Sporenja oko Haga

Info

Izvor: Politika

Četvrtak, 11.12.2003.

22:05

Default images

Politički partije su i tokom jučerašnjeg dana nastavile da obilaze Srbiju. Na brojnim stranačkim mitinzima i tribinama, lideri i visoki stranački funkcioneri objašnjavali su građanima prednost svojih stranačkih programa. Tokom jučerašnjeg dana, kako javlja Beta, desio se novi incident kada su u Odžacima 40 minuta bili zaključani članovi Otpora, iako je pre toga na istom mestu bila održana konferencija za novinare.

Reagujući što se na nekim izbornim listama nalaze i haški optuženici, neke partije su objavile da sa tim partijama nisu moguće postizborne koalicije.

SDU: PROTIV HAŠKIH OPTUŽENIKA NA IZBORNIM LISTAMA: Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać ocenio je juče da je štetno za Srbiju to što su lica s haških optužnica istovremeno i na listama stranaka koje učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji. "Dva nosioca lista su već u Hagu, a dva generala optužena u Hagu su na izbornim listama. To najviše šteti samim generalima, jer svetski mediji danima govore o njima. Na taj način oni su privukli pažnju svetske javnosti na sebe", ocenio je Korać, a prenosi Beta.

SPS: SOCIJALISTI ĆE SPASTI SRBIJU OD KLIZANJA U DESNO: Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović ocenio je juče da jedino SPS može "spasiti Srbiju od klizanja u desno, jer jedini predstavlja levicu na političkoj sceni". Bajatović je rekao da sve stranke koje zastupaju neoliberalni koncept privrede predstavljaju desnicu i dodao da je u društvu desnice SRS koju je optužio da je "ukrala program SPS-u".

SPO: BEZ KRALJA NE VALJA: "Mi smo po prirodi narod pobednika, ali samo pod krunom, kao monarhija i zbog toga ukoliko budemo imali parlamentarnu većinu vratićemo Srbiji monarhiju", rekao je lider SPO-a Vuk Drašković u Obrenovcu.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić najavio je da će ove koalicija otvoriti novih 30.000 preduzeća i da to nije samo predizborno obećanje već realnost.

"Ako smo mogli mi u Čačku da otvorimo 9 hiljada privrednih subjekata zašto u Srbiji ne bi smo mogli da otvorimo ovoliki broj. Vi u Obrenovcu proizvodite najviše struje u Srbiji, ali vam država ne vraća dovoljno. Zalažemo se da se pokrenu javni radovi čime ćemo zaposliti čitavu Srbiju", rekao je Ilić.

OTPOR: BILI ZAKLJUČANI 40 MINUTA: Radnici komunalnog preduzeća u Odžacima držali su juče oko 40 minuta devet članova "Otpora" zaključane u prostorijama u kojima je prethodno održana konferencija za novinare te partije.

Član "Otpora" Robertino Knjur je u telefonskoj izjavi agenciji Beta rekao da su radnici Javnog komunalnog preduzeća "Usluge" iz Odžaka, koje je vlasnik tih prostorija, posle konferencije za novinare zahtevali od devet članova Otpora da napuste prostorije. Kada su oni to odbili, jer su tu imali sastanak, radnici "Usluga" su ih zaključali i otišli. "Mi smo konferenciju za novinare zakazali pre dva dana, a juče su iznenada promenjene brave na tim prostorijama. Pustili su nas da održimo konferenciju tek posle jutrošnjeg insistiranja, da bi nas posle konferencije zaključali", rekao je Knjur.

KOALICIJA ZA TOLERANCIJU: SARADNJA SA ONIMA KOJI NA LISTI NEMAJU HAŠKE OPTUŽENIKE: Koalicija za toleranciju, koja okuplja 15 partija, među kojima su najbrojnije stranke nacionalnih manjina, već sada je moralni pobednik budućih republičkih izbora jer smo pokazali spremnost da se ujedinimo kako bi ostvarili pravo na odlučivanje. Ovu ocenu izneo je juče Jožef Kasa, lider Saveza vojvođanskih Mađara.

Kasa je ocenio da ni jedna od stranaka demokratske opcije u predizbornoj kampanji pitanje manjina ne tretiraju na kvalitetan način što prema njegovoj oceni predstavlja sramotu društva. Reformisti Vojvodine: Sigurno ulazimo u parlament:Koalicija Reformisti Vojvodine-Srbije- Socijaldemokratske partije sigurno će ući u Skupštinu Srbije posle izbora, rekao je jedan od lidera te koalicije i predsednik Jugoslovenske demokratske stranke Jovan Čepić. "Mile Isakov ušao je u parlament posle prošlih izbora bez podrške koju mu sada pružaju članice naše koalicije i postao potpredsednik Vlade Srbije, a sada, sa podrškom 11 stranaka, i da hoćemo, mi ne možemo da izgubimo izbore", rekao je Čepić.

G17 PLUS: DRŽAVA MORA DA BRINE O NERAZVIJENIM REGIONIMA: Potpredsednik G17 plus Mlađan Dinkić posetio je juče Bojnik i Lebane gde je tokom potpisivanja programa te stranke za novu vladu izjavio da za jug Srbije nije dovoljno samo da država napravi ambijent, već da su potrebne investicije iz budžeta i osnivanje fonda za razvoj nedovoljno razvijenih opština, kako se ljudi ne bi iseljavali.

Obraćajući se građanima Lebana, Dinkić je rekao da će, ukoliko G 17 plus dođe na vlast, ponovo biti pokrenuta tekstilna industrija i industrija kože i obuće, kako ta opština ne bi više bila jedna od tri najnerazvijenije u Srbiji.

"Novom industrijskom i trgovinskom politikom otvorićemo 150.000 novih radnih mesta u industriji tekstila, obuće i odeće", kazao je on.

Dinkić je obećao da će, dolaskom G17 plus na vlast, u Srbiji zavladati pravda, da će lopovi biti u zatvoru, a da će pošteni i sposobni biti nagrađeni.

PAVKOVIĆ: NEMA SVAĐE SA IVKOVIĆEM: Nosilac izborne liste koalicije "Socijalistička narodna stranka - Narodni blok general Nebojša Pavković" general Nebojša Pavković, izjavio je na tribini u Senti da nije u svađi sa predsednikom Socijalističke narodne stranke Branislavom Ivkovićem i da ne napušta koaliciju, bez obzira što je imao primamljivu ponudu da "za dobre pare pređe u drugu koaliciju i bira funkciju u budućoj vladi". On nije imenovao političke partnere koji su mu ponudili taj transfer.

DHSS: LISTA "SAMOSTALNA SRBIJA" OBUHVATA CELU SRBIJU: Nosilac liste "Samostalna Srbija" Vladan Batić rekao je danas da ta lista obuhvata čitav prostor Srbije i da se na njoj nalaze "izuzetno ugledni ljudi". "To je lista Srbije u malom, lista samostalne Srbije. Kandidati koji se na njoj nalaze izabrani jer su uspešni, sposobni i pre svega pošteni i časni ljudi", rekao je Batić predstavljajući kandidate "Samostalne Srbije". On je istakao da se na listi nalazi i veliki broj poznatih ličnosti, među kojima su književnik Svetislav Basara, fudbalski trener Ljupko Petrović, golman Dragan Pantelić i kompozitor Zoran Hristić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: