Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 11.01.2016.

14:09

Podloga: Trava, Rebound Ace i današnji Plexicushion

Podloga na kojoj se igra Australijan open menjala se tokom istorije dva puta.

Izvor: B92

Autor:B92

Podloga: Trava, Rebound Ace i današnji Plexicushion

Od početka, davne 1905. godine, pa do 1988. turnir se igrao na travnatoj podlozi, baš kao i Vimbldon.

Tada je turnir prebačen u Flinders Park (sadašnji Melburn Park), a promenjena je i podloga – sa travnate prešlo se na tvrdu, na tzv. ’Rebound Ace’. Ta podloga je elastična i kombinacija je gume, fiberglasa i drugih materijala koji se stavljaju na bazu asfalta i betona.

Do za sada poslednje promene došlo je 2008. godine – od tada na terenima u Melburn parku stoji podloga pod nazivom ’Plexicushion’, vrsta 'Prestige'. Jedan od osnovih razloga za promenu bio je taj što ’Plexicushion’ mnogo bolje reaguje na ekstremne vrućine, koje su česte u Melburnu – “lakše se diše sa njom“, tako su objasnili.

“Videćemo kako sve to funkcioniše. Sve je novo, treba da prođe neko vreme da se naviknemo na podlogu“, izjavio je Novak Đoković 2007. godine, kada je prvi put testirao podlogu.

Za Novaka je i te kako profunkcionisalo, pošto je od tada osvojio četiri titule na Australijan openu i tako postao najuspešniji u Open eri, uz Andrea Agasija i Rodžera Federera.

Podlogu proizvodi kompanija iz Masačusetsa, ista ona koja proizvodi ’Deco Turf’ za US open, ali ’Plexicusion’ ima nešto drugačije karakteristike – to je sporiji beton, ITF je definiše kao ’srednje brzu’ podlogu, a ’Deco Turf’ kao ’brzu’.

Takođe, u Australiji je na betonsku bazu dodato i nekoliko slojeva gume ispunjene smolom, što odskok loptice čini pravilnijim i predvidljivijim – zato ćete u Melburnu retko čuti da se igrači žale da se podloge razlikuju od terena do terena.

’Plexicushion’ je za nijansu brži u odnosu na prethodnu podlogu u Melburnu (mada u vezi sa time postoje neslaganja među teniserima i teniserkama) i donosi nešto niži odskok, ali ipak nešto viši u odnosu na beton u Njujorku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d