Novak vs Zverev, šta će odlučiti?

Novak Đoković i Aleksander Zverev u četvrtfinalu Australijan opena od 10.30 igraju jedan protiv drugog po osmi put.

Izvor: Z. Kecman

Utorak, 16.02.2021.

08:00

Novak vs Zverev, šta će odlučiti?
Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Možda nijedan njihov meč do sada nije imao toliku važnost kao ovaj.

Pre svega zbog uloga, koji je svakako veliki, a drugo jer se prosto radi o meču na grend slem turniru.

Novak u pobedama vodi sa 5:2 i dobio je poslednja četiri meča u nizu, ali ono što je evidentno je da su se na turnirima „velike četvorke“ do sada sastajali svega jednom.

Bilo je to na sasvim drugačijoj vrsti podloge, takođe u četvrtfinalu i to na šljaci na Rolan Garosu, kada je broj jedan bez problema slavio u tri seta, 7:5, 6:2, 6:2.

Okolnosti su sada u potpunosti drugačije – igra se na tvrdoj podlozi maksimalne brzine, čak i iznenađujuće brzoj u odnosu na ranije godine.

To svakako povećava šanse Zvereva za određeni procenat, ali ono što treba istaći je i da je Novak, u dosadašnjem delu turnira, imao prilike da se maksimalno ispraksira protiv igrača koji važe za topovske servere.

Eliminisao je Žeremija Šardija, Fransisa Tijafoa, Tejlora Frica i konačno Miloša Raonića, sve same igrače koji važe za dobre servere, tako da, kako je i sam rekao, ima dobru podlogu za novi sudar protiv Zvereva.

S druge strane, Zverev je, iako postavljen za šestog nosioca, imao daleko lakši put do osmorice najboljih – izgubio je svega set, naspram Novakova četiri u mečevima sa Markosom Girinom, Maksimom Kresijem, Adrijanom Manarinom i najvećim izazovom, Dušanom Lajovićem.

Zverev je do sada dva puta pobedio Novaka, u finalu Rima 2017. i godinu dana kasnije na ATP Tur finalu u Londonu, takođe u finalu, što jasno svedoči da Nemac nema nimalo treme kada igra sa brojem jedan u mečvima za titulu.

Današnji meč svakako nije za titulu, ali zbog mesta odigravanja ima takvu težinu, prosto jer će pobeda značiti plasman u polufinale, dakle u poziciju na korak do samog meča za trofej.
Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT
Činjenica da su se sastali prvog dana ovogodišnjeg ATP kupa, svakako nosi određenu težinu – prosto, mečevi sa istim igračem u kratkom vremenskom periodu, mogu da budu jako interesantni, pre svega zbog težine ponavljanja uspeha i Novak je dakle u toj poziciji da „opravda“ tu pobedu, dok Zverev, ima psihološki plus u tome što će jednostavno pokušati da ispravi propuste od tada.

Pre svega da ne pravi greške koje je činio u tom meču, da bude koncentrisaniji i da eventualno pokuša da nekom skrivenom kartom iz rukava iznenadi Novaka.

Teško je reći da li Saša, ili svejedno Novak, imaju takve asove u špilu, posebno kada se već tako dobro znaju i kada su igrali dva puta u poslednjih nekoliko meseci.

Njihovi staistički parametri na ovom turniru gotovo da se podudaraju, mada treba istaći jasnu razliku u snazi protivnika sa kojim su se sastajali.

Novak u proseku ima oko 68 odsto ubačenog prvog servisa u prva četiri meča, Zverev 70.

Novak je u proseku osvajao oko 81 odsto poena posle prvog servisa i 62 na drugi, dok je Zverev osvajao oko 83 odsto na prvi i 62 odsto na drugi.

Dakle u tom segmentu su veoma slični, kao o i mnogim drugim parametrima poput broja as servisa, Novak 60, Nemac ukupno 65.

Generalno, povreda kod Novaka Đokovića je uticala da u poslednja dva meča taj procenat osvojenih poena posle prvog servisa spusti ispod 80 odsto – protiv Frica je imao 75 odsto, a sa Raonićem 78, što je ipak i dalje visoko i govori o kvalitetu Novakovog servisa čak i u vanrednim okolnostima kao što je ova sa povredom abdominalnog mišića.
Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS
Današnji meč je interesantan upravo i iz tog razloga što su se oba aktera na ovom turniru žalili na istu vrstu povrede, u predelu abdomena. Svakako i taj faktor će imati udela u krajnjem ishodu ovog duela.

Zverev se posle pobede u prvom kolu protiv Markosa Girona požalio:

Imam određen problem sa mišićem abdomena. Boli me prilikom servisa. Leđa će biti u redu za dan do dva, ali moram da vodim računa o mišiću abdomena. Ne želim da se stvari pogoršaju“, rekao je tada Zverev.

