Farah, Van Nikerk kandidati za atletičara godine

Mo Farah, Vejd van Nikerk i Nafisatu Tijam nalaze se u najužem izboru za najboljeg atletičara godine u izboru Međunarodne atletske federacije (IAAF).

Izvor: B92, Beta Svet
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Britanac Farah je nominovan pošto je osvojio zlatnu medalju na 10.000 metara i srebrnu na upola kraćoj deonici na Svetskom prvenstvu u Londonu u avgustu, dok je Južnoafrikanac Van Nikerk na tom takmičenju odbranio titulu svetskog prvaka u trci na 400 metara, a na 200 metara osvojio je srebro.

U konkurenciji je i svetski šampion u skoku u vis Mutaz Esa Baršim iz Katara, koji je visinu od dva metra i 35 centimetara preskočio bez rušenja motke.

Među nominovanima su i svetska šampionka u sedmoboju Nafisatu Tijam iz Belgije, zatim olimpijska i svetska šampionka u trci na 10.000 metara Almaz Ajana iz Etiopije, kao i olimpijska šampionka u skoku s motkom Grkinja Ekaterini Stefanidi.

IAAF je navela da će se glasanje odvijati na tri načina. Polovina glasova dolazi od Saveta IAAF, 25 odsto od članova federacija te organizacije i članova komiteta, a ostalo su glasovi navijača koji će glasati putem društvenih mreža.