Gej parada, sudijska zloba i Britanci koji "mrze" Đokovića

Melburn ponovo nije ostavio dobar prvi utisak, barem ne onakav kakav sam očekivao.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.01.2018.

18:00

Gej parada, sudijska zloba i Britanci koji
Photo by Scott Barbour/Getty Images)

Za nas koji, kako bi moja baka rekla, zimu ne volimo ni na razglednici, najava u vidu vrelih četrdesetak stepeni došla je kao "kec na deset".

Šamar surove realnosti po izlasku iz aviona ogledao se u temperaturi od 15 stepeni Celzijusa i kišom koja je neprestano pljuštala tokom subote.

Naravno, tih 15 nije ni blizu inače blage beogradske zime iz koje dolazim, ali daleko od zamisli da sam već u kratkim rukavima.

"Ti iz zime u zimu, a pre tri dana su ljudi padali od vrućine", rekao mi je prijatelj koji me je sačekao na aerodromu.

Srećom, sada problema sa laptopom nije bilo, za razliku od prošle godine kada je mi jedan trenutak nepažnje prouzrokovao 24-satni pakao od života.

Podsećao sam se u kolima te situacije, kada me je Jovica, puštajući neku "domaćicu", prekinuo i pozvao da obrnemo prase za Svetog Jovana kojeg slavi. Vremena za to neće biti, ali je uvek lepo popričati sa našim ljudima koje je život odveo daleko od domovine.
EPA-EFE/LUKAS COCH
Po dolasku u smeštaj agonija sa nespavanjem mogla je da počne, "džet-leg" je veliki neprijatelj u prvim danima, a spomenuta australijska zima je, kako smo to umeli u sastavima da pišemo, "promenila svoje haljine" i nedelja je osvanula uz sunce i mnogo prijatniju temperaturu.

Sada već poznati put do teniskog kompleksa (nalazi se u samom centru grada) doneo je novo iznenađenje – gej paradu ili nešto slično tome. Svuda unaokolo visile su zastave duginih boja, parovi, u najmanju ruku čudno odeveni, šetali su oko stanice Flinders, a ispred nekih "obeleženih" lokala i pabova stvarao se red jer su pripadnicima LGBT populacije obezbeđene izuzetne promocije hrane i pića.

Novine su se dogodile i u Melburn parku, prostorije za medije su pomerene sa nekadašnjeg mesta (zbog toga su poprilično kasnije i akreditacije), pa je bilo potrebno malo vremena pronaći ih. Poznata lica bivala su sve čeœća, a onda je Australijan open potvrdio zvanje najboljeg Grend slema.

Organizatori nisu zaboravili da svakome od nas daju prigodne i veoma vredne poklone, dok je zadovoljstvo pojačao rezultat sa "osmice" – Ivana Jorović pobedila je Bibijanu Skofs i prvi put u karijeri se plasirala u glavni žreb nekog od četiri najveća turnira.
Photo by Michael Dodge/Getty Images
"Ludnica" u Australiji je zvanično mogla da počne.

Jorovićeva ipak nije uspela da prođe prvo kolo, pošto je dan kasnije naišla na četvrtu nositeljku Elinu Svitolinu iz Ukrajine, ali iz Melburna odlazi nasmejana, iako je došla sama, bez ikakve pratnje.

"Definitivno sam mogla da dobijem bolji žreb. Bilo je nekoliko igračica koje sam priželjkivala i u razgovoru sa agentom smo odvojili jednu koju nećemo. Baš smo se usaglasili da jednu nećemo, nju smo imenovali i kada sam videla da mi je zapala baš Svitolina... Ali borila sam se, šta ću. Takav je bio žreb, čak sam dobro i kranula, ali čim je stao prvi servis, sve se promenilo", istakla je Jorovićeva, čiji ćete intervju za B92.net moći da čitate u toku sutrašnjeg dana.

Jedini uspešan bio je Viktor Troicki posle preokreta nad Aleksom Boltom, takmičenje je završila i Aleksandra Krunić koja je izgubila od Anet Kontaveit, baš kao i Laslo Đere i Dušan Lajović. Od Đerea je maksimalnim rezultatom bolji bio veteran Ivo Karlović, dok je Duci poklekao u maratonskom odlučujućem setu duela sa Dijegom Švarcmanom. Međutim, srpskog igrača je više zabolelo ponašanje linijskog sudije koji ga je provocirao i navijao za protivnika.
Photo by Jaimi Chisholm/Getty Images
U finišu četvrtog seta Duci je imao brejk priliku, Švarcmanov forhend završio je iza osnovne linije, ali nije bilo reakcije linijskog sudije, kao ni onog u stolici, uprkos brojnim protestima srpskog igrača.

"Ne znam da li ste primetili ono što mi se desilo u četvrtom setu. Aut je bio na brejk lopti... Okej, može da se desi greška, pa i na brejk lopti. Siguran sam da je bio aut, gledali su posle i na snimku, lopta je bila nekih pet centimetara iza osnovne linije. Ali taj sudija koji je zvao aut, na dva gema posle toga, na Švarcmanov dobijen poen tapše dva puta. Krstio sam se. Prišao sam sudiji u stolici i pitao šta se ovo dešava – direktno me provocira. Glavni sudija ga je posle gledao, on je još nešto gestikulisao, pa ga je ovaj prebacio na drugu stranu. Prvi putu u životu mi se dešava nešto tako", rekao je Lajović.

I za kraj, ako su vidljive u kompleksu, ono što je ostalo isto jeste da britanski mediji nastavljaju sa novinarstvom zasnovanim na polovičnim informacijama i da ne menjaju svoj odnos prema Novaku Đokoviću.

Mark Dikson, novinar "Dejli Mejla" koji izveštava sa teniskih turnira, preneo je informaciju da je Đoković na redovnom sastanku, zatražio da isti napuste čelnici ATP tura i Australijan opena, kako bi u prostoriji ostali samo igrači i prevodioci.

Novak, koji je predsednik Međunarodnog saveta tenisera, tražio veće nagradne fondove na turnirima, što je neprijatno iznenadilo kolege, među kojima su bili Rodžer Federer i Rafael Nadal.
Photo by Darrian Traynor/Getty Images
Dikson je u negativnom tonu sastavio čitav tekst, bilo je doskočica poput toga da je srpski igrač zaradio 110 miliona dolara, a želi još novca, da su mnogi bili šokirani, čime je samo nastavljen niz koji je počeo Nil Meklin iz Mirora, a nastavili ostali tabloidi sa "patkom" o "restoranu za beskućnike".

Troicki je u međuvremenu potvrdio da je sastanak postojao, odjednom je postao prva tema u Melburnu, ali situacija nije ni blizu kakvom je predstavio Dikson.

Dok se priča odvijala u "pres rumu", šestostruki šampion Ozi opena pripremao se na terenu broj 16 za duel prvog kola koji je na programu u utorak. Društvo su mu pravili Agasi i Šćepanek, a sparing partner bio Felisijano Lopes, levoruk kao Donald Jang.

Novak je bio vrlo raspoložen uprkos kiši koja je povremeno padala, udarao je veoma dobro i potvrdio da je povreda lakta prošlost – sada će pravi test biti prvi takmičarski duel posle pauze, protivnik je spomenuti Jang, a meč će biti igran na 'Margaret Kort areni', ne pre 4.30 po srednjoevropskom vremenu.

Očekivano, prva dva dana "down under" bila su izuzetno sadržajna, a i onaj utisak iz prve rečenice će za dve nedelje biti drastično drugačiji – siguran sam. Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: