Očekujem da u novi parlament uđe šest ili sedam izbornih lista

Info

Izvor: Danas

Nedelja, 21.12.2003.

11:49

Default images

Poslednjih dana imamo intenzivno posipanje pepelom, samozaljubljivanje, ubeđivanje pred ogledalom u svoju savršenost i druge pojave koje su prirodne u predizbornoj kampanji.

Normalno je da svako priča građanima da je dobar, jedini i najbolji. Imaćemo, međutim, jasne odgovore 28. decembra da li je to efikasno i da li su građani u to poverovali. Siguran sam da ćemo imati desetak lista koje će dobiti značajan broj glasova na izborima, ali ne očekujem da više od šest ili sedam lista uđe u novi parlament. Biće dosta bačenih glasova onih koji žele da vrate Srbiju unazad.

Deo društva ne želi da prihvati realnost i povodi se za demagogijom koja je svetlucava i deluje kao šećerlema, a ima majstore za demagogiju, kao što je Srpska radikalna stranka - ocenjuje u intervjuu za Danas Zoran Živković, predsednik Vlade Srbije i zamenik predsednika Demokratske stranke, komentarišući kritike stranaka koje su bile članice koalicije DOS na račun DS, posebno tvrdnje ministra policije Dušana Mihajlovića da je u poslednje tri godine uradio najprljavije i najodgovornije poslove, nakon čega su se svi distancirali od njega.

Kad kažete da očekujete da cenzus pređe šest ili sedam izbornih lista, na koje liste mislite?
- Očekujem da to budu DS, Demokratska stranka Srbije, SRS, G17 Plus, male šanse imaju socijalisti, a nadam se i navijam da cenzus pređe koalicija "Zajedno za toleranciju".
 Posle 28. decembra gde vidite DS - u koalicionoj vladi ili u opoziciji?
- Zavisi od volje građana. Mislim da u Srbiji postoji većinska reformska- demokratska volja ili većinska volja za boljim životom i integracijom u Evropu, i u slučaju da se to potvrdi na izborima, onda će i Demokratska stranka naći svoje mesto u vladajućoj koaliciji, odnosno dobiti toliko glasova da može da bude partner u nekoj novoj demokratskoj koaliciji.
 Koliko je to glasova?
- Procene su nezahvalne, ali očekujem i da u novom parlamentu imamo minimalno onoliko poslanika koliko imamo sada. Sve ispod toga bi bio neuspeh. Mislim da jednom fenomenalnom kampanjom, ako za to još ima vremena, možemo da dobijemo isti broj poslanika kao i dosad.
 Rekli ste da posle izbora sigurno nećete sarađivati sa Srpskom radikalnom strankom i Socijalističkom partijom Srbije. Vidite li sebe u budućoj vladi sa predstavnicima DSS i G17 Plus?
- Vidim sebe u vladi koja će nastaviti da radi ono što je radila ova Vlada, koja je formirana januara 2001. godine i koju sam nasledio nakon atentata na premijera Đinđića. Ako se značajno odstupa od smera kojim idemo, od brzine kojom se krećemo, od ostvarivanja reformi i ako mi to ne možemo da nametnemo koalicionim partnerima, onda ne treba da budemo u narednoj vladi.
 Ali, ipak je moguća postizborna koalicija sa DSS?
- Iskustvo u koaliciji DOS je da DS može da funkcioniše i u trenutku kada sve stranke žele da ostvare nešto što je dobro za Srbiju, da budu odgovorne, ali da možemo da funkcionišemo i u drugom slučaju - kada niko ne radi ništa, ali većina ne smeta u onom što mi iz DS radimo, ili kada skoro niko ne radi ništa. Ovo drugo nije dobro, teže je za nas, za Srbiju, usporava procese, ali je i to moguće.
 Možete li posle svih afera i međusobnih oštrih optužbi i kritika da zamislite sebe u vladi u kojoj je premijer Vojislav Koštunica ili Miroljub Labus?
- I personalno, i ukupno stranački, zavisi samo od programa buduće vlade. Ne od ideologije stranke, jer znam da stranke ne poštuju mnogo svoje programe. To važi i za DSS i G17 Plus. Ja ću da zanemarim, ali neću da zaboravim, sve ono što su pričali, što govore sada u kampanji, ako se ponudi program vlade sa jasnim i detaljnim objašnjenjem šta, kako i ko čini da bi Srbija išla dalje.
 A šta je to što vi, kao DS, nudite građanima i eventualnim koalicionim partnerima?
- Bez obzira što skoro svi sada pokušavaju da se operu od Vlade Srbije, mi nudimo kontinuitet te Vlade za onaj deo poslova koji su važni za Srbiju, a koji je DS, zajedno sa ljudima koji nisu u stranci, radila. To znači ekonomske reforme, reforme u sferi bezbednosti, školstva, početak reforme u sferi zdravstva. U naredne četiri godine možemo da ostvarimo pola miliona radnih mesta i to kroz legalizaciju rada oko 250 hiljada ljudi, uz rigoroznu kaznenu politiku.   Još 250 ili 300 hiljada radnih mesta ostvarićemo time što će biti otvoreno nekoliko desetina hiljada novih malih i srednjih preduzeća. To nije neostvarivo obećanje, već nešto što do decimale može da se izračuna u ekonomskoj teroriji, a imate i primere iz prakse drugih koji su u četvrtoj, petoj godini tranzicije zbog onoga što su učinili u prethodnim godinama tranzicije došli do toga da u njihovim državama postoji povećana potreba za novom radnom snagom. Za nova radna mesta su nam potrebna nova tržišta ili dobra ponuda za postojeće i domaće tržište i očekujem da to bude ostvareno u naredne četiri godine.
 Šta ostavljate vašim naslednicima u vladi?
- Nije bila ideja da naslednicima ostavljamo bilo šta, naša je ideja da ostanemo ovde.
 To je vaša ideja, ali kakvu će situaciju zateći nova vlada, bez obzira na to da li će DS u njoj učestvovati ili ne?
- Iako ovo može zvučati kao predizborna petarda, ali ni u jednopartijskom sistemu nije se desio slučaj koji će se desiti ovde ako narod izabere da dođe nova ekipa u vladu. Ako se to dogodi, onda će oni koji dođu imati jasnu sliku o tome šta je urađeno do dana kada oni preuzimaju vlast. Imaće manje-više potpuno rešene sve dugove države na unutrašnjem tržištu, jasnu sliku o tome koje su socijalne, a koje razvojne potrebe u društvu. Imaće i nekoliko modela kako te potrebe mogu da budu zadovoljene, sistem koji dobro radi, čak i činovnike koji su napredovali u ove tri godine. Ako se to dogodi, onda će naslednici imati dobar početak, za razliku od nas 2000. godine, jer smo mi mesecima nailazili na nagazne mine, zamke i otkrivali nove rupe i probleme.
