Goati: Lokalni izbori biće slični predsedničkim

Info

Izvor: Beta

Utorak, 14.09.2004.

11:34

Default images

Analitičar Vladimir Goati sa Instituta društvenih nauka u Beogradu kaže da će lokalni izbori u Srbiji manje-više slediti obrazac predsedničkih izbora, održanih u junu, a na kojima su dominirali kandidati Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke.

"Uticaj partijske pripadnosti će u većim sredinama biti izraženiji, dok će u manjim sredinama dominirati uticaj ličnosti kandidata", rekao je Goati.

Kandidat DS Nenad Bogdanović ima veće šanse u drugom krugu izbora jer će, ako uđe u taj krug s kandidatom SRS Aleksandrom Vučićem, dobiti podršku ostalih stranaka „demokratskog bloka“.

Kandidat Demokratske stranke Srbije za gradonačelnika Beograda Zoran Drakulić ima iste šanse kao kandidat vladajuće koalicije Dragan Maršićanin na predsedničkim izborima, na kojima je osvojio četvrto mesto, ocenjuje Goati. "Pošto je kandidat DSS nova, doskora javnosti nepoznata ličnost, svaki približan procenat koji je ostvario Maršićanin na junskim izborima bio bi uspeh za Drakulića", kaže Goati.

Goati je ocenio i da bi bilo isuviše optimistično očekivati da na lokalnim izborima Pokret snaga Srbije premaši rezultat sa predsedničkih izbora, kada je osvojila oko 18 odsto glasova. „Međutim, svaka dvocifrena brojka za tek osnovan PSS može da se smatra uspehom", kaže Goati.

Snežana Đorđević sa Fakulteta političkih kaže da bi posle lokalnih izbora kvalitet rada i samostalnost lokalne samouprave trebalo da bude na većem nivou. Ona je ocenila da političke partije u Srbiji još nisu spremne da se potpuno okrenu procesu demokratizacije, koja podrazumeva decentralizaciju i davanje većih ovlašćenja lokalnim upravama.

"Ovi lokalni izbori prvi put štite odbornika jer mu daju pravo da raspolaže mandatom, bez zavisnosti od partije kojoj pripada. Njega biraju građani i njima treba da bude odgovoran. Da bi lokalna uprava mogla da radi uspešno, mora da ima i veće nadležnosti", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: