Nova vest
Tenis

Utorak, 12.01.2010.

15:56

Anastasija Pavljučenkova

Anastasija Pavljučenkova je, uz Melani Udan, najmlađa teniserka u prvih 50. Ruskinja rođena u Samari ima 18 godina i trenutno je 38. na WTA listi. Najviši plasman imala je krajem marta prošle godine, kada je zauzimala 23. poziciju. Bila je prva juniorka sveta, osvojila je pet ITF titula, ali na najvišem nivou još nema trofej. Najbolji rezultat na Gren slem turnirima joj je treće kolo – 2008. na Rolan Garosu i 2009. na Vimbldonu.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Pavljučenkova je tenisom počela da se bavi sa pet godina, a trenutno živi i trenira na akademiji Patrika Muratoglua, koji je njen glavni trener. Imala je fantastičnu juniorsku karijeru, osvojila je tri Gren slem titule, dve na Australijan openu i jednu na US openu a u finalima je pobeđivala Karolinu Voznijacki, Tamiru Pašek i Medison Brengl.

Prelazak u profesionalne vode bio je vrlo težak, a kao najveću razliku u odnosu na juniorske dane Pavljučenkova je istakla mnogo bolju psihološku pripremljenost seniorki, koja joj je umnogome otežavala posao. U 2006. je u Italiji osvojila jedan ’fjučers’, a ispala je u prvom kolu Kupa Kremlja za koji je dobila ’vajld-kard’ od Nikol Vajdišove.

Naredna, 2007. godina, takođe nije bila naročito berićetna – Pavljučenkova je kombinovala juniorske i seniorske turnire, ali na potonjima nije imala mnogo uspeha. Na Australijan openu je izgubila u poslednjoj rundi kvalifikacija, dobila je ’vajld-kard’ za Vimbldon, ali je ispala od Danijele Hantuhove na startu sa 6:0, 6:1 osvojivši samo 14 poena.

Javnost, među kojom i neki analitičari, polako je gubila nadu da će Pavljučenkova ikada dospeti u svetski vrh. Od nje se očekivalo da bude čudo od deteta nalik Dženifer Kaprijati ili Martini Hingis, ali zanemarena je činjenica da u poslednje vreme teniserke sporije sazrevaju. Kako je neko primetio, možda to znači i dužu karijeru, a ne relativno kratku kao Hingisove ili Kaprijatijeve.

Uglavnom, tranzicioni period Pavljučenkova je prošla u 2008. godini kada je bila uspešna na mezonivou i osvojila dva turnira sa nagradnim fondom od 25.000 dolara (Minsk i Moskva) i dva od 100.000 dolara (Poatije i Bratislava). Na Garosu je prošla kvalifikacije i u drugoj rundi posle tri seta ispala od Flavije Penete, a na Vimbldonu je otišla korak dalje – tada je kao 137. igračica na svetu prošla kvalifikacije, a zatim dobila Alize Korne i Li Na, pre nego što je u trećoj rundi ispala od Agnješke Radvanske.

Uz još nekoliko solidnih rezultata kao što su četvrtfinala u Palermu i Tokiju, Pavljučenkova je godinu završila kao 56. na WTA listi.

Postepeni napredak nastavljen je i u prvoj polovini 2009. godine. Igrala je četvrtfinale u Hobartu, ali je na Ozi openu izgubila već u prvoj rundi od Tatjane Garbin. Za sada najveći uspeh u karijeri ostvarila je plasmanom u polufinale Indijan Velsa, do kojeg je došla bez izgubljenog seta izbacivši na putu Domačovsku, Jelenu Janković, Karin Knap, Ljagosteru Vives i Agnješku Radvansku. U borbi za finale bolja je bila Ana Ivanović, ali to nikako nije narušilo više nego pozitivan utisak sa turnira.

Umesto da nadgradi podvig još boljim partijama i penjanjem uz WTA lestvicu, Pavljučenkova je naglo pala u formi, a do kraja je jedini rezultat vredan pažnje zabeležila plasmanom u četvrtfinale Pekinga. Na Garosu je ponovila plasman u treću rundu, ali je na retko kojem takmičenju prolazila dalje od drugog kola, jedino još u Tokiju.

Anastasija Pavljučenkova igra pretežno sa osnovne linije, kao omiljenu podlogu izdvaja šljaku, mada se dobro snalazi i na betonskim igralištima. Reklo bi se da njen stil igre još nije potpuno definisan i da varira u zavisnosti od nivoa samopouzdanja, trenutnog raspoloženja i, logično, protivnice sa kojom se susreće.

I sama ističe da je u juniorskoj konkurenciji bila neuporedivo pasivnija jer je protiv većine rivalki bilo dovoljno držati lopticu u igri i čekati grešku. Uz to, bila je ’broj 1’ i kao takva imala psihološko preimućstvo, koje je još značajnije u mladosti nego posle. Sada stoji bliže liniji i nastoji da ima inicijativu u poenu, a neretko se odlučuje i za napad riternom.

Potpuni prelazak na najviši nivo turnira bio je praćem imperativom što boljih rezultata i opravdavanjem uloge potencijalne velike šampionke. Često su upravo ta očekivanja, koje je delom sama sebi nametnula, imala loše posledice po igru i stepen nervoze.

Kada je reč o igračkim elementima, Pavljučenkova kao udarac koji najviše voli da igra navodi forhend paralelu. Iako forhendom bolje napada, čini se da je na bekhendu stabilnija i da lakše njime održava lopticu u igri i ravnotežu u poenu. Bekhend preciznije udara po dijagonali, a u igri joj dosta toga zavisi i od servisa. Trebalo bi da poradi na brzini, koliko god je nju moguće poboljšati, ali i na kondiciji. Tada bi imala više koncentracije u toku samih mečeva i snage da igra bolje u kontinuitetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

7 h

U fokusu

Vidi sve