Nijedna vlada, međutim, ne završava svoj posao. Mogli smo bolje da uradimo neke stvari. Tu spada i ona poznata priča o 6. oktobru i to je veliki propust koji je unazadio, pa čak i sprečio mnoge pozitivne procese. Ali, hajde da ne kukamo za tim danom. Moglo je više da se uradi u pravosuđu, reformi unutrašnjih poslova, ništa praktično nije urađeno u reformi zdravstva što je osetljivo pitanje i u razvijenijim zemljama, u oblasti kulture ima dosta toga da se radi, biće daljih promena u fiskalnoj politici u cilju smanjenja poreza...
 Rekli ste da ste glavni krivac što su raspisani vanredni parlamentarni izbori. Smatrate li to svojim dobrim ili lošim potezom i procenom?
- Ponosan sam na to. Nisam, naravno, ja sam donosio odluke, ali sam ih inicirao i radio na tome da budu usvojene najšire moguće. Zahtev Vlade za raspuštanje parlamenta je usvojen jednoglasno i oni koji sad kažu da nije vreme za izbore neka se sete šta su radili na toj sednici, a takođe i pre toga na Predsedništvu DOS. Parlament je izgubio sposobnost da donosi reformske zakone, a bez toga su nemoguće reforme. Nikakav SDP nije oborio Vladu. Mogli smo mi da na sličan način kao i drugi, omogućimo još godinu dana mandata ovoj Vladi, ali ne time što ćemo da krademo ili kupujemo poslanike, već smo mogli da nađemo dodatnog partnera iz parlamenta, neku od stranaka koja nije bila u koaliciji, koja bi podržala manjinsku vladu bez ulaska u nju. To bi bilo politički racionalno, bilo bi gunđanja nekoliko dana, a onda bi svi shvatili političku neminovnost. Ali bilo je pitanje šta će nam vlada koja ne može da menja društvo time što će da predlaže zakone. Nama u parlamentu stoji 30-tak predloga zakona čije neusvajanje koči reforme, a tu je i nemogućnost da se donese ustav. Bez njega su moguće dalje reforme, ali to ne bi bilo to, to bi bila neka loša kompilacija. I to su bili osnovni razlozi da se odlučim za takav predlog. Argumenti su bili jaki, pa su na to morale da pristanu i kolege iz stranke i iz Vlade Srbije.
 U kampanji koju vodi nosilac liste vaše stranke Boris Tadić ponavlja se da je kampanja usmerena na aktiviranje izvornih vrednosti DS. Znači li to da DS dosad nije bila na tim principima?
- Apsolutno ne. Izvorne vrednosti su temelji DS i tu nema nikakvih promena ni u ponašanju niti u predizbornoj priči o tome. Kao što znate, u izborima se koristi sužen, skučen jezik gde svi pokušavaju u nekoliko rečenica da kažu sve životne istine i suštinu programa i onda se nekad koriste ta opšta mesta. Nije to, međutim, opšte mesto u politici neke stranke, ali kada ga izdvojite kao jedan deo kratke poruke onda jeste opšte mesto.
 A kad u DS kažu da se stranka pročišćava, na šta tačno misle?
- Pročišćavanje DS je trajni proces. Mi smo se čistili i kada su otišli iz DS Nikola Milošević i Kosta Čavoški, pa smo se dobro pročišćavali kada je otišao Koštunica sa svojom ekipom, pa smo se odlično pročišćavali kada je otišao Vuksanović. To je jedan stalni proces i to je dobro za Srbiju. Kao što sam više puta ponovio: šta je dobro za Srbiju, to je dobro za DS.
Od koga se sada pročišćavate? U medijima se to stalno vezuje za izostanak Čedomira Jovanovića sa izborne liste DS, pa se kaže da se DS ‘čisti’ od njega i onih koji ga podržavaju.
- Ako su vam suženi vidici i ako želite jednom temom da se bavite veoma površno, onda ćete imati i površne zaključke.
 A da ste vi, kao što je prvobitno planirano, bili nosilac izborne liste DS da li bi na njoj bilo mesto za Jovanovića?
- Ne, ni u tom slučaju.
 U kom će dalje pravcu ići DS i s kojim ljudima?
- To je važna, ali ne presudna stvar. Skupština DS je uvek donosila dobre odluke i nakon svojih skupština uvek je išla nekoliko koraka dalje. Verujem da će to biti i posle sledeće skupštine.
Ako vas predlože odbori, da li ćete se kandidovati za predsednika stranke? Boris Tadić je već najavio svoju kandidaturu.
- Do parlamentarnih izbora je još nedelju dana i to je jedina tema koja me interesuje. Nakon toga će, kao što smo odlučili posle atentata na Zorana Đinđića, biti održana skupština stranke i po statutu DS se ne samopredlažemo nego nas predlažu odbori i drugi ovlašćeni predlagači. Ako me predlože odbori, odgovor da li ću prihvatiti tu kandidaturu daću 2004. godine. U ovom trenutku, Skupština DS nije među mojih deset prioriteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: