne stvari poput servisa, ili stvari koje mišiće stavljaju pod ekstremno istezanje, kako bi se recimo dohvatila lopta koja vam beži, bili bi izazovni za Đokovića da zaista ima pun oblik rupture mišića", dodaje Belova.

Ona kaže i da je normalno što Novak u periodu između mečeva sve vreme posvećuje oporavku i tretmanu, ali da je u odnosu na zahtevnost turnira i činenjicu da se traži puna spremnost, balansiranje oporavka veliki izazov za samog tenisera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve