Nova vest
Tenis

Sreda, 25.01.2017.

15:30

Bolan kraj za srpski tenis u Melburnu

Sedeo sam na delu tribine sa kojeg se jedan deo terena 20 nije video zbog sudijske stolice i suncobrana koji su postavljeni pored mesta za igrače.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Bolan kraj za srpski tenis u Melburnu
Photo by Jack Thomas/Getty Images

Rezultat na semaforu pokazivao je 5:3 za Olgu Danilović, koja je servirala za prvi set protiv Indijke Zil Desaj i u gemu gubila 0:30.

Posle kratke dijagonale srpske juniorke, protivnica je nekako uzvratila poslavši 'balon', ali se loptica nije vratila sa druge strane terena – nisam imao pojma šta se dogodilo.

Prišao sam ogradi terena i video da leži, držeći se za, činilo se, zadnju ložu leve noge. Nepunih tridesetak sekundi kasnije sa tog dela se začuo plač i sve glasnije jecanje uslovljeno bolovima. Pogledao sam ka majci Svetlani koja je takođe pokušavala da ustanovi šta se desilo.

Pomalo izgubljena Desaj nije imala predstavu šta je snašlo, šetala je ispred svoje stolice u blagom šoku, pokušavajući da pita sudiju kako je protivnica. Čim se glavni arbitar vratio u stolicu i podigao slušalicu telefona, bilo je jasno da je meč gotov – Olga je doživela težu povredu.

Potvrda je stigla nekoliko minuta kasnije, kada su na lice mesta stigle lekarske ekipe, koje su desetak minuta pružale pomoć, pre nego što su mladu teniserku u kolicima prevezli do svlačionice.

Olga je prilikom pokušaja da dohvati visoku loptu trčala unazad, kada je osetila bol u zadnjoj loži, a prema prvim prognozama sumnja se da je mišić pokidan. Iz njenog tima su nam otkrili da na zagrevanju nije osećala nikakve tegobe, konferencije za novinare logično nije bilo, pa ćemo više informacija znati kada se Danilovićeva malo oporavi.

Tako je, na tužan i bolan način završen nastup srpskih tenisera na ovogodišnjem Australijan openu, pošto je ona ostala jedina naša predstavnica u Melburnu. Prethodno su takmičenje završili Novak Đoković, Viktor Troicki, Dušan Lajović i Nenad Zimonjić u muškoj, odnosno Jelena Janković u ženskoj konkurenciji.

Nažalost, 16-godišnjakinja iz Beograda gotovo izvesno će morati da propusti turnir prvog kola Evro-afričke zone FED kupa u Talinu, tokom kojeg je verovatno mogla da upiše prvi nastup za nacionalni tim.

Suzama je i počeo 10. dan u Melburnu, ali one nisu bile zbog povrede ili poraza, već zbog najveće pobede Mirjane Lučić-Baroni – pobede života i ljubavi prema sportu.

34-godišnja Hrvatica plasirala se u polufinale prvog Grend slema sezone trijumfom nad Karolinom Pliškovom u tri seta, ispričavši najlepšu priču ove godine u Melburnu.

Ta priča je ujedno bila i najteža jer je Mirjana za života bila žrtva porodičnog nasilja – otac Marinko zlostavljao majku Anđelku i nju, zbog čega je morala da pobegne u Sjedinjene Američke Države.

"Jednog dana ću ispričati svoju veliku priču i sve ono što mi se dogodilo, ali ne mogu da verujem da sam ovde. Preplavljena sam emocijama. Znam da svakom igraču znači da dođe do polufinala, ali za mene je posebno. Nikada neću zaboraviti ovaj dan i poslednjih nekoliko nedelja. Sve loše što sam proživela ovim je ispravljeno i učinjeno da bude dobro", zajecala je na terenu 'Rod Lejver arene'.

Devojka rođena u Dortmundu je ponovila uspeh iz 1999. godine, kada je Vimbldonu igrala polufinale, a sada će joj protivnica biti još jedna šampionka – Serena Vilijams.

"Iskreno, sada igramo potpuno drugačije. Obe smo prošle mnogo toga, obe smo preživele i evo nas. To je izuzetna priča", navela je Serena, koja želi svoj 23. Grend slem.

Posle ženskih, bio je red da dobijemo drugu dvojicu polufinalista u muškoj konkurenciji, pošto su prethodno svoje karte rezervisali Rodžer Federer i Stan Vavrinka. Prvi je čovek za kojeg su govorili da je novi Rodžer, ali osim na Vimbldonu 2014, to nikada nije potvrdio.

Grigor Dimitrov je izjednačio svoj najbolji rezultat, uz jedan bitan dodatak – igra mnogo bolje nego ranije i psihički je stabilniji. Bugarin je jedini teniser koji ove sezone nema poraz (osvojio Brizbejn pre dve nedelje) i sigurno je da će imati šanse za finale, protiv Rafaela Nadala.

Španac je na trenutke podsećao na starog Nadala, surovo kažnjavajući i najmanje promašaje Miloša Raonića. Odjednom, postao je favorit za osvajanje turnira, početak sezone kakvom se verovatno ni sam nije nadao.

'Bik sa Maljorke' je ovde trijumfovao 2009. pobedom nad Rodžerom Federerom, u jednom od najkvalitetnijih mečeva, pa će i ovoga puta, ako do eventualnog duela dođe, imati priliku da rasplače jednog od najvećih rivala.

Deseti dan na Australijan openu je završen, a vi ste mogli da ispratite sve ono najzanimljivije što se događalo u Melburnu. Osim životne priče Lučić-Baroni, pročitajte šta je Goran Ivanišević rekao o favoritima, kao i to kako sam upoznao Danku Kovinić.

Svi oni koje interesuje ili koji planiraju da sebi priušte dolazak na 'Hepi slem', tokom popodneva moći će da se informišu o cenama u kompleksu i količini novca koja im je potrebna.

Pozdrav iz Melburna.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve