English | Shqip

Proces TV na B92

Projekat unapredjivanja demokratije i sprecavanja korupcije

 
B92SpecijaliLokalni izbori 2004Izbor iz štampe
     
 

utorak 30. 11. 2004. 20:32 CET

Naslovna strana specijala

Galerija fotografija parlamentarnih izbora 2004
Beograd, 06. 10. 2004.
Predsednik pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karic na konferenciji za novinare (FoNet)

Analize i komentari

 
 
 

Istraživanja javnog mnjenja

 
 
 

B92 o izborima

Intervjui

Enciklopedija izbora

Izborne vesti

Kako će biti finansirane kampanje za lokalne izbore | Beta, 15. septembar
Finansiranje kampanja za lokalne izbore u Srbiji kontrolisaće opštinske i gradske izborne komisije, potvrđeno je u Ministarstvu finansija i gradskoj vladi Beograda. Član gradske vlade zadužen za finansije Dušan Bajec rekao je da će predlagači kandidata za gradonačelnika Beogarda i izbornih lista podnositi izveštaje Gradskoj izbornoj komisiji i da će komisija moći da angažuje revizore za kontrolu izveštaja.

Republička izborna komisija, koja se jedina pominje u Zakonu o finansiranju stranaka, fizički ne bi mogla da pregleda nekoliko hiljada izveštaja, koliko je ukupno kandidata i odborničkih listi u oko 150 opština.

Predsednik GIK Beograda Goran Kljajević rekao je da RIK nema nikakve ingerencije za lokalne izbore i da pretpostavlja da će izveštaje kontrolisati GIK iako nije dobila zvaničnu informaciju od ministarstva ili gradske vlade.

Dušan Bajec je rekao da je gradska vlada odlučila da se ukupan iznos namenjen za kampanju, od oko 15,8 miliona dinara, podeli na dva jednaka dela namenjena finansiranju kampanje za gradonačelniak i kampanji za gradske odbornike. Po zakonu, za kampanju je predviđeno 0,05 odsto budžeta gradova i opština, umanjenog za transfere od republike ili pokrajine. Petinu dele svi podnosioci, dok preostali iznos, 80 odsto, dele osvajači mandata.

Ministarstvo finansija uputilo je opštinama jedino uputstvo da se taj iznos ne može duplirati, a ostavljeno im je da same odluče kako će taj iznos podeliti na kandidate za predsednike opština i podnosioce izbornih lista.

U Beogradu je, prema Bajecovim rečima, odlučeno da se sve podeli na dva dela, pa će oko 1,6 miliona podeliti svih devet kandidata i 1,6 miliona će podeliti 39 predlagača potvrđenih izbornih lista. Preostali novac dobijaju izabrani gradonačelnik i stranke koje osvoje mandate. Gradonačelnik će, ukoliko toliko potroši u kampanji, dobiti 6,3 miliona, dok će stranke koje osvoje odbornička mesta za nadoknadu troškova kampanje dobiti oko 70.000 dinara po odborniku.Ko s kim mora

23. septembar 2004. | "Danas"


Asimetrija vlasti

23. septembar 2004. | "Politika"


Više potpisa nego glasova

23. septembar 2004. | "Danas"


Račun za kaljevu peć

23. septembar 2004. | "Danas"


Mini-istraživanje: Kako Beograđani ocenjuju osobine kandidata

16. septembar 2004. | "Blic"


Završnica agitovanja za lokalne izbore

15. septembar 2004. | "Politika"


Izborni paradoksi zbog razlika u veličini opština

14. septembar 2004. | "Politika"


Goati: Lokalni izbori biće slični predsedničkim

14. septembar 2004. | Beta