Nova vest
Tenis

Utorak, 12.01.2010.

13:49

Žistin Enan i Kim Klajsters - zajedno i jedna protiv druge

Povratak Kim Klajsters profesionalnom tenisu i najava da će isto to učiniti Žistin Enan početkom 2010. godine imala je dalekosežni odjek u javnosti i trebalo bi da ima iste takve posledice. Klajstersova je već prodrmala teniski svet kada je na trećem turniru ’nove karijere’ osvojila US open, a od Enanove se, koliko god ona pokušavala da spusti loptu, očekuje sličan efekat. Dve Belgijanke, dakle, rade zajedno na poboljšanju kvaliteta i raznovrsnosti ženskog tenisa, ali će istovremeno nastaviti ljutu borbu u međusobnim okršajima. Sada, kada su se njih dve vratile, a novi talenti posle sušnog perioda izbijaju na površinu, možemo očekivati novi bum na WTA turu.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Ocene su brojnih stručnjaka da se nivo igre u ženskom tenisu naglo spustio nakon povlačenja Klajstersove u maju 2007. godine i Enanove tačno godinu dana kasnije. To se naročito odnosi na odlazak Žistin, posle koje je nastala prevelika gužva u vrhu i nijedna igračica nije uspevala u kontinuitetu da pruža odlične igre i tako sebe učvrsti na vrhu.

’Broj 1’ je često menjao ruke. Odmah nakon povlačenja Enanove tu poziciju preuzela je Marija Šarapova, ali je zbog povreda i katastrofalne forme vrlo brzo prepustila Ani Ivanović. Srpska teniserka je na tron došla posle osvajanja Rolan Garosa 2008. godine, ali je odmah posle toga upala u veliku krizu iz koje se do danas nije izvukla. Njene naslednice Jelena Janković, koja je 2008. završila kao vodeća igračica na WTA listi, i Dinara Safina nisu bile po ukusu javnosti i neprestano su bile na meti kritika jer su lideri na listi, a nemaju nijednu Gren slem titulu. Nakon vladavine Ruskinje, presto je posle duže vremena preuzela Serena Vilijams.

Amerikanka je planirala novu dominaciju tenisom, sličnu onoj kakvu je sa sestrom imala u 2002. i 2003. godini, i imala bi ozbiljne šanse da namere i ostvari. Sada su one umanjene povratkom belgijskog tandema (Klajstersova je već dobila u Njujorku) stasavanjem igračica poput Voznijacki i Azarenke, koje su ozbiljno unapredile igru Osim toga, očekuje se pravi povratak srpskog dvojca Ivanović-Janković, a tu su još Venus, Kuznjecova i ostale.

Kim Klajsters i Žistin Enan, dakle, jesu simbolički i stvarni pokretači novog talasa u kojem bi ženski tenis trebalo da se preporodi i vrati prepoznatljiv kvalitet. Klajstersova je u karijeri osvojila 36 titula, poslednju nedavno u Brizbejnu upravo pobedom nad Enanovom. Ona je kompletna teniserka, jedanko dobro napada i brani se, što joj omogućuju duboki udarci sa osnovne linije, snažne noge i odlično kretanje. Sezonu je okončala kao 18. teniserka sveta i sigurno je da će se vrlo brzo ponovo naći u Top 10.

Enanova je osvojila 41 titulu, od toga sedam Gren slemova, i u 2008. godini trebalo je da postane superiorna i defintivno zagospodari ženskim tenisom. Umesto toga, povukla se zbog učestalih povreda, ali i zbog privatnih problema i zasićenosti tenisom. U izjavama nakon što je objavila povratak rekla je da je mnogo zrelija kao čovek, da više na sebe neće stavljati toliki pritisak i da misli da može da postane još bolja igračica nego pre povlačenja.

Žistin od ostalih odvaja njena svestranost. Karakteristični jednoručni bekhend Džon Mekinro opisao je kao „najbolji i u muškom i u ženskom tenisu“, a Martina Navratilova je za Enanovu na Garosu 2007. rekla da je „Federer u ženskoj konkurenciji“. Bekhendom menja ritam, više i manje pokretne protivnice tera na saginjanje niskim slajsovima, a često koristi i spin. Forhend joj je takođe ubitačan i zapanjujuće snažan s obzirom na njenu konstituciju (168cm, 57kg), servis ne zaostaje mnogo, a po kretanju je bila među najboljima. Gledajući njene igre na startu ove sezone, zaključio sam da fizička sprema ne bi trebalo da predstavlja problem, a da će tehnički elementi gradativno napredovati do starog nivoa.

Klajsters i Enan, osim nespornim umećem, doprineće boljitku tenisa i na drugi način, manje primećenim i ređe konstatovanim – svetla javnosti sada će biti uperena mnogo više na njih i pratiće se šta one i kako rade. To će ostaviti prostora za neometan rad nekim igračicama koje su platile veliku cenu medijskog pritiska i dolaženja u centar javnosti. Tu pre svega mislim na Anu Ivanović, konstantnu presiju na Dinaru Safinu da osvoji Gren slem, ali i stalna nerealna očekivanja od mlađih igračica da, u nedostatku kvaliteta, preko noći postanu vrhunske i tako popune rupe. U tom vrtlogu nestala je perspektivna Austrijanka Tamira Pašek, kao i Ana Čakvetadze i Nikol Vajdišova, Alize Korne traži način da se izbori sa krizom igara i rezultata... Naravno, ne može se krivica za pad spomenutih teniserki tražiti isključivo u prevelikim nadanjima i pritiscima javnosti, ali izvesni, značajni udeo mora se priznati.

Dalje, viši standardi i teži proboj ka završnicama GS turnira koje će Klajsters i Enan sa sobom zasigurno doneti značiće i imperativ poboljšanja igre za ostale igračice. Serena neće moći da računa na 1-2 teška meča do titule, Šarapova će morati dobro da se oznoji ne bi li se vratila u vrh, a Kuznjecova, Jankovićeva i ostale iz Top 20 moraće jače da treniraju kako bi bile u stanju da isprate snažniji ritam.

Enan i Klajsters ponovo će među sobom voditi bitke i za ljubimicu cele nacije, ali i za pobedu pokrajine. Žistin je rođena u Liježu u Valoniji, a Kim u Bilcenu u Flandriji, pa su njihovi mečevi oduvek bili jedan od povoda da se Belgija podeli na Valoniju, južnu regiju u kojoj se pretežno govori francuski i Flandriju, severni deo zemlje koji je holandsko jezičko područje.

Enan za sada ima samo jednu pobedu više (12-11), ali je u poslednjim sezonama njihovog rivalstva bila uspešnija u najbitnijim okršajima. Klajsterova je zaustavila Enan u polufinalu Garosa 2001. i četvrtfinalu Ozi opena naredne sezone, ali je od tada svih pet mečeva na GS takmičenjima dobila Enan – finala Garosa i US opena 2003. i finale u Melburnu sledeće godine, i zatim polufinala na Vimbldonu i u Parizu 2006. godine.

Enan - Klajsters 12-11

Godina Turnir Faza Pobednica Rezultat
1998 Ramat Hašaron četvrtfinale Enan 6-1 7-6(3)
1999 Rems finale Enan 6-4 6-4
2001 Indijan Vels treće kolo Klajsters 1-6 6-4 6-3
2001 Rolan Garos polufinale Klajsters 2-6 7-5 6-3
2001 Hertogenboš finale Enan 6-4 3-6 6-3
2002 Sidnej četvrtfinale Klajsters 7-6(5) 6-2
2002 Australijan open četvrtfinale Klajsters 6-2 6-3
2002 Rim polufinale Enan 7-5 6-2
2002 Završni turnir četvrtfinale Klajsters 6-2 6-1
2003 Sidnej polufinale Klajsters 6-2 6-3
2003 Antverpen polufinale Klajsters 6-2 7-6(3)
2003 Berlin finale Enan 6-4 4-6 7-5
2003 Rolan Garos finale Enan 6-0 6-4
2003 Hertogenboš finale Klajsters 6-7(4) 3-0, predaja
2003 San Dijego finale Enan 3-6 6-2 6-3
2003 US open finale Enan 7-5 6-1
2003 Filderštat finale Klajsters 5-7 6-4 6-2
2004 Australijan open finale Enan 6-3 4-6 6-3
2005 Toronto finale Klajsters 7-5 6-1
2006 Rolan Garos polufinale Enan 6-3 6-2
2006 Istborn polufinale Enan 6-3 5-7 6-1
2006 Vimbldon polufinale Enan 6-4 7-6(4)
2010 Brizbejn finale Klajsters 6-3 4-6 7-6(8)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve