Nova vest
Tenis

Četvrtak, 14.01.2010.

13:40

Tomi Has

Nemac Tomas Mario Has, široj javnosti poznatiji kao Tomi Has, ima 31 godinu, a profesionalac je već 14 godina. Iako je 2002. godine bio drugi teniser na ATP listi, Has trenutno igra najbolji tenis u karijeri, a za to su ’zaslužne’ brojne povrede koje su ga tokom karijere omele da ostavi znatno dublji trag u svetskom tenisu. Has je teniser koji se odlično snalazi na svakom delu terena. Ima prelep jednoručni bekhend, odlične osnovne udarce i veoma dobru igru na mreži. Trenutno je 18. igrač na ATP listi, a za ovih 14 sezona osvojio je 12 titula.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tomi Has rođen je u Hamburgu, a svoju verziju tenisa počeo je da igra već sa dve godine kada je sa daskom udarao lopticu o zid. Hasov otac Peter bio je teniski trener i nakon što je primetio talenat koji poseduje njegov sin počeo je da radi sa njim. Sa pet godina Tomi je osvojio svoj prvi turnir u rodnom Hamburgu. Sa osam je osvojio drugi u Minhenu, a u periodu između 11. i 13. godine Has je osovjio šampionat Austrije, šampionat Nemačke i šampionat Evrope.

Nakon tih uspeha, mladog Tomija primetio je teniski guru Nik Bolitijeri koji mu je ponudio priliku da trenira na njegovoj akademiji na Floridi. Tako se Has sa 13 godina preselio na Floridu gde i danas živi.

Pet godina kasnije, sa svojih 18 godina, postao je teniski profesionalac, a da će biti teniska zvezda pokazao je 1999. godine kada je osvojio prvi ATP trofej u karijeri i kada je stigao do polufinala Australijan opena. Godinu dana kasnije osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Sidneju.

Svoj raskošan talenat u punom svetlu Has je prikazao 2001. godine. Osvojio je četiri ATP titule, a osvojio je i prvi Masters u karijeri. Has se probijao u vrh svetskog tenisa veoma brzo. 2002. stigao je do druge pozicije, a onda se dogodila tragična nesreća koja je umalo odnela živote Hasovih roditelja. Tomi je veći deo 2002. godine posvetio brinući se o majci i ocu, i nije igrao tenis.

Nakon te pauze počeli su Hasovi problemi sa povredama. Po povratku tenisu zadobio je ozbiljnu povredu ramena i morao je na operaciju, a onda su se ređale ’manje’ povrede , i Has se potpuno vratio tenisu tek 2004. godine. Pre nesreće svojih roditelja i raznih povreda imao je impresivan bilans protiv najboljih svetskih igrača. Protiv Rodika je imao 3-0, protiv Federera i Safina 2-1, protiv Kurijera 2-0... 2004. godine Has je osvojio još dva trurnira pokušavajući da povrati staru formu.

Naredne godine nije osvojio nijedan turnir, ali se zadržao u Top50. Igrao je četiri polufinala, a u maju je pomogao svojoj zemlji da dođe do prestižnog trofeja u Svetskom kupu. Na Vimbldonu ga je ponovo zadesio peh sa povredom, pošto je pri zagrevanju za duel sa Jankom Tipsarevićem u prvom kolu zgazio na lopticu, iskrenuo zglob i bio je primoran da preda meč.

Zbog te povrede propustio je narednih mesec dana, a vratio se na turniru u Los Anđelesu (ispao u drugom kolu). Na US openu izgubio je od Đineprija u trećem kolu posle pet setova, da bi na kraju sezone pomogao svojoj zemlji da se vrati u Svetsku grupu Dejvis kupa pobedivši Čeha Ziba u odlučujućem petom meču.

Da se ne predaje tako lako Has je pokazao 2006. godine. Osvojio je tri ATP turnira, a sjajan uspeh napravio je na US Openu gde je stigao do četvrtfinala. Iako je protiv Davidenka vodio sa 2:0 u setovima izgubio je taj meč i nije se plasirao u polufinale. Godinu je završio među najboljih 20 tenisera sveta, a u samom finišu sezone ponovo je imao zdravstvenih problema zbog kojih je predao meč polufinala na Mastersu u Parizu.

Sledeću godinu Has počinje sa jednom uočljivom promenom. Skratio je dugu kosu koja ga je krasila tokom karijere i na taj način okrenuo ’novi list’. Promena je urodila plodom već na startu sezone pošto je na Australijen openu stigao treći put u karijeri do polufinala. Pre poraza od Fernanda Gonzalesa u borbi za finale, dobio je nekoliko sjajnih mečeva, a u četvrtfinalu je izbacio Nikolaja Davidenka posle pet setova. Nakon prvog gren slema sezone Has se ponovo probio među deset najboljih tenisera sveta, prvi put od 2002. godine.

U februaru je osvojio titulu u Memfisu pobedivši u finalu Endija Rodika. Na tom turniru Has nije imao nijednu brejk loptu protiv sebe. Na Mastersu u Indijan Velsu stigao je do četvrfinala gde je izgubio od Endija Marija u taj-brejku trećeg seta.

Odličan rezultat napravio je i na Vimbldonu gde je stigao do četvrte runde i duela sa Rodžerom Federerom. Ipak, dan pred taj meč, Has je otkazao učešće zbog povrede stomačnog mišića. Na poslednjem gren slemu u Njujorku izjednačio je svoj najbolji rezultat plasmanom u četvrtfinale gde je izgubio od Davidenka. Pre toga je pobedio Blejka posle pet setova i posle spašavanja meč lopti.

Nakon veoma uspešne 2007. godine, prva polovina 2008. obeležena je ponovo velikim odsustvom zbog povreda, zbog kojih je propustio prva dva gren slema u sezoni. Nakon toga usledio je značajan pad za Hasa na ATP listi. Na Vimbldonu je stigao do trećeg kola (poraz od Marija), a nešto uspešniji bio je u drugom delu sezone. Igrao je polufinale Vašingtona (poraz od Del Potra), drugo kolo Mastersa u Torontu, a na US Openu je izgubio od Luksemburžanina Žila Milera u pet setova iako je prva dva dobio veoma lako. Sezonu je završio van Top50, ali je naredne, 2009. usledio još jedan porvatak sjajnog Nemca.

Na startu prošle godine povukao se sa turnira u Kataru zbog problema sa laktom, a na Australijen openu je izgubio od kasnijeg šampiona Rafaela Nadala u trećem kolu. Usledio je turnir u San Hoseu gde je u paru sa Radekom Štepanekom osvojio tvoj prvi trofej u karijeri u konkurenciji parova. Usledila je serija loših rezultata. Izgubio je u prvom kolu turnira u Memfisu i Delrej Biču, a u Indijan Velsu je izgubio do Novaka Đokovića u trećem kolu.

Ipak, drugi deo 2009. godine bio je znatno uspešniji. Na Rolan Garosu je izjednačio svoj najbolji rezultat postignut 2002. godine. U četvrtom kolu u Parizu Has je protiv kasnijeg šampiona Rodžera Federera imao prednost od 2:0 u setovima. Ključni detalj meča dogodio se u trećem setu kada je na 4:4 Has propustio brejk loptu. Federer se nakon toga vratio i dobio meč.

Has, međutim, nije mnogo tugaova što je pokazao na turniru u Haleu. Osvojio je prvi trofej u karijeri na travnatoj podlozi, a u finalu je pobedio trećeg tenisera sveta Novaka Đokovića u tri seta. Nakon nekoliko uspešnih turnira popeo se na 35. poziciju na ATP listi, a odličan turnir odigrao je i na Vimbldonu.

U trećem kolu pobedio je Marina Čilića u nezaboravnom meču. Has je vodio sa 2:0 usetovima, imao je u četvrtom i meč lopte, ali je duel na kraju prekinut zbog mraka pri rezultatu 6:6 u petom setu. Sledećeg dana meč je nastavljen, a Has je na kraju dobio peti set sa 10:8.

Nakon toga lagano je pobedio Igora Andrejeva, a u četvrtfinalu odigrao je sjajan meč protiv Novaka Đokovića pobedivši nakon četiri seta. U borbi za finale zaustavio ga je Rodžer Federer u tri seta. U finišu sezone igrao je polufinale na turniru u Los Anđelesu i treće kolo na poslednjem gren slemu sezone na US Openu, i nakon tih rezultata ponovo je ušeo u Top20 svetskog tenisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve