Nova vest
Tenis

Utorak, 21.01.2020.

08:10

Lajović: Igrao sam podignutog pulsa, kao da nismo ni prekidali meč

Dušan Lajović je drugi srpski predstavnik koji je izborio plasman u drugo kolo na Australijan Openu.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Lajović: Igrao sam podignutog pulsa, kao da nismo ni prekidali meč
Photo by Morgan Hancock/Getty Images

Jedan od junaka velikog trijumfa Srbije na ATP kupu, nastavio je sa dobrom igrom i u Melburnu, a u meču koji je zbog nevremena prekinut prvog dana, a nastavljen drugog pobedio je Kajla Edmunda, 7:6 (7), 6:3, 7:6 (4).

Britanac je u prošlosti bio veoma nezgodan za Dušana, dobio je tri meča, ali ovoga puta teniser iz Stare Pazove je uspeo da nametne svoj ritam igre.

"Krenuo sam sa deficitom od 2:5, u ponedeljak smo prekinuli zbog kiše. Počeo sam jako dobro, pokušao sam da se dobro zagrejem pred meč, da uđem sa podignutim pulsom i od prvog poena krenem kao da nismo ni prekidali meč. Delovalo mi je kao da mu je trebalo malo vremena da uđe u meč i iskoristio sam to da se vratim", kaže Lajović i dodaje.

"Drugi set sam imao čak i brejk koji je on vratio, mislim da sam tu mogao da završim stvari brže. U trećem je počeo bolje da servira, više po mom bekhendu, ali uspeo sam da ostanem u tom setu do kraja. Imao sam čak i 0:40, to je bilo na 1:1, to je trebalo iskoristim. Zadovoljan sam igrom, težak protivnik u prvom kolu, pogotovo što ga nisam do sada dobio, tako da je to bila dobra igra od početka do kraja, ako izuzmemo taj jedan gem koji sam izgubio u prvom setu pre prekida. Zadovoljan sam kako sam mentalno bio prisutan u meču, time što nisam dozvolio da se dešavanja na meču odraze na moju igru".

Lajović je tokom meča uspevao nekoliko puta da pogodi u bitnim trenucima vinere iz bekhenda, Edmund je bio bez odgovora. Kaže da je i to bio deo njegove taktike kako da nadmudri Britanca.

"Zadovoljan sam jer je taktički to bio dobar potez - da ga odguram sa moje bekhend strane na njegovu forhend stranu. On pokušava da se izvlači na forhend jer tu je najbolji, sa te pozicije dominira forhendom. Danas mi je funkcionisalo to što sam uspevao da 'prevodim' njegove insajd-aut forhende bekhend paralelom i to se nekoliko puta desilo u bitnim momentima. Zadovoljan sam i taktikom tokom celog meča", kaže Dušan.

Njegov naredni rival biće Australijanac Mark Polmans koji je posle velike borbe u pet setova pobedio Mihaila Kukuškina iz Kazahstana, 6:4, 6:3, 4:6, 6:7 (8), 6:4.

"Polmansa zaista ne znam. Moj trener Hoze Perlas je gledao taj meč, pet setova... To znači da je protivnik iscrpljeniji. Igram već narednog dana, što je na neki način otežavajuća okolnost, ali isto je i za mene i za njega. Videćemo ko će dobiti. Spreman sam za meč".

Primetne su određene finese u njegovoj igri. Godinu je započeo u fantastičnom ritmu i kaže da je na mnogim detaljima u igri radio tokom pauze između sezona.

Radili smo na par bitnih stvari, recimo, kada sa đus strane krenem poen forhendom, po njegovom forhendu, ako dobijem lopticu nazad po sredini, često idem bekhendom na kontra nogu, dosta agresivno, To je funkcionisalo u nekoliko navrata danas, takođe razne sitnice na bekhendu sam pokušao da unapredim. Mentalni rad takođe, radio sam sa psihologom, mislim da je najbitnija stvar u prethodnih godinu ili dve vidna u mojoj igri taj svestan rad na sebi. To da znam šta treba da popravim, da budem spreman da radim na tim stvarima svesno, van terena, ali da ih prepoznajem i na terenu."

"To je sve produkt onoga što smo radili van terena. Tako smo se i u pauzi između dve sezone isto ponašali kao i na turnirima. Nije bilo samo ono tipično, hajde da se spremim fizički. Sad smo imali mnogo više vremena, nisam imao nikakve probleme, jednostavno smo celu predsezonu uradili u kontinuitetu i prvi put smo stvarno odradili sve ono što smo zamislili", jasan je Lajović.

Teniseri su stalno na putu, daleko od kuće, svakako da ima mnogo stvari koje im nedostaju, pa tako i u Dušanovom slučaju.

"Najviše mi nedostaju porodica, devojka, sada i taj pas (šibainu, ime psa Rio, p.a.). Nije lako, što si stariji, sve je teže stalno putovati, ali mi smo navikli na takav način života i to je deo posla. Tako i gledam na to, pokušavam da ne mislim mnogo na to gde sam i šta sam. Ne utiče previše na mene to konstantno putovanje".

Publika u Melburnu je bila sjajna, kaže da mu je to od koristi.

"Pomaže mi to, svakako, ta energija digne svakog igrača", zaključio je 27. teniser sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve