Nova vest
Tenis

Subota, 25.01.2020.

09:34

Švarcman o protivniku i počecima: Pokušaću da iznenadim Đokovića

Naredni protivnik Novaka Đokovića u Melburnu, Dijego Švarcman, izjavio je uoči meča sa šampionom Australijan Opena da želi da načini iznenađenje.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Švarcman o protivniku i počecima: Pokušaću da iznenadim Đokovića
Photo by Daniel Pockett/Getty Images

Dijego je u prethodnom kolu pobedio našeg Dušana Lajovića u tri seta, ali u meču sa Novakom će svakako biti drugačije.

Novak i Švarcman nisu igrali na Australijan Openu do sada, sastajali su se tri puta i u sva tri navrata slavio je Đoković.

Pre šest godina u Njujorku, Novak je slavio sa 3:0, potom na Rolan Garosu 2017. igrali su u pet setova, a tri prošle sezone na Mastersu u Rimu.

Igrati protiv Novaka ovde u Melburnu, to je zaista dobar start godine za mene. Mislim da će to biti sasvim dobar meč“, kaže Švarcman.

On je priznao da misli da je po njemu teže pobediti Rafaela Nadala u Parizu nego Novaka u Melburnu, ali je rekao i da je teško porediti njih dvojicu.

Ranije se žalio i na podlogu ovde, da je različita na terenima unutra gde se trenira, od ovih koje su na spoljnim terenima, ali sad je sve u redu.

Ispravili su sve to ove godine. Prvi put sam trenirao unutra i podloga je veoma slična“.

Kada je reč o meču sa Novakom, jasno mu je ko je favorit.

Prethodni meč sam odigrao veoma dobro, u prva dva seta naročito. Imao sam uspone u padove u trećem setu, ali imao sam malo i sreće. Za sada igram na dobrom nivou i j ono što mi preostaje je da pokušam da napravim iznenađenje. Moram da popravim neke stvari, da ne dozvolim sebi da imam te oscilacije i da igram na najvišem nivou da bih imao šanse protiv Novaka“, zaključio je Švarcman.

On je ovih dana ispričao interesantnu priču o svom poreklu i tome kako je došao do teniskog uspeha. Mnogi smatraju da mu je najveći problem visina (170 cm).

Kada izađem na teren ne mislim o tome koliko sam visok ili koliko je protivnik viši od mene. Postoji razlika, šta mogu tu? Da sam 10 ili 15 centimetara viši imao bih bolju servu i udarao jače, ali moja visina neće se promeniti“, kaže Dijego.

Švarcmanovi su jevrejskog porekla, a otkrio je i kako su se našli u Argentini.

Saznanje kroz šta su sve prošli moji preci mi je u stvari dragocena lekcija o važnosti porodice, naučio sam bolje da razumem kako gledati širu sliku svega, narolito u sportu. Jer sve što se meni desi u karijeri ne može da se poredi sa onim što su moji roditelji prošli“.

Jevrejskog sam porekla, moj pradeda po majčinoj strani je živeo u Poljskoj i bio je u vozu na putu za koncentracioni logor u periodu Holokausta. Spona koja je vezivala dva vagona nekako se polomila, deo voza je nastavio put, drugi deo je ostao iza. Tako su se svi oni koji su ostali u tom vagonu spasli, nisu ga uhvatili. To me je naučilo da život može da ti se promeni u trenutku“, priča Dijego.

Sa očeve strane koreni su u Rusiji.

Moj pradeda je brodom doveo celu porodicu u Argentinu. Kad su stigli, govorili su na jidišu, nisu znali ni reč španskog. Porodica mog oca poreklom je iz Rusije i oni su takođe stigli tamo brodom. Nije im bilo lako da potpuno promene živote posle rata, ali uspeli su“, kaže Švarcman.

Poznata je priča o njegovim roditeljima i majci koja je prodavala gumene narukvice kako bi Dijego mogao da plaća hotelske sobe i putuje na turnirima po Argentini i okolnim zemljama.

Moj otac je obećao da će nam rezervisati lepu sobu, sa TV-om, kompjuterom, internetom i svime ostalim što nam je trebalo. Pitao sam ga, što me lažeš? Zvao sam ga često da ga pitam o tome. Nikad nije bilo TV-a, u skoro svakom hotelu smo delili krevet. Jednom smo ostali u nekom od njih jer je soba bila samo dva pezosa. Nismo imali izbora, to smo tada sebi mogli da priuštimo“, zaključio je Švarcman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve