Nova vest
Tenis

Četvrtak, 17.01.2019.

17:24

Novak: Bio sam nervozan, kasni mečevi psihički nezgodni

Novak Đoković je zabeležio i drugu pobedu na Australijan Openu i to protiv starog rivala, Žoa Vilfreda Conge iz Francuske.

Izvor: Zoran Kecman

Autor: Zoran Kecman

Novak: Bio sam nervozan, kasni mečevi psihički nezgodni
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Novak je meč završio posle 125 minuta igre, nešto više od pola sata posle ponoći po lokalnom vremenu u Melburnu i odmah je požurio da se pojavi pred novinarima.

Novak je istakao da je najvažnije da je pobedio i da se plairao u treće kolo u kojem ga u subotu očekuje mladi kanadski teniser Denis Šapovalov.

"Conga i ja nismo igrali neko vreme. On je imao poteškoća sa povredama i pao je dosta na listi. Definitivno, to ne opisuje njegov kvalitet. On je oduvek uživao veliko poštovanje od svih nas s obzirom da je toliki niz godina bio u samom vrhu tenisa. Bio je i grend slem finalista, osvajao olimpijske medalje. Prosto, igrač koji voli centralne terene, voli ovakve mečeve. Hrani se energijom publike. Očekivao sam težak meč, bio sam pomalo nervozan na početku. Trebalo mi je vremana da probijem tu nervozu, ali i on je bio nervozan. Možda kvalitet tenisa na početku nije baš bio na nekom nivou, ali sam dobro servirao i mislim da me je to izvadilo u nekim ključnim momemtnima", izjavio je Đoković.

Velika stvar je i to što je uspevao dobro da uzvrati na snažne servise igrača iz Francuske.

"Uspevao sam da ukrotim njegov servis, da ga neutrališem. Da vratim prvi servis u igru. Drugo, zadovoljan sam svojom servom, s osnovne linije je bilo, da kažemo onako, sa oscilacijama. Sa forhend strane je bilo bolje nego sa bekhend strane, ali u suštini, drago mij je da sam savladao ovako veliki izazov, pošto je to uvek tako, i da sam sve to prebrodio u tri seta", dodao je šampion Vimbldona i US Opena.

U Meču sa Congom svakako je i iskustvo koje Novak ima za sobom, bilo važan faktor. Međutim, nepredviđeni faktori kao kasan početak meča mogu dosta da poremete tok stvari.

"Znači mi iskustvo ali opet, mi smo svi ljudi, svi doživljavamo određene okolnosti i situacije. Pripreme za meč su drugačije, koliko god da imam godina iskustva i psihički da sam bio čvrst i jak i pripremao se isto u odnosu na ono što me čini spremnim za meč, opet trema je tu, ali i emocije, tenzija. Ponekad vam treba duže vremena da to savladate, da steknete kontrolu nad svojim mislima i emocijama, a ponekad manje. U suštini, ovi kasni mečevi su nezgodni psihički. Ceo dan čekate. Trenirao sam u 18 sati i izašao na teren tek oko 22.30. Kad je tako, čovek ne zna da li da drema, zaspi, da li da se sprema. Tu si negde u međuprostoru i dosta energije se troši mentalno. To je uticalo na neki moj početak. Rezultatski, meč je bio dobar, ali eto, otkrivam vam svoju tajnu. Emotivno sam bio na ivici", zaključio je najbolji teniser sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve