English | Shqip

Proces TV na B92

Projekat unapredjivanja demokratije i sprecavanja korupcije

 
B92SpecijaliLokalni izbori 2004Izbor iz štampe
     
 

utorak 30. 11. 2004. 20:32 CET

Naslovna strana specijala

Galerija fotografija parlamentarnih izbora 2004
Beograd, 06. 10. 2004.
Predsednik pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karic na konferenciji za novinare (FoNet)

Analize i komentari

 
 
 

Istraživanja javnog mnjenja

 
 
 

B92 o izborima

Intervjui

Enciklopedija izbora

Izborne vesti

Goati: Lokalni izbori biće slični predsedničkim | Beta, 14. septembar
Analitičar Vladimir Goati sa Instituta društvenih nauka u Beogradu kaže da će lokalni izbori u Srbiji manje-više slediti obrazac predsedničkih izbora, održanih u junu, a na kojima su dominirali kandidati Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke.

"Uticaj partijske pripadnosti će u većim sredinama biti izraženiji, dok će u manjim sredinama dominirati uticaj ličnosti kandidata", rekao je Goati.

Kandidat DS Nenad Bogdanović ima veće šanse u drugom krugu izbora jer će, ako uđe u taj krug s kandidatom SRS Aleksandrom Vučićem, dobiti podršku ostalih stranaka „demokratskog bloka“.

Kandidat Demokratske stranke Srbije za gradonačelnika Beograda Zoran Drakulić ima iste šanse kao kandidat vladajuće koalicije Dragan Maršićanin na predsedničkim izborima, na kojima je osvojio četvrto mesto, ocenjuje Goati. "Pošto je kandidat DSS nova, doskora javnosti nepoznata ličnost, svaki približan procenat koji je ostvario Maršićanin na junskim izborima bio bi uspeh za Drakulića", kaže Goati.

Goati je ocenio i da bi bilo isuviše optimistično očekivati da na lokalnim izborima Pokret snaga Srbije premaši rezultat sa predsedničkih izbora, kada je osvojila oko 18 odsto glasova. „Međutim, svaka dvocifrena brojka za tek osnovan PSS može da se smatra uspehom", kaže Goati.

Snežana Đorđević sa Fakulteta političkih kaže da bi posle lokalnih izbora kvalitet rada i samostalnost lokalne samouprave trebalo da bude na većem nivou. Ona je ocenila da političke partije u Srbiji još nisu spremne da se potpuno okrenu procesu demokratizacije, koja podrazumeva decentralizaciju i davanje većih ovlašćenja lokalnim upravama.

"Ovi lokalni izbori prvi put štite odbornika jer mu daju pravo da raspolaže mandatom, bez zavisnosti od partije kojoj pripada. Njega biraju građani i njima treba da bude odgovoran. Da bi lokalna uprava mogla da radi uspešno, mora da ima i veće nadležnosti", kaže ona.Ko s kim mora

23. septembar 2004. | "Danas"


Asimetrija vlasti

23. septembar 2004. | "Politika"


Više potpisa nego glasova

23. septembar 2004. | "Danas"


Račun za kaljevu peć

23. septembar 2004. | "Danas"


Mini-istraživanje: Kako Beograđani ocenjuju osobine kandidata

16. septembar 2004. | "Blic"


Završnica agitovanja za lokalne izbore

15. septembar 2004. | "Politika"


Izborni paradoksi zbog razlika u veličini opština

14. septembar 2004. | "Politika"


Kako će biti finansirane kampanje za lokalne izbore

15. septembar 2004. | Beta