Denis napast, NBA u Melburnu i kako izgubiti dobijen meč

Pošto nam je otkrio da je u saradnji sa kompanijom "Hed" modifikovao reket, Novak Đoković je srpskim novinarima govorio i o novoj tehnici servisa.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Sreda, 17.01.2018.

18:00

Denis napast, NBA u Melburnu i kako izgubiti dobijen meč
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Pauza od šest meseci i veliki problemi sa povredom lakta koju vuče već godinu i po dana uslovili su i promenu tehnike servisa, tačnije korekciju "petlje" kod tog udarca, o čemu su gotovi svi svetski mediji pisali.

Bogdan Obradović je pre nekoliko dana objasnio da skraćivanje zamaha u početnom procesu udarca može da smanji pritisak na lakat, ali sada postoji nova opasnost – skraćeni zamah može dodatno operetiti rame, sa kojim je Novak imao problema u prošlosti.

Međutim, on trenutno nije previše zabrinut oko tog udarca, a ono na šta će dodatno morati da obrati pažnju u drugom kolu sa Gaelom Monfisom jeste vrućina, pošto je njihov meč postavljen kao treći na ‘Rod Lejver areni’. Neće početi pre 14 časova po lokalnom vremenu za kada je predviđeno da temperatura bude skoro 40 stepeni Celzijusa.

Neobična odluka s obzirom na to da nas očekuje derbi čitave runde, dok će za razliku od njega Rodžer Federer ponovo zatvoriti večernji program – izgleda da je dovoljno da samo pitaš organizatore.

"Ako mogu da biram, radije bih da bude isti termin. Da li igrao ceo dan ili celu noć. Znam da nije uvek moguće, ali ću pitati da igram uveče jer je i sada moj meč bio u večernjem terminu", rekao je Švajcarac na konferenciji.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Najbolji srpski teniser delimično se navikao na jako melburnško sunce trenirajući sa zanimljiv sparing partnerom. Metju Delavedova, 17-godišnjak iz Melburna ne nosi samo ime mnogo poznatijeg NBA košarkaša, nego mu je i dalji rođak.

Trenutno 1.412. igraču na ATP listi društvo je na istoj strani terena pravio Blejk Elis, dve godine stariji momak iz Brizbejna koji trenutno zauzima 679. poziciju. Zadatak njih dvojice bio je da drže visok ritam i odgovaraju na udarce Đokovića, ali se mora priznati da u tome nisu uvek uspevali, što je i logično kada je prekoputa vas jedan od najboljih igrača svih vremena.

Delavedova nije jedini "predstavnik" NBA lige u Australiji – tu je svakodnevno šampion sa Golden Stejt Voriorsima Dejvid Li, koji zdušno bodri svoju lepšu polovinu Karolinu Voznijacki. A ono što je Dankinja uradila u sredu neverovatno je dostignuće, iako se mora priznati da joj je malo poznata protivnica Jana Fet dobrano pomogla.

Mlada Zagrepčanka, kojoj se prezime iz nepoznatih razloga završava sa dva slova t, imala je prednost od 5:1 u odlučujućem setu i 40:15. Tada joj se ruka potpuno stegla, osvojila je samo sedam poena do kraja meča i Karolina je na iskustvo preživela.
Photo by Michael Dodge/Getty Images
"I dalje sam živa", tvitovala je druga igračica sveta, dok je Fetova jedva suzdržavala suze pred novinarima.

"Žao mi je samo što nisam nastavila da igram kao do trenutka kada sam vodila 5:1. Stegla sam se i uspaničila".

Danas, odnosno noćas po vašem vremenu, kao da se sve vrtelo oko servisa – Jani nije funkcionisao kada je trebalo, a sanjaće ga i naš Viktor Troicki nakon završetka ušešća Australijan opena u drugom kolu.

Bolji od njega na ‘Hajsens areni’ bio je raspoloženi Nik Kirjos sa 7:5, 6:4, 7:6 (7-2) – pad je krenuo u finišu prvog seta kada je Viktor promašio pet vezanih servisa, napravio dve dvostruke greške i poklonio brejk rivalu. Ovaj je to iskoristio da osvoji set, potom oduzeo Srbinu servis na startu drugog i kasnije rutinski posao priveo kraju.

"Nisam osećao drugi servis, ne znam zašto, imao sam problem kod izbačaja. Loše sam servirao drugi servis i nisam uspeo da izdržim pod pritiskom. Teško je igrati protiv takvog igrača, konstantno pritisak pada na vas i vaši servis gemovi su uvek teži. Svaki poen je vrlo važan. Mogao sam bolje u nekim trenucima, ali on igra stvarno dobro, može daleko da dogura na turniru", kazao je naš predstavnik.

Treći dan prvog Grend slema obeležio je i okršaj Žo-Vilfrida Conge i Denisa Šapovalova, momka kojem predviđaju svetlu budućnost.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
"The next big thing", čuje se redovno o ovom mladiću iz Kanade koji iz dana u dan potvrđuje kvalitet i čini da se zaboravi onaj bizarni ispad u Dejvis kupu kada je napucao sudiju lopticom u oko.

Igrao je veoma raznovrsno tokom čitavog meča, vodio je protiv Francuza 2:1 u setovima, potom i 5:2 u odlučujućem delu igre, ali se tada njegova igra raspala. Izgubio je četiri vezana gema, Conga je prošao dalje, ali Kanađanin nije mnogo tugovao.

"To je sport, dešava se. Loša sreća, nisam mnogo razmišljao o važnosti poena", kazao je staloženi Šapovalov.

Ali za njega nema brige, Denis će vrlo brzo biti prava napast (kao njegov imenjak na kojeg veoma liči) za svakog velikog tenisera – nema sumnje.

Tako smo došli do kraja i trećeg dana, a u trenucima kada smo završavali posao, ponoć se rapidno približila. Za one koji će imati sreće da malo odspavaju tokom noći, sutrašnji dan doći će mnogo brže, za nas ostale i ne baš. Čujemo već za nekoliko sati. Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: