Nova vest
Tenis

Subota, 20.01.2018.

08:15

Koliko je skup juniorski tenis? Bez sponzora se odustaje

Nije tajna da je prelaz iz juniorske u seniorsku konkurenciju najteži trenutak u karijeri svakog tenisera.

Izvor: B92

Autor:B92

Koliko je skup juniorski tenis? Bez sponzora se odustaje
Foto: Milan Ninoviæ

Bez obzira odakle ste, koliki potencijal posedujete i uslove koje imate, čeljust zvana "profesionalizam" progutala je mnoge velike talente, možda i veće od onih koji su se proslavili u ‘belom sportu’.

Od našeg specijalnog izveštača iz Melburna Nikole Đukića.

Međutim, jasno je da je od početka veoma teško uspeti – tenis važi za izuzetno skup sport, a da biste napravili dobru pripremu za ono što vas čeka kasnije, potrebno je ulagati u sebe i u juniorskim danima.

"Ne bi bilo moguće igrati juniorski tenis bez sponzora", odmah mi je do zanja stavila Draginja Vuković, srpska teniserka koja je danas debitovala na Grend slemovima.

Draginja je u prvom kolu izgubila od Švajcarkinje Sun u dva seta, delom i zbog toga što je igrala bolesna, ali je bila raspoložena da iz prve ruke otkrije nekoliko detalja koje muče i one najmlađe.

"Imam sponzora koji mi pomaže. Ovo su velike finansije u pitanju, veoma je teško to ispratiti, ali ne bih baš da imenujem ko je to. U pitanju je jedan čovek, nije kompanija. Putujem trenutno sa trenerom, ali nešto više od toga je…", kazala je 17-godišnja Beograđanka.

Tim koji stoji iza jedne teniserke trebalo bi da, osim glavnog trenera, uključuje sparing partnera, fizioterapeuta i kondicionog trenera, što je "misaona imenica" u uslovima u kojima odrastaju posebno naša deca. Osim toga, ionako velike troškove povećavaju oprema (ako ne postoji sponzor), konstantna putovanja, avionske karte, smeštaj, iznajmljivanje terena…

"Pokušaćemo da uvedemo i sparing partnera, koji će putovati sa mnom, što će biti izuzetno teško".

Srpska reprezentativka Aleksandra Krunić imala je sličnu situaciju kao Vukovićeva – takođe je iza stajao čovek koji je sponzorisao.

"Uspevam da se odvojim u neku ruku. Svako ima pritisak, ne možeš da se baviš ozbiljnim sportom bez pritiska, samo zavisi kako gledaš na te stvari. Presrećna sam što sam uopšte dobila priliku da mi neko pomaže i da putujem na turnire. Da nije tog čoveka, ne bih imala priliku da dođem ovde i da putujem uopšte. Pitanje je da li bih uopšte trenirala tenis. Nemama preveliki pritisak, ali sam presrećna što imam priliku da se takmičim", zaključila je Draginja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve