English | Shqip

Click Here!
B92SpecijaliIzbori 2003Izbor iz štampe
     
 

Naslovna strana specijala

Galerija fotografija parlamentarnih izbora 2003 Beograd, 30. 12. 2003.
Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić na konferenciji za novinare (FoNet)

Tekstovi iz štampe

 
 
 
 
 

Istraživanja javnog mnjenja

Istorijat izbora

Enciklopedija izbora

Izborne vesti

Konačni podaci RIK o broju mandata

Stranke koje su prešle cenzus:
Stranka % br. glasova mesta
SRS 27,6 1,056,256 82
DSS 17,7 678,031 53
DS 12,6 481,249 37
G 17 plus 11,5 438,422 34
SPO i NS 7,7 293,082 22
SPS 7,6 291,341 22
       
Stranke koje nisu prešle cenzus:
Stranka % br. glasova  
Zajedno za Toleranciju 4,2 161765  
DA 2,2 84463  
Narodno jedinstvo 1,8 68537  
Otpor 1,6 62545  
Samostalna Srbija 1,1 45211  
SNS/NB 0,7 27596  
Liberali Srbije 0,6 22852  
Reformisti Vojvodine 0,5 19464  
Odbrana i pravda 0,4 18423  
PSSD 0,3 14113  
Laburistička partija 0,1 4666  
JUL 0,09 3771  
Savez Srba Vojvodine 0,07 3015  
       
Biračko telo      
Broj upisanih 6.511.450    
Izašlo 3825471    
Važećih 3.775.716    
Nevažećih 49.755    
Procenat izlaznosti 58,75%  

 

 

[Nagradna igra "Virtuelni izbori"]

Usijani kalkulator | Vreme, 13. decembar
Beograd -- Ako se posmatra osnovna linija rascepa "stari režim" – "novi režim" ili "banda crvena" – "dosmanlije", ispada da čak 12 partija ili koalicija manjih ili većih evroentuzijasta ide protiv pet tvrdih evroskeptika i istovremeno svi protiv svih. Za rešenje tog problema treba vladati diferencijalnim jednačinama, ma šta to beše...

Koalicija DOS, koja je sa svojih osamnaest članica kontrolisala dve trećine parlamenta u decembru 2000, sada ne nastupa u tri-četiri ešalona, kako se pretpostavljalo da će biti, već, možda i u dvanaest ešalona. Toliko će, ako se do 12. decembra kompletira još nekoliko spiskova, biti partija ili koalicija napravljenih od jednog DOS-a – dobro, neke su sklopljene i s partijama koje nisu bile u DOS-u 2000, a neke na listama jačih partija izlaze iz anonimnosti (DSS, DS, G17 plus, DA, "Zajedno za toleranciju", "Samostalna Srbija – dr Vladan Batić", Liberali Srbije, Otpor, SPO–NS, "Odbrana i pravda – Vuk Obradović–Borivoje Borović", a sudeći po najavama i najverovatnije Reformisti Vojvodine, Laburistička partija Srbije (bivši ASNS), Inicijativa za normalnu Srbiju...

Vuk Drašković, koji je bio protivnik režima čitavu prošlu deceniju a ostao van DOS-a, želi povratak i popravlja odnose s Velimirom Ilićem koji je bio u DOS-u i koji mu je oteo nekoliko poslanika.

Ovde treba pomenuti i da se, zahvaljujući tome što nije bilo volje da se za manjine ukine izborni cenzus, u nekoliko slučajeva došlo do širokogrudog šlepanja uz manjinske partije ("Zajedno za toleranciju", Reformisti, "Samostalna Srbija"). Za atmosferu u društvu to može biti korisno, jer će ublažiti utisak da izbori u jednom segmentu dobijaju karakter popisa stanovništva.

Osim Dragana Veselinova iz koalicije "Vojvodina" koji je odustao, većina lidera partija okupljenih u DOS-u i onih koje su nastale tokom unutrašnjeg previranja u ovoj koaliciji, našla je način da pokuša da nastavi utakmicu.

Osim Marjana Rističevića iz Narodne seljačke stranke, koji se u koaliciji "Za narodno jedinstvo – Borislav Pelević–Marjan Rističević" našao zajedno sa SSJ-om, nije bilo prelazaka linije fronta povučene u oktobru 2000.

Socijalistička partija, koja je do oktobra 2000. dominirala, sada je podeljena u dve liste, SPS i Narodni blok Ivković (SNS) – Pavković.

Radikali nastupaju sami i sudeći po rezultatu s poslednjeg turnusa neuspelih predsedničkih izbora profitiraju u polju uticaja stranaka bivšeg režima.

Kandidacioni postupak pred vanredne parlamentarne izbore zapravo nije doveo do ukrupnjavanja političke scene i glasači će morati da odlučuju koga će pustiti u parlament. Do trenutka kada nastaje ovaj tekst (utorak 9. decembar), predato je 5 koalicionih i 8 partijskih lista.

Većina partijskih lista proširena je poslaničkim kandidatima bilo kroz međupartijske ugovore u kojima je obezbeđen dominantan uticaj jedne partije, bilo angažovanjem vanpartijskih ličnosti.

DSS je primio na svoju listu kandidate Vuksanovićeve Narodne demokratske stranke, Velimira Simonovića iz Demokratskog centra, partije koja ide na listi Demokratske stranke, a koju rascep DS–DSS, kako izgleda, kruni, zatim Nikolu Miloševića, koji je i počasni predsednik Liberalne stranke Srbije

Demokratska stranka je primila na listu GSS i DC.

G17 plus stavio je na listu Socijaldemokratsku partiju i ušao u pregovore sa sindikatom Nezavisnost o obavezi tripartitnog pregovaranja.

HAŠKE LISTE: Liberali Srbije su u proširenu listu uključili policijskog generala Sretena Lukića, optuženog pred Haškim sudom i, očito demonstrativno, generala Vladimira Lazarevića na simboličnom 251. mestu, mada je on stavljao do znanja da kao aktivni oficir ne učestvuje u političkom životu

Na listama se u svojstvu nosilaca lista ili kandidata pojavljuje dakle više lica koje goni haški tužilac (Slobodan Milošević, Vojislav Šešelj, policijski general Lukić, generali Pavković i Lazarević). Lica protiv kojih se vodi krivični postupak, a koja nisu osuđena po zakonu mogu biti kandidati ili nosioci liste. Po Zakonu o lustraciji, usvojenom u leto 2003, kandidati za poslanike spadaju u lica prema kojima se provodi lustracija, ali taj zakon ovog puta nije primenjivan zbog nesaglasnosti rokova. Neka vrsta zvanično verifikovanog moralnog upozorenja, što je jedna od sankcija po ovom zakonu, jeste dakle zvanično izostala zbog toga što nije bilo uslova za početak rada lustracione komisije, ali je javnost o ovim slučajevima pred izbore svakako široko obaveštena. Pripadnici tzv. haške partije, a i manje zagriženi borci za ljudska prava reaguju s moralnim zgražavanjem ili bar s nelagodnošću. Antihaški lobi pokušava da unovči prkos.

Međunarodni odjek ovog fenomena je negativan. Iz evropskih prestonica se šalju opomene srpskom biračkom telu. Pitanje je na kakav će to odjek naići kod domaćih birača, s obzirom na to da su se i požrtvovani zagovornici saradnje s Haškim sudom uveliko razočarali postupcima haškog tužioca.

Čega je znak taj novi talas demonstrativnog inaćenja?

Možda su efekti raspada jedne proevropske koalicije i olakog kvarenja demokratski izabrane vlasti, poigravanja demokratskim institucijama od strane partija koje to sebi nikako ne bi smele da dopuste ako su iskrene u nameri da uspostave građansko društvo, raširenog siromaštva, nezaposlenosti i slabih rezultata u industriji jednostavno korespondirali s negativnim posledicama izvesne zapadnjačke nadmenosti. To može da proizvede znatne komplikacije ako izazove malo više onog glasanja koje ima za cilj da se neko (DOS, Zapad, Karla del Ponte) "kazni", a ne da se neko izabere.

Dejan Vuk Stanković s Filozofskog fakulteta (Pres klub 8. decembar) procenjuje da u Srbiji postoji znatan broj birača koji se opredeljuju emocionalno i koji u svom nezadovoljstvu biraju neku opozicionu partiju da bi kaznili vlast.

Dragomir Pantić iz Instituta društvenih nauka, pak, procenjuje da je takva strategija odraz negativnog imidža koji Haški tribunal ima kod srpskog naroda. Pantić, međutim, ne veruje da će ljudi koji su se našli na izbornim listama doneti relativno male koristi svojim partijama. On procenjuje da će socijalisti uz pomoć Slobodana Miloševića možda napabirčiti pet odsto glasova, a da bez njegovog prisustva SPS ne bi prešao cenzus. Radikali, takođe, stavljaju Šešelja motivisani željom da pribave još više glasova, na "zapadnom razočaranju".

NA ZAGAĐENOM VULKANU: Letošnje istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo Centar za politikološka istraživanja i javno mnjenje Instituta društvenih nauka govori da je splasnulo zadovoljstvo međunarodnim položajem Srbije zabeleženo u 2001.

Sada su građani relativno većinski nezadovoljni i odnosom Evropske unije prema Srbiji – 45 odsto prema 28 odsto zadovoljnih, mada EU ima najbolji "skor" poverenja–nepoverenja. Kada je reč o ostalim institucijama, nepoverenje je dominantno – tročetvrtinsko prema NATO-u i Haškom tribunalu, apsolutno prema Ujedinjenim nacijama i relativno, ali uverljivo, prema Partnerstvu za mir i OEBS-u.

Stavovi prema međunarodnim institucijama snažno su povezani sa izbornim opredeljenjima građana. Što su ispitanici stariji i siromašniji, to su nezadovoljniji odnosom Evropske unije prema Srbiji. Zadovoljstvo i nezadovoljstvo postupcima EU-a izjednačeni su u grupama stručnjaka, službenika i učenika i studenata.

Tročetvrtinska većina pristalica SRS-a i SPS-a iskazuje nezadovoljstvo, kao i apsolutna većina pristalica DSS-a i SPO-a, ali i relativna većina pristalica ostalih stranaka iz DOS-a, izbornih apstinenata i neopredeljenih. Reakcije pristalica DS-a i G17 plus su drugačije: međunarodnim položajem je zadovoljno 53 odsto, a nezadovoljno 27 odsto pristalica ovih stranaka, a odnosom EU-a prema Srbiji zadovoljno je 44 odsto a nezadovoljno 38 odsto pristalica DS i G17 plus.

Građani su saglasni u oceni da se Evropska unija previše meša u unutrašnje stvari zemlje, a da pri tom ne pruža dovoljnu pomoć (60 odsto prema 20 odsto onih koji se ne slažu s takvim viđenjem). Razlike unutar uzorka ogledaju se samo u tome što u nekim grupama (na primer, stručnjaci i učenici i studenti) ovaj stav ne podržava apsolutna, već relativna većina, i što među pristalicama DS-a manjina od 37 odsto smatra da se EU previše meša, prema 48 odsto onih sa suprotnim gledištem. Pristalice SPS-a u 92 odsto slučajeva kažu da se EU previše meša a ne daje dovoljno, tako misli i 86 odsto pristalica SPO-a, 84 odsto SRS-a, 76 odsto DSS-a, 63 odsto pristalica ostalih stranaka iz DOS-a i pristalica G17 plus.

Evroentuzijasti mogu računati s tim da ipak u svim kategorijama ispitanika dominira pozitivan stav prema ulasku DZ Srbija i Crna Gora u Evropsku uniju, uključujući i one kategorije u kojima Unija nema gotovo nikakvog kredibiliteta.

Mada uživa znatno manje poverenje od Evropske unije, i mada je praktično "filijala" najnepopularnije međunarodne organizacije kod Srba (NATO), i Partnerstvo za mir se većinski, u nekim grupama bez izuzetka, ocenjuje kao organizacija u čije članstvo zemlja treba da se uključi. S jedne strane, vidi se malo poverenje, a s druge strane raširena je racionalna podrška pridruživanju, što istraživačima govori o nedovoljnoj stabilnosti stavova.

Baterija pitanja nazvana "barometar zadovoljstva", koju Centar za politikološka istraživanja primenjuje već 36 godina, otkriva da je sada nešto diferenciranije nezadovoljstvo građana u poređenju sa stanjem pred pad režima Slobodana Miloševića, kada je nezadovoljstvo bilo difuzno i generalizovano na gotovo sve aspekte života. Zanimljiv je nalaz da većina građana izražava zadovoljstvo borbom države protiv rasta cena, kriminala i korupcije (kod ovog drugog dogodio se velik preokret u odnosu na kraj 2002. godine) i za građanska prava i slobode. Nezadovoljstvo je veoma rašireno u pogledu rešavanja problema Kosova i Metohije i u vezi s ekonomskom situacijom u Srbiji, uključujući i lični životni standard.

Izgleda da je, bar kod dela građana, promenjen kriterijum procenjivanja, da oni sada polaze od rigoroznijih zahteva i standarda i da su njihova, makar implicitna očekivanja od novih vlasti i dalje velika, čak neumerena.

To nezadovoljstvo su, u odsustvu drugih, tokom jeseni kanalisali radikali. Pitanje je da li će se to u parlamentarnoj utakmici "5 protiv 12" ponoviti.

RAŽANj ZA ZECA: Slobodan Antonić u članku u novembarskoj "Prizmi" procenjuje, međutim, da je Srpska radikalna stranka, posle 16. novembra, od sistemskog izgnanika postala miljenik velikih režimskih medija (posebno Pinka, BK TV-a, pa i RTS-a), verovatno zato što je neko tamo došao na ideju da se kao glavno pitanje izbora postavi dilema – D(O)S ili SRS, i tako zatrpaju sve druge opcije. On upozorava da je sasvim moguće da se to "samoispunjavajuće proročanstvo" na kraju i obistini kroz još jednu potvrdu da su Srbi "nepopravljivi nacionalisti i reakcionari".

Šta to praktično može doneti osim novog uzbuđenja?

Antonić ne veruje da radikali mogu da sastave vladu u koaliciji s DSS-om, mada bi njihov zbir možda donosio skupštinsku većinu. Svaka od tih stranaka mogla bi da ostvari maksimalan rezultat jedino nauštrb one druge. Zbog toga, ali i zbog nekih drugih razloga (poput izjave Vojislava Koštunice da neće praviti vladu s radikalima), ta kombinacija nije za razmatranje, konstatuje Antonić.

Druga dvojna stranačka kombinacija je DSS – G17 plus, koje bi po Antoniću u maksimumu mogle da se približe cifri od 126 poslanika. Međutim, po svoj prilici, trebaće još jedan koalicioni partner, koga je teško naći. Koštunica je izrazito odbacio mogućnost da sa DS-om sedi u vladi, pogotovo ako bi G17 plus i DS zajedno imali više poslanika od DSS-a i većinu u kabinetu. On se već jednom opekao u jednoj takvoj vladi i od većine u biračkom telu postao manjina u institucijama.

Treća mogućnost: većinu DSS i G17 plus mogla bi možda da da i neka od manjih poslaničkih lista, možda koalicija Čanak–Kasa–Ljajić koja bi svakako rado ušla u vladu sa G17 plus. Ali, Čanak je više puta Koštunicu nazvao fašistom, i njih dvojica teško da bi se uopšte mogli složiti.

Ni koalicija Vuka i Velje ne bi bila posebno prihvatljiva, bilo za Koštunicu (zbog starog sukoba s Draškovićem), bilo za Labusa (zbog mnogo kraćeg, ali nikada izglađenog sukoba s Ilićem).

Pošto DSS i G17 plus svakako ne bi išle u vladu sa SRS-om i SPS-om, jedino rešenje za njih moglo bi biti to da se iz obe od manjih koalicija odaberu obostrano plauzibilni partneri. U vladu bi mogli da uđu Kasa i Ljajić iz prve i verovatno Velja Ilić iz druge koalicije.

Sledeća dvojna kombinacija, koja bi mogla da posluži kao osovina za buduću vladu, bila bi DS – G17 plus. Međutim, njima najbliži koalicioni partner – lista Čanak–Kasa–Ljajić – teško da bi im, ukoliko se ta projekcija pokaže kao ispravna, mogla namaknuti dovoljno mandata do skupštinske većine. Uz to, savezu DS–G17–regionalisti većinu bi možda mogli da obezbede Drašković i Ilić (ili samo jedan od njih dvojice), ma koliko se to činilo fantastičnim, konstatuje Antonić.

Naravno, zec je još u šumi i rano je za ražanj. Moguće su tu i druge kombinacije. Koštunica, Labus, Čović. Tadić–Labus–Čović–manjinci, itd.

Kritična granica za ulazak u parlament mogla bi da se kreće negde oko 180.000 glasova, pošto izlaznost možda neće biti velika. Antonić podseća da je pod DOS-ovim režimom glasalo – u decembru 2000 – 3,7 miliona birača; u septembru 2002 – 3,6 miliona; u oktobru 2002 – tri miliona; u decembru 2002 – 2,9 miliona i u novembru 2003 – 2,5 miliona birača. Zbog toga je, smatra on, teško poverovati da bi na predstojeće izbore moglo da izađe onoliko glasača koliko je izlazilo u doba Miloševića (preko četiri miliona). Nema više velikog rezervoara glasova zvanog Kosovo, ali nema ni atmosfere "sudnjega dana" (kao 1992. ili 2000). Može se, dakle, desiti da razočarani ustupe prostor besnima.

Šta govori ovaj presek? Govori to da u Srbiji 28. decembra verovatno neće doći do promene strateškog pravca, ali da se namestilo mnogo uslova na jednom mestu da dođe do "vladavine proizvoljnosti", što će reći da nisu sasvim isključena ni razna neprijatna iznenađenja. To znači da bi politički akteri u dve nedelje završnice kampanje trebalo da pokažu više zrelosti nego u prethodnih 156.Noć radikala

01. januar 2004. | Vreme
Radikali dominiraju na "svojoj polovini" i ostvaruju neupotrebljivu pobedu. Za sklapanje postizborne koalicije radi sastavljanja nove vlade potrebna saglasnost DSS-a, DS-a, G17 plus i SPO–NS. Aktere znamo: kad se oni usaglašavaju – sve je moguće

Zadah starog režima

30. decembar 2003. | Danas
Srbija se na upravo održanim parlamentarnim izborima suočila sa sopstvenim likom i pokazala ga svetu onakvim kakav on u ovom trenutku zaista jeste.

Dobitnici i gubitnici

30. decembar 2003. | Danas
Dok su se "petooktobristi"međusobno razračunavali i "mazili" najpogrdnijim imenima i nadimcima, dotle su "bivši"šetali Srbijom i pridobijali "ponižene i uvređene", hraneći ih lažnim nadama.

Povratak kralja

30. decembar 2003. | Danas
Dobro, nije to baš onoliko monumentalan povratak kralja Gondora kako je to napisao Tolkin, a režirao Džekson, ali je sigurno povratak jednog drugog kralja, onog trgova i ulica.

Obavešteni građanin – brana ekstremizmu

30. decembar 2003. | Politika
Samo što su se građani Srbije izborili za pravo da svake četiri godine biraju izvršnu i zakonodavnu vlast, monarhisti sada predlažu da im se to pravo ograniči time što će se smenjivim narodnim predstavnicima nametnuti nesmenjivi vrhovni arbitar

Dogovor ili novi izbori

30. decembar 2003. | Blic
Da li će DSS, DS, G17 plus i SPO i NS moći da formiraju vladu Srbije pokazaće se već prilikom izbora predsednika Skupštine Srbije. On bi ujedno bio i v.d. predsednika Srbije koji dodeljuje mandat za sastav nove vlade.

Srbija posle izbora

30. decembar 2003. | Politika
Uz nekoliko tuča na biračkim mestima, mala kašnjenja prilikom otvaranja birališta i još poneki neizbežni izborni kuriozitet, Srbija je pregrmela šeste parlamentarne izbore.

Da li možete da zamislite Miloševića u poslaničkoj klupi

30. decembar 2003. | Danas
Većína ispitanika u mini anketi dnevnog lista Danas smatra nezamislivim da Slobodan Milošević ponovo sedne u poslaničku klupu Skupštine Srbije

Svi čekaju DSS

30. decembar 2003. | Blic
Formiranje nove vlade Srbije glavna je nedoumica posle saopštavanja nezvaničnih rezultata izbora. Preliminarni rezultati najavljuju duge i teške pregovore, a nakon prve ponude koju je SRS uputio DSS otvaraju se tri mogućnosti.

Vreme je da vratimo dostojanstvo

25. decembar 2003. | Blic
Bratstvo svetog manastira Hilandara sa očinskom brigom za budućnost otadžbine poziva svoj narod da izađe i glasa na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu.

Ko će skočiti preko pet odsto

25. decembar 2003. | Vreme
Promocije, konvencije, rukovanja, što kaže onaj Rističević, napad na svinjce, torove i kokošinjce, dopunjena su i onom "proizvodnjom svečanosti" i masovne zabave tipičnim za predizborno zavođenje i podmićivanje.

Dafinini pilići

25. decembar 2003. | Vreme
Prava pomama zahvatila je sve srpske političare pred novogodišnje parlamentarne izbore. U "stara dobra Miloševićeva vremena" znalo se šta je važno učiniti u predizbornoj kampanji: pretendenti na poslanički mandat utrkivali su se ko može dalje da pljune, recimo do Brisela ili Vašingtona, ili nadgornjavali oko toga čija je zlatna kašika više zarđala.

Traže pravo glasa

25. decembar 2003. | Blic
Dijaspora je ujedinjena u tri stvari - da dobije pravo glasa, da, po zahtevu, dobije državljanstvo i da se oformi ministarstvo za dijasporu,

Pred izbore se najviše laže

25. decembar 2003. | Blic
Za sve stranke u predizbornoj kampanji najvažnije je pitanje kako da privuku oko 1.650.000 birača koji su politički pasivni, ocenio je juče Srećko Mihajlović jedan od saradnika projekta koji je juče predstavio Centar za slobodne izbore i demokratiju.

Neću u vladu bez Dinkića

25. decembar 2003. | Blic
Verujem da ćemo na izborima proći i bolje nego što smo to procenjivali na početku kampanje. Naš program je naišao na dobar odjek, izjavio je u razgovoru za „Blic“ Miroljub Labus, lider i nosilac izborne liste G17 plus.

Raspričali se i rukama

24. decembar 2003. | Novosti
Naše političare je najlakše prozreti kada su ljuti. Tada su "najrazgolićeniji" i otkrivaju prave emocije. Padaju sve maske vešto pripremanih retoričkih trikova. Političari kod nas su nestrpljivi, ne umeju da savladaju bes, nisu naučili da izbroje do pet...

G17 Plus ulazi u Labusovu vladu, ostalo su nagađanja

24. decembar 2003. | Danas
Kada Republička izborna komisija u ponoć 31. decembra objavi konačne rezultate parlamentarnih izbora, predsednik G17 Plus Miroljub Labus u društvu supruge Olivere i prijatelja dočekivaće Novu godinu na Kopaoniku.

Nema vlade bez DS

25. decembar 2003. | Blic
Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, rast popularnosti DS je evidentan. To znači da vladu neće biti moguće formirati bez nas, osim ako neko bude hteo da je napravi sa radikalima.

Veština ubeđivanja

24. decembar 2003. | Politika
Vreme predizborne kampanje stvorilo je priličnu konfuziju da se na ovim vanrednim parlamentarnim izborima odlučuje o Haškom tribunalu, optuženima za ratne zločine, o monarhiji, himni, grbu i o samom statusu Kosova i Metohije.

Svi priželjkuju pobedu

24. decembar 2003. | Politika
Sutra tačno u ponoć počinje predizborna tišina. Privodeći kampanju kraju, uvereni da su i one neodlučne ubedili da treba da glasaju učesnici u pedizbornoj trci, već daju i prve prognoze rezultata izbora.

Lidersko šminkanje naočigled građana

24. decembar 2003. | Danas
Ne možemo pobediti na ovim izborima, možemo prebaciti cenzus i ući u parlament i truditi se da u njemu nastavimo da se borimo za suštinu našeg programa - nastavak reformi, privatizacije, tranzicije u celini, koja kao krajnji cilj treba da ima upravo to što je naš program, sažeto izraženo u sloganu "Da svi živimo od plate i penzije".

Ne prihvatam ultimatume

23. decembar 2003. | Blic
Srpska radikalna stranka osvojiće najviše mandata na predstojećim izborima. Očekujem da osvojimo više glasova nego na predsedničkim izborima jer sam tada, kao kandidat za predsednika, osvojio 1.260.000 glasova na malu izlaznost.

Dajem reč - neću u vladu sa DS i SRS

23. decembar 2003. | Blic
Očekujem da će DSS imati odlučujući uticaj u Skupštini i kreiranju buduće vlade, izjavio je u intervjuu za „Blic“ lider i nosilac izborne liste DSS Vojislav Koštunica.

Završni skupovi

23. decembar 2003. | Politika
Do parlamentarnih izbora ostalo je još nekoliko dana. Izborna tišina počinje u četvrtak u ponoć i traje do zatvaranja birališta u nedelju, 28. decembra.

Očekujem da u novi parlament uđe šest ili sedam izbornih lista

21. decembar 2003. | Danas
Poslednjih dana imamo intenzivno posipanje pepelom, samozaljubljivanje, ubeđivanje pred ogledalom u svoju savršenost i druge pojave koje su prirodne u predizbornoj kampanji.

Za jaku i bogatu Srbiju

21. decembar 2003. | Politika
Vanredni parlamentarni izbori koji su pred nama trebalo bi, prema proceni analitičara, da budu najdemokratskiji do sada održani u Srbiji. U odnosu na izbore iz 2000. godine,  birači će se opredeljivati između programa čak osamnaest stranaka i koalicija.

Kakva je vlada moguća

21. decembar 2003. | Politika
Kako stvari sada stoje, od rezultata izbora, od kojih će sve do ponedeljka najviše strahovati Boris Tadić, nosilac liste DS, znaće se ko će i s kakvim pozicijama i ambicijama ući u pregovore za sastav nove vlade

Završno ubeđivanje

21. decembar 2003. | Politika
Vojničkim terminom rečeno, do parlamentarnih izbora ostao je "sitan" broj dana. Za tačno jednu sedmicu građani Srbije izaći će na glasačka mesta, a političkim partijama i koalicijama ostalo je toliko vremena za finiš kampanje.

Država se od temelja gradi

21. decembar 2003. | Politika
Na žalost, pokazalo se da nova vlast nije bila dovoljno odgovorna, a ni dorasla da obavi veliki zadatak i na valjan način realizuje ono što je bilo potrebno, ističe u razgovoru za "Politiku" Vojislav Koštunica, predsednik Demokratske stranke Srbije.

Udvarača mnogo a "brak" - jedan

21. decembar 2003. | Novosti


Potpisao samo Dragaš

19. decembar 2003. | Novosti
Na adrese 18 stranaka i koalicija koje učestvuju na izborima, lider DA Nebojša Čović poslao je tekst Rezolucije o zaštiti srpskih nacionalnih interesa i prava Srbije na Kosmetu, tražeći od njih da se potpisom obavežu da će raditi na tome da Pokrajina, ostane u sastavu Republike.

Izbori će biti opelo za male stranke

19. decembar 2003. | Danas
Obraćajući se kroz kampanje biračima, političari i predstavnici stranaka koje će izaći na predstojeće parlamentarne izbore, prema oceni politikologa Vladimira Goatija, izriču mnoštvo obećanja i na taj način potcenjuju inteligenciju birača

Istina ili varka

18. decembar 2003. | Vreme
Od devedesete godine nije bila tako nejasna i konfuzna partijska slika u Srbiji. Tačnije, nejasnija je sada nego i te devedesete, jer tada je jedna partija dominirala, samo je među izazivačima vladala konfuzija.

DS bez rukavica

19. decembar 2003. | Blic
Demokratska stranka neće dozvoliti da bude vudu lutka u koju će svi zabadati svoje otrovne strele. Obnavljanje političkog licemerja predstavlja veliku opasnost za Srbiju, izjavio je juče za „Blic“ Boris Tadić, nosilac liste DS.

Rekonstrukcija haosa

18. decembar 2003. | Vreme
Da li je moguće da će se u Srbiji dogoditi još jedno čudo, veće nego sva prethodna? Čudo je bio Slobodan Milošević i sve što je uspeo da uradi. Čudo je bio i Peti oktobar, to kako su se svi ujedinili i kako su odjednom nestali i Milošević i gospođa Marković i Šešelj i Drašković.

Predizborno hodočašće

18. decembar 2003. | Vreme
Predizborni obilasci crkava i manastira ovaj put obavljeni su diskretnije i s više ukusa nego obično. I ovaj put, međutim, crkva je dozvolila da joj, zarad načela da je otvorena za svakoga, prag pređu i dostojni i nedostojni

Dve liste računaju na većinu

18. decembar 2003. | Danas
Nakon što je prekjuče Sulejman Ugljanin, predsednik koalicije "Lista za Sandžak dr Sulejman Ugljanin", pozvao birače da na predstojećim parlamentarnim izborima glasaju za listu Demokratske stranke, ponovo su otvorene kalkulacije o mogućem izjašnjavanju bošnjačkih birača u Sandžaku.

Izostala kampanja civilnog sektora

18. decembar 2003. | Danas
CESID kao i na svim prethodnim izborima učestvuje u animiranju birača da glasaju kroz edukativni program i spotove koji služe da ljude upute kako se ponašati na biračkom mestu, zašto je važno glasati i ispoštovati proceduru glasanja. Na prethodnim i ovim izborima osetno opale aktivnosti nevladinih organizacija u animiranju građana da izlaze na izbore.

Nije po zakonu, ali je praktično

18. decembar 2003. | Politika
Ministar odbrane Boris Tadić pozvao je građane koji žive u inostranstvu i protiv kojih je pokrenut krivični postupak zbog izbegavanja vojne obaveze da se vrate u zemlju, naglasivši da oni neće snositi posledice.

Test demokratije

18. decembar 2003. | Politika
Hladno vreme i sneg nisu uticali na predizbornu kampanju. Predizborni karavani su i tokom jučerašnjeg dana nastavili da krstare Srbijom. Lideri i stranački funkcioneri su na tribinama i konferencijama za novinare objašnjavali zašto bi građani trebalo da na vanrednim parlamentarnim izborima 28. decembra glasaju za njihovu političku opciju.

Izbori ne otvaraju radna mesta

18. decembar 2003. | Blic
Političke stranke u predizbornoj kampanji akcenat svojih obećanja upućenih biračima stavljaju na zapošljavanje. Posle izbora, u zavisnosti ko će na njima pobediti, biće zaposleno od najmanje 150.000 do neverovatnih milion građana Srbije.

Stranke previše obećavaju

18. decembar 2003. | Politika
Portparol Cesida Marko Blagojević ocenio je juče da će parlamentarni izbori 28. decembra biti najvažniji od uvođenja višestranačja u Srbiji, devedesetih godina minulog veka. "Građani će sada dobro razmisliti o obećanjima stranaka.

JUL-u dodatni rok

18. decembar 2003. | Politika
Republička izborna komisija juče je utvrdila i objavila zbirnu izbornu listu na kojoj je 18 stanaka i koalicija. Međutim, lista bi mogla biti dopunjena i na njoj bi se, kao 19. našla i Jugoslovenska levica – ukoliko ispuni uslove za to.

Politika najbrže napuni džep

17. decembar 2003. | Blic
Materijalni položaj ljudi koji se bave politikom bitno se razlikuje od statusa ogromne većine građana Srbije. Ukoliko mladi školovani ljudi odluče da se bave svojom strukom, njihove šanse da kao lekari, profesori, novinari ili službenici, sebi obezbede pristojan život su minimalne. Međutim, stvar se bitno menja ukoliko odluče da se politički angažuju.

Parlament premali za sve

17. decembar 2003. | Blic
Srpski parlament bi, prema idealnim očekivanjima stranka u duhu predizborne kampanje, uz uslov da četiri najveće stranke ne pređu cenzus, bio mali da primi sve poslanike. Skupštinsku salu trebalo bi proširiti za 115 poslaničkih mesta.

Sumnjivo lice skinulo JUL

16. decembar 2003. | Novosti
Na izborima 28. decembra za ulazak u srpski parlament, izvesno je, boriće se 18 kandidata čije je liste RIK proglasila. Da li će se i JUL, čija je lista odbijena, izboriti za izbornu utakmicu, videće se narednih nekoliko dana, kada isteknu zakonski rokovi za prigovor i žalbe.

Dvojac sa trećim

16. decembar 2003. | Danas
Od svih favorita na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji, uključujući i radikale kojima analitičari daju najviše poslaničkih mandata, nijedan ne bi mogao sam da formira vladu. Trenutno je aktuelno pet varijanti postizbornih  koalicija.

Veoma tiha kampanja

15. decembar 2003. | Politika
Uz primedbe da je kampanja nemaštovita, građani se još prisećaju kako je Slobodan Milošević političke protivnike nazivao "janičarima", "snagama haosa i bezumlja" i "petom kolonom", a Vojislav Šešelj njegovu suprugu "crvena veštica sa Dedinja".

Još dve nedelje

14. decembar 2003. | Politika
Bez predaha za lidere stranaka i koalicija čiju političku sudbinu 28. decembra rešavaju građani Srbije

U Evropu idemo olovnim nogama

15. decembar 2003. | Danas
Treba očekivati da lista Demokratske stranke dobije 700 hiljada glasova

Spasli smo temelje

14. decembar 2003. | Politika
Najveća greška je nezavršena oktobarska revolucija iz 2000. godine

"Crna ovca" za novu Srbiju

14. decembar 2003. | Politika
Siguran sam da budući parlament neće ostati bez nosilaca liberalnih misli i ideja, optimista je lider Liberala

"Gluva" glasačka kutija

13. decembar 2003. | Vreme
U sezoni ribarenja na glasačke duše, jedna stranka se prvi put direktno obratila licima sa oštećenim sluhom na njhovom maternjem jeziku

Partneri iz nužde

13. decembar 2003. | Blic
Šansu da sastave novu vladu posle izbora trebalo bi da imaju DS, DSS i G17 plus, jer je pretpostavka da će im zbir njihovih glasova doneti ubedljivu većinu i samim tim i kritičnu masu potrebnu za stvaranje vladajuće koalicije.

Solana o izborima

13. decembar 2003. | Blic
Havijer Solana, visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbednost Evropske unije, dolazi u ponedeljak u posetu Beogradu, saznaje „Blic“.

Loše kopije originala

13. decembar 2003. | Glas javnosti
Kakav odnos prema Hagu zauzimaju stranke u toku predizborne kampanje

Posle izbora - dve države

13. decembar 2003. | Novosti


Reklama ne pobeđuje

13. decembar 2003. | Novosti
Kampanja političkih stranaka i koalicija pred vanredne parlamentarne izbore ulazi u završnu fazu, a glavna obećanja biračima su bolji život, razvoj poljoprivrede, više radnih mesta i borba protiv korupcije.

Neko vas gleda

12. decembar 2003. | Blic
Potpredsednik Vlade Srbije Jožef Kasa izrazio je sumnju da ga prate službenici neke tajne službe. On je rekao da su „pripadnici nekih organa bezbednosti“ ispitivali službenike švajcarske ambasade o razlozima njegove nedavne posete toj ambasadi.

Političke partije kao roba

12. decembar 2003. | Danas
Da li je ova predizborna kampanja "pristojnija" u odnosu na prethodne


Službenim autom po glas naroda

11. decembar 2003. | Blic
Advokat Slobodan Beljanski smatra da svako korišćenje ministarske funkcije za stranačku promociju, posebno u vreme izborne kampanje, predstavlja zloupotrebu položaja. Kako kaže, takvih „zloupotreba u toku postojeće kampanje ima dosta i one su prilično uočljive“.

Popularni na ceni

11. decembar 2003. | Politika
Manje stranke imaju više umetnika i sportista na izbornim listama

Sporenja oko Haga

11. decembar 2003. | Politika
Različiti pristupi nosilaca izbornih lista oko delikatnog problema

Milošević vladao gore od Turaka

11. decembar 2003. | Blic
Imenovanje haških optuženika za nosioce ili kandidate na izbornim listama pojedinih stranaka za Džejmsa Lajona, direktora Međunarodne krizne grupe, može imati i svoje pozitivne strane, jer je to, kako kaže, „na ironičan način dobro“.

Opstaju li Tadići Svilanović?

11. decembar 2003. | Novosti
Ishod parlamentarnih izbora u Srbiji i novi raspored snaga u republičkom parlamentu preslikaće se, ne samo na skupštinu državne zajednice, nego i na Savet ministara

Prvi pendrek Srbije

11. decembar 2003. | Blic
Kome će Dušan Mihajlović ostaviti u amanet MUP Srbije, zavisiće pre svega od izbornih rezultata, ali sve prognoze govore da će neka od  stranke biti u prilici da diktira sastav buduće vlade, u kojoj je Ministarstvo policije jedan od najvažnijih šrafova.

SPS opet sa SRS

11. decembar 2003. | Novosti
Potpredsednik SPS Milorad Vučelić o planovima stranke kada ona udje u parlament Srbije

Peglanje pred izbore

11. decembar 2003. | Blic
Vreme predizbornih kampanja, osim obećanja, slogana i bilborda, donosi i promenu imidža političkih lidera

Uloga Otpora je u Skupštini, ne u Vladi

10. decembar 2003. | Danas
Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji 28. decembra, a list Danas u svojim predizbornim razgovorima diskusiju vodi sa profesorom Čedomirom Čupićem, prvim na listi Otpora

Vole muškarce, ali ne i politiku

10. decembar 2003. | Glas javnosti
Gej organizacije odbile ponudu Liberala Srbije

Zamrzavanje funkcija je jeftina demagogija

10. decembar 2003. | Glas javnosti
Zloupotrebljavaju li nosioci lista svoje ministarske položaje?

Mihajlovićev general

10. decembar 2003. | Danas
Pobednička koalicija na izborima 2000. godine odavno više nije na okupu. Uprkos međusobnim razlazima, većina članova bivšeg DOS uspela je da zadrži za sebe pojedine delove vlasti i, naravno, sve ono što ide uz vlast.

Vi izaberite

10. decembar 2003. | Blic
Iako je do parlamentarnih izbora ostalo još dvadesetak dana, poznata su imena većine kandidata za budućeg premijera Srbije. G17 plus, Demokratska stranka, socijalisti, radikali i Demokratska alternativa istakli su kandidate za prvog čoveka nove republičke vlade, dok ostale stranke ne žele da izađu u javnost sa svojim kandidatima za tu funkciju.

Prvo ometanje suparnika

10. decembar 2003. | Politika
Predizborni karavani su i tokom jučerašnjeg dana krstarili Srbijom. Dominantna tema stranačkih mitinga i skupova bila je otvaranje radnih mesta i predstavljanje socijalnih programa za zbrinjavanje najugroženijih građana.

Milošević veruje da ćemo preuzeti vlast

10. decembar 2003. | Blic
Milutin Mrkonjić, kandidat Socijalističke partije Srbije, objašnjava kako svoju stranku vidi kao jednu od tri ili četiri najjače partije u državi

Obećavanje ludom radovanje

09. decembar 2003. | Blic
Zaposlićemo milion ljudi, smanjićemo poreze, ali se to neće odraziti na budžetske korisnike, Knin je srpski grad, a naše granice su na liniji Karlobag, Karlovac, Ogulin, Virovitica, donećemo novi ustav i zakone, Srbija će biti monarhija, hleb će biti tri dinara... Ako ništa od obećanog ne dobijete, nemojte se iznenaditi ako od političara dobijete odgovor: „Ko vam je kriv što ste nam verovali“.

Neću da mi kače brljotine

09. decembar 2003. | Blic
Lideru Reformista Vojvodine Miodragu Isakovu čini se da se, dok se neki u predizbornim kampanjama bave nezavisnom Srbijom ili im je ona na prvom mestu, građani nalaze na poslednjem.

Pljušte obećanja

09. decembar 2003. | Politika
Što se više bliži 28. decembar, dan vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, to učesnici u izbornoj trci potencijalnim biračima daju sve veća i primamljivija obećanja.

Sajberseljak u Skupštini

09. decembar 2003. | Blic
Na listi kandidata za poslanike Demokratske stranke Srbije našao se i prvi srpski sajberseljak, poznat po tome da  kajmak, sir i jaja prodaje putem Interneta.

Bilbordi skromnih učinaka

09. decembar 2003. | Politika
Nekad su birači pozivani na glasanje uz slogane "Srbija se saginjati neće" i "Sa nama nema neizvesnosti", ili da ne glasaju, s porukama: "Bojkot, moj izbor", "Budi hrabar, reci dosta".

U prugastim dresovima

04. decembar 2003. | Vreme
Od dvojice haških nosilaca izbornih lista, Vojislav Šešelj je svoju sa 250 imena sastavio neuporedivo brže, gotovo rutinski, preko telefona. Ona Miloševićeva sastavljana je uz mnogo natezanja, zbog nje se moralo dva puta putovati u Hag i još nije ozvaničena

Žimigavac desno, pogled levo

04. decembar 2003. | Vreme
Frontovi na kojima će se voditi izborna bitka: Hag, NATO, državno pitanje, socijalna pitanja... Realna je pretpostavka da će nova vlada biti koaliciona ili koncentraciona, kao i da će biti politički nestabilna