Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 23.01.2017.

16:00

Tenis čuva svoje legende, Olgina čudna "torta"

Nedelja se poprilično odužila, stigao sam u sobu negde oko pola dva ujutru, a alarm mi je zazvonio šest sati kasnije – vreme je za novi dan.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Tenis čuva svoje legende, Olgina čudna
Photo by Vince Caligiuri/Getty Images

Plan je bio da u kompleks stignem nešto ranije i prisustvujem otvaranju nove statue Roda Lejvera ispred najvećeg stadiona u kompleksu.

Impresivni 2,3 metra visoki Lejver izliven u bronzi, uhvaćen u pokretu prepoznatljivog bekhend voleja, autorke Lis Džonson, krasi plato ispred najvećeg ulaza u arenu.

"To sam ja! Veoma liči na mene i vratila me je u šezdesete godine kada sam bio u punom takmičarskom ritmu. Kada ste na terenu, ne razmišljate o fotografijama, mislite samo na udarac. Ovo je slika u pokretu. Bio sam poznat po svom bekhendu, drajvu ili klasičnom voleju, pa sam pomislio da želim ovakvu kada su počeli da razmatraju koje su fotografije adekvatne za statuu", rekao je Lejver.

Ceremonija je upriličena drugog ponedeljka turnira i osim Lejvera, prisustvovale su mnoge teniske legende sa ovog kontinenta – Nil Frejzer, Ken Rouzvol, Frank Sedžgman i Roj Emerson.

"Kada pogledam sve te velike šampione koji su bili ovde i koji su došli da mi ulepšaju ovaj dan, osetim oduševljenje jer znam da sam zbog njih postao igrač", dodao je.

Sve je ovog jutra odisalo onom pravom emocijom koju tenis gaji prema svojim legendama, a na svoju sreću, uspeo sam da upoznam mnoge koji su bili prisutni. Roj Emerson, sada 80-godišnjak koji iza sebe ima neverovatnu karijeru, uspešniji je i od Lejvera na Australijan openu.

Sa Novakom Đokovićem deli prvo mesto po broju titula u Melburnu (6), ali mi je u ekskluzivnom razgovoru rekao da će se Srbin osamiti možda već 2018.

"Novak će se vratiti sledeće godine, ne brinite. Mislim da može uskoro da obori moj rekord, još nije završio sa Australijom", izjavio je legendarni Emerson za B92.

Tokom vikenda sam imao priliku da razgovaram i sa hrvatskim teniserom Ivom Karlovićem i, verujte mi, koliko god je simpatičan na televiziji i društvenim mrežama, uživo je još dopadljiviji.

'Doktor Ivo' igra tenis života – za mesec dana napuniće 38 godina, a blizu je svog najboljeg plasmana. Utisci od burne prve nedelje nisu se još slegli, zbog čega je i on uveren da je ovo samo prolazna kriza u igri najboljeg srpskog igrača.

"Pad u karijeri? Ma, kakvi. Ako Novak hoće i ako zapne, niko mu nije ravan. Sve zavisi od njega i njegove motivacije", istakao je 211 centimetara visoki Zagrepčanin.

Melburn je konačno opravdao naša očekivanja, kada su u pitanju vremenske prilike – juče je bilo vruće, danas pakleno (35+ stepeni), pa je i jedina naša predstavnica na prvom Grend slemu imala probleme. Olga Danilović je obezbedila plasman u treće kolo teškom pobedom nad Kineskinjom Ma, rezultatom 6:3, 6:1.

Trijumf nije bio rezultatski težak, već zbog toga što je imala zdravstvenih problema uzrokovanih vrućinom tokom prvog seta. Ipak, od kasne reakcije doktora usledila je serija od sedam uzastopno dobijenih gemova za najbolju proslavu 16. rođendana.

"Majke mi, vi ste najbolji. Svaka vam čast. Hvala vam mnogo", rekla je reagujući na mali poklon, odnosno "tortu" koju je dobila od srpskih novinara. Umesto klasične torte kutiju smo napunili slatkišima i vrlo joj se dopalo.

Zna i kako će proslaviti "svoj" dan...

"Idem večeras u neki naš restoran na ćevape. Jedva čekam da jedem srpsku hranu", izgovarala je uz primetno oduševljenje.

U međuvremenu, organizovano je druženje sa bivšim teniserima na terasi 'Margaret Kort arene' – neki su bili izuzetno ljubazni, neki su se vadili da su "mnogo rekli i da su presušili", dok se neki jednostavno nisu ni pojavili.

Do kraja turnira ćete imati prilike da pročitate još nekoliko zanimljivih intervjua, a već sutra sačekajte da saznate kakve su cene u Melburn parku i koliko vam je novca potrebno da biste "preživeli" dan na Australijan openu.

Izveštaje mečeva ste već videli – Istominova bajka je gotova, za razliku od one koje živi Mirjana Lučić-Baroni. Raonić je nastavio sa dobrim tenisom, Serena takođe, ali sada ceo teniski svet čeka veliko finale između Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Ja čekam da vidim šta će zanimljivo doneti sutrašnji dan.

Pozdrav iz Melburna.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve