Nova vest
Tenis

Sreda, 24.01.2018.

09:25

Federer na dva koraka do 20. Grend Slema!

Rodžer Federer poslednji je učesnik polufinala Australijan Opena, pošto je na Rod Lejver Areni rutinski savladao Tomaša Berdiha – 7:6(1), 6:3, 6:4.

Izvor:

Autor:

Federer na dva koraka do 20. Grend Slema!
Getty images

Bio je ovo 26. međusobni duel Švajcarca i Čeha, a Rodžer sada vodi sa 20-6 u trijumfima, posle devetog trijumfa nad Tomašom u nizu, koji je poslednju put slavio još 2013. u Dubaiju.

Branilac titule će se za veliko finale boriti sa Hjeonom Čungom, dvadesetjednogodišnjim Južnokorejcem, koji je, posle našeg Novaka Đokovića, eliminisao i najveće iznenađenje Ozi Opena Tenisa Sandgrena.

U drugom polufinalu sastaće se Hrvat Marin Čilić i Kajl Edmund iz Velike Britanije, pa se može reći da je 'Maestro iz Bazela' ogroman favorit da odbrani titulu, odnosno da stigne do rekordnog, jubilarnog 20. Grend Slem trofeja.

Kao po ko zna koji put u svojoj karijeri, ali i mečevima sa Federerom, Berdih je krenuo agresivno, a to mu je donelo brejk već u drugom gemu i značajan momentum na njegovoj strani.

Međutim, isto tako, usledilo je ono što je Berdiha u stvari i sprečilo da postane veliki šampion – glava. Uspeo je da ispusti 3:0, odnosno 4:1, što je probuđeni Rodžer i te kako umeo da kazni. Posle propuštene šanse da servisima stigne do vođstvo, imao je Čeh potom priliku i u dvanaestom gemu da završi posao, ali se Federer maestralo odbranio i zatim sa ubedljiv 7:1 dobio taj-brejk.

Praktično je već tada bilo jasno šta će se događati, iako se Tomaš snažno borio da nešto promeni, ali su ga malobrojne propuštene šanse skupo koštale.

Federer novi pad kažnjava novim oduzetim servisom u ključnom trenutku, za ogromnih 2:0 u setovima. Pokušao je Berdih da promeni nešto u trećem, čak je uspeo i da vrati brejk, ali je to bilo sve što je mogao – Švajcarac na ribrejk odgovara brejkom i dobija i deseto četvrtfinale u Australiji.

Drugi teniser sveta plasirao se u svoje trinaesto polufinale na Ozi Openu, gde je do sada pet puta bio šampion.

III set

Početak trećeg seta umnogome je zaličio na drugi jer su prva dva gema ponovo prošla bez previše uzbuđenja – 1:1.

Međutim, Federeru još jednom nije bilo potrebno previše vremena kako bi stigao do prednosti, pošto prvi maratonski gem rešava u svoju korist i pravi novi brejk – 2:1.

Ponovo je delovalo da je to i kraj, a iako je Čeh uspeo odmah da uzvrati ribrejkom, psihička nestabilnost po ko zna koji put učinila je svoje, pa je Rodžer brže-bolje vratio prednost na svoju stranum, da bi rutinski potvrdio stečeni višak – 4:2.

Berdih je do kraja, ispostavilo se, uspeo samo da oduševi Rod Lejver Arenu sa nekoliko borbenih poteza i lepih vinera, a Federer je bio taj koji je rutinski završio posao i nastavio put ka novoj stranici istorije – 6:4.

II set

Početak drugog dela protekao je mirno, pošto su oba tenisera izgubila svega jedan poen prilikom servisa – 1:1.

Ponovo je prvi zapretio Tomaš, kada je preokretom stigao do nove brejk šanse, ali je Federer spasava bez većih problema – 2:1.

Usledila su četiri gema bez previše uzbuđenja, kada su obojica bila veoma sigurna, pa je delovalo da idemo ka novom taj-brejku – 4:3.

Ali, novi pad skupo je koštao Berdiha, koji serijom grešaka i anemičnom igrom dozovljava protivniku da stigne od 14:40, što ovaj odmah koristi – 5:3.

Rodžer gotovo nikada ne propušta ovakve prilike, a nikakve razlike nije bilo ni sada. Hladnokrvno je odservirao i stigao na korak do plasmana u polufinale – 6:3.

I set

Berdih je izuzetno sigurno ušao u meč, brzo je osvojio svoj prvi servis gem, da bi onda iskoristio nešto slabiji servis i vezane greške rivala da već drugu šansu pretvori u brejk – 0:2.

Dobar start dao mu je krila da nastavi u istom ritmu, pa je ubrzo stigao do još jednog gema – 0:3.

Švajcarac se probudio tek u četvrtom gemu i upisao se na semafor, ali je onda propustio šansu da se možda i vrati u egal, pošto je na 30:30 lagan volej izbacio van terena – 1:4.

Nije uspevao da pronađe ritam, što je Berdih i te kako koristio, pa je bez izgubljenog poena došao na gem do vođstva u setovima – 2:5.

Kao i bezbroj puta u svojoj karijeri, Tomaš umalo nije prosuo sve u poslednjem gemu. Bio je nervozan od prvog poena, umalo nije napravio i duplu grešku, pa je Federer imao dve uzastopne brejk lopte. Prvu nije iskoristio, dok je posle druge, u kojoj je Berdih pogodio liniju, zakazao 'hawk eye'.

Ipak, glavni arbitar potvrdio je nezadovoljnom Rodžeru da je lopta bila dobra, ali da nije moguće prikazati grafičku potvrdu, što je Berdih pretvorio u đus. Međutim, velika borba se nastavila, Tomaš nije iskoristio prvu set loptu, potom je imao mnogo, mnogo sreće da spasi i treću brejk šansu, ali ne i četvrtu – 5:4.

Rodžer je bez izgubljenog poena potvrdio povratak, da bi mu se Tomaš revanširao na isti način, ali onda i propustio veliku šansu da novim brejkom ipak pre taj-breka osvoji prvi set. Ipak, izbacio je lopticu u aut, Federer prebacio momentum u trinaesti gem za velikih 3:0, odnosno konačnih 7:1 za kompetiranje preokreta – 7:6(1).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

316 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve