Nova vest
Atletika

Petak, 22.02.2013.

15:27

Pistorijus se brani sa slobode

Južnoafrički atletičar Oskar Pistorijus, optužen za ubistvo svoje devojke Rive Stenkamp, uz kauciju će biti pušten da se brani sa slobode.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Kako je naveo sudija Dezmond Ner, deo razloga za odobravanje kaucije jeste taj što je Pistorijus detaljno izložio svoju verziju događaja.

Pistorijus je kauciju platio oko 85.000 evra, naređeno mu je da izbegava svoju kuću, a sudu je predao sve svoje pasoše. Mora da se javlja policiji svakog radnog dana od 7 do 13 časova. Suđenje će početi 4. juna.

Pistorijusu je zabranjeno da bude na bilo kom aerodromu, mora da preda sve oružje, ne sme da razgovara ni sa jednim svedokom optužbe.

Mora da obaveštava nadležne o svakom svom kretanju i napuštanju Pretorije, mora biti dostupan na telefon svakog trenutka, ne sme biti optužen za fizički napad na osobu ženskog pola, ne sme koristiti alkohol ili drogu.

Sudija je rekao da nije utvrđen nijedan razlog da se odbije zahtev za kauciju, te smatra da Pistorijus neće pobeći. Sudija je prilikom odluke istakao i da tužioci nisu dokazali da Pistorijus ima sklonost ka nasilju, kao ni da će njegovo oslobađanja izazvati bes javnosti ili čak pokušaj osvete.

Sa druge strane, sudija Ner je ukazao i na neke propuste u priči optuženog. Zašto nije siguran gde je Stenkampova bila? Zašto nije utvrdio ko je bio u kupatilu? Zašto Stenkampova nije vrištala iz kupatila? Zašto optuženi nije pre izabrao da pobegne iz sobe nego što je pucao u kupatilo?

Zašto je ušao u opasnost znajući da je uljez u kupatilu, zašto se izložio otvorenoj vatri? Zašto je krenuo u opasnu zonu, šta ako ga je provalnik čekao? Sudija je takođe istakao da mu je teško da shvati verziju odbrane po kojoj je optuženi spavao na drugoj strani kreveta nego što je to uobičajeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve
Atletika

Suspendovan svetski šampion

Francuski atletičar Pjer-Ambroas Bos, svetski šampion 2017. godine u trci na 800 metara, dobio je jednogodišnju suspenziju zbog kršenja pravila o mestu boravišta između sptembra 2022. i juna 2023. godine.

Beta

13:55

1 d

U fokusu

Vidi sve