English | Shqip

Proces TV na B92

Projekat unapredjivanja demokratije i sprecavanja korupcije

 
B92SpecijaliLokalni izbori 2004Istraživanja javnog mnjenja
     
 

utorak 30. 11. 2004. 20:32 CET

Naslovna strana specijala

Galerija fotografija parlamentarnih izbora 2004
Beograd, 06. 10. 2004.
Predsednik pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karic na konferenciji za novinare (FoNet)

Analize i komentari

 
 
 

Istraživanja javnog mnjenja

 
 
 

B92 o izborima

Intervjui

Enciklopedija izbora

Izborne vesti

Lokalni izbori 2004 | "Faktor plus", 05. septembar
Kada bi danas bili održani izbori za gradonačelnika Beograda, najviše glasova bi dobio kandidat Demokratske Stranke, gospodin Nenad Bogdanović i to 23.4%. Nešto lošije bi prošao predlog Srpske Radikalne Stranke, gospodin Aleksandar Vučić (20.8%), dok bi na trećem mestu bila gospođa Jasmina Mitrović Marić iz Pokreta Sanage Srbije sa 15.1% glsova.Slede zatim, Slobodan Vuksanović iz Narodne Demokratske Stranke(7.7%) i Zoran Drakulić iz Demokratske Srtranke Srbije sa 5.6%...

Zanimljivo je bilo i pitanje koje je postavljeno anketiranima, a odnosi se na izbor gradonačelnika Beograda u kome se traži da se izjasne o kandidatima, ali kao nezavisnim bez podrške stranke. Podaci, koji su dobijeni ukazuju na to da najveću identifikaciju sa strankom, kao i najveću snagu koju imaju bez stranke, poseduju Aleksandar Vučić (Srpska Radikalna Stranka), koji uz podršku stranke ima 20.8%, a bez 19.6% glasova i Slobodan Vuksanović (7.7% uz podršku stranke a 7.6% bez ). Nenad Bogdanović ima manju podršku bez stranke i to 14.3% (sa podrškom 23.4%). Najveća razlika (uz podršku stranke 15.1% i bez 2.3%) u rejtingu sa i bez podrške stranke je u slučaju Jasmine Mitrović Marić iz Pokreta Snage Srbije, koja očito ukazuje na snagu partije i poverenje u izbor kandidata, ali i malu snagu kandidata bez podrške Pokreta Snage Srbije.

Ostali kandidati bez stranke bi imali simboličan broj glasova.

Ono što se prema mišljenju građana istaklo, po pitanju toga šta se od gradonačelnika Beograda očekuje u budućem radu, jeste u najvećem procentu, rešavanje komunalnih problema, kao i pribavljenje finansijskih sredstava i bavljenje politikom. Osim toga istakle su se i aktivnosti kao što su uspostavljanje saradnje sa ostalim gradovima Sveta i obavljanje protokolarne funkcije.

Prioritetni problemi koje bi trebalo rešiti u Beogradu su, prema stavovima građana, pre svega rešavanje pitanja kriminala, zatim zagađenosti i buke kao i saobraćaja, gradskog prevoza i gradske ćistoće.

Kada je reč o građanima cele Republike na lokalne izbore će sigurno izaći 38.3% njih, možda 19.8% a sigurno neće 41.9%.

Od onih koji će sigurno ili možda izaći na lokalne izbore za Srpsku Radikalnu Stranku će glasati 27.0% građana, za Demokratsku Stranku 26.3% i Pokret Snaga Srbije 20.5% građana, što potvrđuje rezultate mnogih prethodnih istraživanja i činjenicu da su nabrojane stranke uz Demokratsku Stranku Srbije definitivno vrh Srpske političke scene.

Da će ishod nedavno održanih predsedničkih izbora uticati na rezultate lokalnih izbora u Srbiji veruje više od polovine građana Srbije (54%), a da će se posle tih izbora u Srbiji živeti isto, kao i do sada čak 70% ispitanih.

To svakako potvrđuje i podatak, da građani žele parlamentarne izbore što pre (50%), a samo ih je 9.4% za to da oni budu održani u predviđenom roku.

Očigledno je teška situacija u zemlji, a građani lokalne izbore vide kao korak ka parlamentarnim i možda boljem životu.

Preuzmite kompletno istrživanjeSRS i DS vode u Srbiji i u Beogradu

16. septembar 2004. | "Faktor plus"
Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka osvojile bi ubedljivo najviše glasova na lokalnim izborima u Beogradu i u Srbiji ako bi oni bili održani danas, pokazuje istraživanje javnog mnjenja agencije “Faktor plus”.

Vode Bogdanović i Vučić

16. septembar 2004. | "Galup"


Bogdanović i Vučić u drugom krugu

15. septembar 2004. | MBI
Istraživanje agencije Marten bord internešenel pokazuje da će u drugi krug izbora za gradonačelnika Beograda ući kandidati DS i SRS.

Istraživanje stranačke opredeljenosti

09. septembar 2004. | "Medijum Galup"
Agencija „Medim Galup“ je od 8. do 15. jula sprovela istraživanje o stranačkom opredeljenju u Srbiji uoči lokalnih izbora. Istraživanje je sprovedeno na višeetapnom slučajnom uzorku od 1.500 ispitanika. Uzorak reprezentuje punoletne građane Srbije, bez Kosova i Metohije.

Istraživanje raspoloženja prema političarima

07. septembar 2004. | MBI
Činjenica da građani ovoga puta direktno biraju gradonačelnike utiče na kampanje kandidata. Zbog toga su, ovog puta, kampanje mnogo agresivnije, kandidati su svakodnevno na ulicama gradova, gde u direktnom kontaktu s građanima obećavaju rešavanje osnovnih problema.

Imaju li takve kampanje uspeha i kakvo je raspoloženje građana prema učesnicima političkog života? Neke odgovore sadrži istraživanje koje je sproveo Marten bord internešenel.

Preuzmite Power Point prezentaciju u zip formatu [500kb].