Kakvo je stanje sada, nedelju dana kasnije, to svakako najbolje on zna, ali za očekivati je da se u tom pogledu oseća bolje od Novaka, čisto zbog dužine perioda otkako je osetio problem u odnosu na Đokovića, čija je „rana“ svežija i zahteva urgentan tretman.

Ukoliko i jedan i drugi, dakle, osećaju nelagodnost u istom delu tela, to svakako može da se u manjoj ili većoj meri manifestuje na njihovu igru.

Posebno ako i jedan i drugi žele da budu agresivni do krajnjih granica i nametnu svoj ritam igre.

Čuli smo Zvereva, njemu ta nelagodnost smeta kod servisa, kao i Novaku, koji je u meču sa Raonićem očigledno morao da pazi prilikom pokreta kod početnog udarca.

I ne samo to, Novak je rekao kako je u tenisu sve stvar rotacije, u nameštanju na udarac, a kako je njegov problem u abdomenu sa desne strane, to više utiče na njegovu igru iz forhenda.

Da li će Zverev pokušati da forsira udarce u Novakovu forhend stranu? Verovatno, uz svakako želju da pokuša da razvlači protivnika snažnim udarcima i tera ga na dodatno istezanje, sa čim je Novak mnogo puta u meču sa Raonićem, bio jako, jako oprezan.

Na određene neuhvatljive lopte, u stilu Federera, nije se ni osvrtao niti kretao na njih, pametno se čuvajući da stvari dodatno ne pogorša.

U svakom drugom slučaju, kada je zdrav, za Novaka znamo da nema izgubljenih i nedostižnih lopti.
Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS
Šta može još da odluči?

Svakako, ritern će biti veoma važna komponenta igre, a dobro znamo da je Novak u tom pogledu možda i najdominantniji igrač na ATP turu. Bude li uspešno vraćao snažne servise nemačkog igrača, povećeće sebi izglede na krajnji uspeh.

Sudeći po fizičkom stanju i jednog i drugog, moglo bi se reći da je logično da budu izbegavali duge razmene, koje bi ih mogle dodatno ugroziti. Novak je tu neko ko sasvim sigurno ima izvesnu prednost, ali pitanje je i koliko je on spreman da se upušta u njih u sadašnjem stanju. Otuda možemo očekivati dosta kraćih poena, sa riskantnijim udarcima i s jedne i s druge strane. Uz punu agresivnost, udaranje loptice u penjanju i samim tim oduzimanju vremena protivniku da se namesti što bolje za naredni udarac.

Konačno, mentalni aspekat meča biće od ogromne važnosti. Igra se bez publike, u specifično „hladnoj“ atmosferi, dakle bez dodatne distrakcije sa tribina.

I jedan i drugi će iza sebe imati samo svoje timove ljudi i ogroman motiv da prođu dalje. Neobično je, ali tako je kako je.

Takođe, i jedan i drugi su se proteklih dana i nedelja, nosili sa velikim medijskim pritiskom. Novaku su podmetane mine u vidu začkoljica sa Nikom Kirjosom, potom je došla sva ta oluja oko sumnje o težini njegove povrede, a što se tiče Zvereva, ona dopire spolja, sa stubaca bulevarskih novina.

Samo dan uoči meča oglasila se njegova biva devojka, u 36. nedelji trudnoće da kaže kako ništa što je rekao proteklih dana o tome kako je njihova veza u redu, nema veze sa istinom. Drugim rečima, nazvala ga je lažovom.

Nema sumnje da će Zverev pokušati sve to da ostavi sa strane i u tom pogledu uloga njegovog brata Miše, koji je sa njim gotovo svakodnevno od prijateljskog rastanka sa Davidom Fererom, od ogromne je važnosti.

Stariji i iskusniji Miša deluje kao njegov mentalni guru i trener, neko ko mu je oslonac u svakom trenutku i to se i te kako vidi i oseti u Sašinoj igri.

Sa nekim mušicama od ranije, sklonošću da neočekivano ima padove koncentracije u samom meču, samo je sebi otežavao put do vrha u svetskom tenisu.

Sada to svodi na minimum.

Njegovo finale US Opena je neka vrste potvrde ogromnog talenta, ali i najava Novaku da je njegov protivnik spreman i gladan novih uspeha.

Samo svojom top igrom, na koju je navikao sve, posebno kada igra na svom omiljenom terenu u Rod Lejver Areni, Novak svoje 12. četvrtfinale može da pretvori u deveto polufinale.

A kada je u polufinalu, znamo da uvek pobedi. Baš kao i kada je u finalu.

Otuda je ovaj meč protiv Zvereva daleko složeniji i interesantniji od onog sa ATP kupa.

Nadajmo se najboljem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: