He is back!

Osim zvaničnog spikera prilikom ulaska na teren 'Rod Lejver arene', ovu rečenicu ponovili su gotovo svi komentatori nakon prvog seta – Đoković se vratio!

Izvor: Nikola Ðukiæ

Utorak, 16.01.2018.

20:00

He is back!
EPA-EFE/DEAN LEWINS

Uvodni deo meča sa Donaldom Jangom na startu Australijan opena trajao je samo 23 minuta i ni traga "zarđalosti" nije bilo, na potpuno oduševljenje više stotina srpskih navijača na stadionu.

Bojazan i kod onih najskeptičnijih, među kojima sam i ja, polako je nestajala – od početka je Novak bio raspoložen, udarao je lepo i čisto, ali je bilo jasno da je šestomesečna pauza ostavila traga, pošto su loptice na početku bile nešto kraće i manje prodorne nego što je trebalo.

Dok je Jang krupnim koracima koračao ka teniskom samouništenju, Đoković je igrao sve bolje. Pravi dokaz da je uživao na terenu i potpuno pustio ruku jeste prvi u trećem gemu drugog seta. Karakteristično se odbranio, uz nekoliko obaveznih "strečeva", a onda poslao sjajnu forhend paralelu pored nemoćnog rivala.

Usledio je i lob za drugu brejk loptu, posle kojeg je nas je nasmejao nepoznati lik s tribine.

"Novače, požuri, moram da kupim pivo", začulo se na drugom po veličini stadionu u kompleksu, neposredno pre nego što je srpski igrač po ko zna koji put pokazao ljudsku veličinu.
EPA-EFE/DEAN LEWINS
Potvrdio je da je Donaldov servis bio dobar uprkos tome što je linijski povikao "aut", da bi nagrada stigla u vidu sledeća dva poena. Prvo je Jang promašio gotovo nepromašivo, a Novak je do brejka stigao poslavši lopticu u sam čošak terena, i to na smeč Amerikanca – stvarno neverovatan gem!

U tim trenucima je podsetio na starog Novaka, ne onog od pre 12 meseci, već igrača koji je tokom 2015. i početkom 2016. urnisao ATP tur.

"Želeo sam da počnem pravim intenzitetom. I jesam to uradio, vodio sam 6:1, 5:0, igrao savršen tenis, kao da pauza nije postojala. Uživao sam", rekao je po okončanju susreta.

Pre nego što dođemo do kraja, vredi spomenuti još mnogo zanimljivosti, poput one kod 4:0 u drugom delu – Jang je prekinuo poen i tražio čelendž jer je mislio da je Novakova lopta u autu. Na odluku se čekalo duže od minuta, sistem nije radio, čak je i Đoković mahao ka sobi gde se nalazi "hok-aj". Na kraju, sudija Karlos Ramos saopštio da poen ne može da se vidi na ekranu, ali da ga je sistem reagovao i da je stvarno bio aut.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
To je samo bio početak haosa sa "čelendžom" na ovom meču (nešto kasnije je za loptu koja je završila na liniji pisalo "aut"), ali i nastavak velikih problema sa tehnologijom u Melburnu – sajt Australijan opena baguje, aplikacija takođe i, što se tiče tog dela, organizatori su svakako omanuli.

Nije ni osvajač 12 Grend slem titula bio savršen do samog kraja – početkom trećeg seta je počeo pad, unervozio se i potpuno ispao iz ritma. Uplašili smo se da razlog nije ponovo taj "prokleti" lakat, srećom nije bilo tako. U tim trenucima se oslonio na iskustvo i rutinski priveo meč kraju.

"Prvi meč posle pola godine nikada ne znate kako ćete početi, zbog mentalne blokade i ostalog. Došao sam na teren sa pravom emocijom. Zahvalan sam što sam imao priliku da budem ovde jer pre mesec dana nisam znao da li ću doći u Australiju – lakat nije bio spreman za ovaj nivo takmičenja".

Kako sam ističe, još nije na 100%, ali koliko god je želeo da priča o svom prvom nastupu posle dugog odsustva, novinare je očekivano više zanimala "frka" koja se stvorila oko sastanka Saveta igrača.
Photo by Michael Dodge/Getty Images
"Video sam da su neki od vas pisali priče koje su pomalo preterane. Mnoge ste stvari izvukli iz konteksta i predstavili me kao pohlepnog, čoveka koji traži više novca i preti bojkotom. Ali poštujem vašu slobodu da radite šta želite, samo što mnogo onoga što ste napisali nije istina. Ono što se desilo jeste da smo mi, igrači, želeli da razgovaramo o nekim temama. Ne mislim da postoji ništa nezdravo povodom toga. Uradili smo to zajedno, više od 100 igrača se sastane dva ili tri puta tokom godine. Ovo je jedno od mesta na kojima možemo da se okupimo. Želeli smo da iskoristimo tu priliku i da čujemo svačije mišljenje. Niti jedna odluka nije donesena, nije bilo priče o bojkotu, to je sve što mogu da kažem", poentirao je i stavio tačku na ovu priču.

Morali smo da zbog malicioznih komentara malo iz njih izađemo, ali ćemo se truditi da ostanemo u sportskim okvirima – već ste čitali o novoj opremi i promenama na reketu, a sutra vas očekuje i priča o "novom" servisu.

Engleski mediji će verovatno i ubuduće tražiti način da ga provociraju i pomalo unize ono što je napravio u karijeri, bez obzira što materijala za to nema. Ono što treba više da ih brine, kao i njegove protivnike, jeste što se "gladan" vratio na tur.

Samo što ovoga puta ne namerava da ide. Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: